Talih Kuşu aralıkta uçacak mı?
Milli Piyango'nun kaderi aralıkta şekillenecek
Milli Piyango İdaresine ait şans oyunlarının özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek ikinci teklifi veren ERG-Ahlatcı Ortak Girişim Grubunun (OGG), Özelleştirme İdaresi Başkanlığından (ÖİB) istediği ikinci ek süre 10 Aralık'ta dolacak. ERG-Ahlatcı OGG, bu tarihe kadar lisans sözleşmesini imzalamak için bir adım atmazsa, özelleştirme sürecinde başa dönülecek ve yeniden ihaleye çıkılacak.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Özelleştirme Yüksek Kurulunun (ÖYK) 12 Eylül 2003 tarihli kararıyla şans oyunlarının özelleştirilmesine yönelik işlemler başlamış ve bu kapsamda ilk ihale 7 Mayıs 2009'da yapılmış ancak teklif sahiplerinin açık artırmada fiyatı yükseltmemeleri sonucunda ihale iptal edilmişti.
Şans oyunlarının lisans verilerek özelleştirilmesi için ikinci ihale, 15 Temmuz 2014'te gerçekleştirilmiş ve en yüksek teklif 2 milyar 755 milyon dolar KDV ile Net Şans-Hitay OGG tarafından verilmişti.
Daha sonraki süreçte ÖİB, Net Şans-Hitay OGG'yi lisans sözleşmesi imzalamak için davet etmiş, söz konusu ortak girişim grubunun talebi üzerine verilen süre 26 Şubat 2015'ten 15 Nisan 2015'e uzatılmıştı. Net Şans-Hitay OGG'nin bu sürede yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine ÖİB, 2 milyar 750 milyon dolarla en yüksek ikinci teklifi veren ERG-Ahlatcı OGG'ye lisans sözleşmesinin imzalanması için 22 Nisan 2015'te davet yazısı göndererek süreci devam ettirmişti.
ÖİB'den istediği süre 10 Aralık 2015'te dolacak olan ERG-Ahlatcı OGG, bu tarihe kadar bir adım atmazsa, özelleştirme sürecinde başa dönülecek ve yeniden ihaleye çıkılacak.
Özelleştirmenin kapsamı
Özelleştirme, karşılığı nakit olmak üzere, şans oyunlarını planlama, tertip etme ve çekiliş düzenleme hakkı Milli Piyango İdaresine ait "Piyango", "Hemen Kazan", "On Numara", "Şans Topu", "Sayısal Loto" ve Süper Loto" ile ilgili mevzuat çerçevesinde izin verilebilecek benzer şans oyunları lisansının topluca devrini içeriyor.
Lisans sahibi, 10 yıl lisans süresince her takvim yılı için elde ettiği hasılattan yüzde 25, diğer gelirlerin brüt tutarı üzerinden de yüzde 28 pay alacak.
İhaleyi kazanan şirket, Milli Piyango İdaresi tarafından pazara sunulmuş mevcut oyunları oynatmaya ve söz konusu oyunlara ait logoları ve isimleri kullanmaya devam edebileceği gibi pazara yeni oyunlar da sunabilecek.
Şirket ayrıca, video oyun terminallerinde veya oyun salonlarında şans oyunu tertip etmek faaliyeti hariç olmak üzere yurt içinde ve dışında internet, kablo, mobil ve diğer teknolojileri kullanan şebekeler veya IPTV platformu, web TV, mobil TV, interaktif TV gibi gelişen ve gelişecek yeni teknolojiler üzerinden sunulabilecek.
Otomatik satış makineleri, yeniden iletim dahil radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerine yönelik televizyon filmi, kısa film, tanıtım filmi, reklam filmi, oyun programları veya sportif materyaller de dahil ve bunlarla sınırlı olmaksızın her türlü görsel veya interaktif içeriği sunabilecek, yaptırabilecek, gerekirse bu programları yurt içinden veya yurt dışından satın alabilecek, kiralayabilecek veya kiraya verebilecek. Şirket, ayrıca bunlara ilişkin lisans haklarını devralabilecek, devredebilecek veya kullandırabilecek.
Denetleyici kuruluş olacak
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özelleştirme sürecine ilişkin yaptığı açıklamalarda, şans oyunlarının özelleştirilmesindeki temel amacın, devletin artık şans oyunları oynatmaktan çıkıp tamamen denetleme görevine odaklanması olduğunun altını çizmişti. İhale sürecine ilişkin son durumun sorulması üzerine Şimşek, "Tamamen şirkete bağlı, parayı bulur, öderlerse bu iş olur. Parayı bulamazlarsa olmaz. Biz kimseye özel bir muamele yapmayacağız. Normal prosedür neyse şu anda o işliyor. Tam olarak bilmiyorum ama yıl sonuna kadar bu süreç ya biter ya da yeni baştan bir ihaleye çıkılır" ifadelerini kullanmıştı.
İlk büyük ikramiye 80 bin liraydı
Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1910'a kadar "Şark Şimendiferleri ve Ergani Bakır İşletmeleri" tahvillerinin satışını artırmak amacıyla kazananları kura ile belirlenen ilk resmi piyango uygulaması başlatılmıştı.
Cumhuriyetin ilanından sonra piyango tertip etme hakkı ise adı daha sonra Türk Hava Kurumuna çevrilen "Türk Tayyare Cemiyeti"ne verilmişti. Daha sonra Milli Piyango İdaresi kurulmuş ve idarenin 1939'da düzenlenen ilk çekilişin bilet fiyatı 1 lira, büyük ikramiye ise 80 bin olarak belirlenmişti.
YORUM YAZ