Tahvil faizleri "sopa korkusu" ile düşüşünü sürdürüyor
Dünyada en yüksek negatif getiriye sahip Türkiye tahvillerinin faizleri, TCMB'nin bugün yürürlüğe giren yeni menkul kıymet düzenlemesi ile biraz daha geriledi
Türkiye'nin 10 yıllık gösterge tahvilinin bileşik faizi yüzde 8,52 ile Nisan 2015'ten bu yana en düşük seviyeye geriledi.
Geçen yılın mart ayında yüzde 29 sınırına kadar yükselen 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi, ekonomi yönetiminin bankalara getirdiği tahvil tutma zorunluluğunu kademeli olarak artırmasına bağlı olarak oluşan talep nedeniyle gerilemeye başlamıştı.
Resmi enflasyonun yüzde 80, bağımsız kuruluşlar tarafından ölçülen enflasyonun ise yüzde 180 civarında olduğu Türkiye'de devlet tahvilleri dünyada en yüksek negatif getiriye sahip devlet tahvilleri durumunda. Bu nedenle, finansal kuruluşlara zorla aldırılan tahviller dışında devlet tahvillerine talep neredeyse sıfır seviyesinde.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), hafta sonu yaptığı duyuru ile bankaların yanı sıra diğer mali kuruluşların da menkul kıymet düzenlemesi kapsamına alındığını bildirdi.
Geçen hafta cuma günü yüzde 9,83'ten kapanan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi, yeni yılın ilk işlem gününe yüzde 9,05'ten başlarken, gün içinde yüzde 8,52 ile yaklaşık 8 yılın en düşük seviyesine indi.
Buna göre ilk aşamada faktoring şirketlerine Türk lirası cinsinden faktoring alacaklarına uyguladıkları faiz oranına göre menkul kıymet tesisi yükümlülüğü getirilirken, bankaların menkul kıymet tesisine tabi varlık ve yükümlülüklerinin de kapsamı genişletildi.
Geçen ay yüzde 10,88'den düşüşe geçerek yılı yüzde 9,97'den kapatan 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise yüzde 9,36 ile tek hanede kalmaya devam etti.