TAV portföyünü genişletecek
TAV Grup CEO'su Sani Şener, portföylerine bir ya da iki havalimanı daha ekleyerek Atatürk Havalimanı'nın kaybını telafi edeceklerini söyledi.
TAV Grup CEO'su Sani Şener, TAV Havalimanları Holding'in işletmekte olduğu en büyük havalimanı olan İstanbul Atatürk Havalimanı'nın imtiyaz sözleşmesinin 2021 yılında sona ereceğini hatırlatarak, bu zamana kadar grup bünyesindeki hizmet şirketlerini büyüterek ve portföylerine bir ya da iki havalimanı daha ekleyerek Atatürk Havalimanı'nın kaybını telafi edeceklerini söyledi.
Haber ajansları ile yaptığı söyleşide Şener, 2015 yılı sonu itibariyle TAV'ın 488 milyon euroluk EBITDA'sının yüzde 60'ını Atatürk Havalimanı'nın oluşturduğunu belirterek, "Servis şirketlerimiz büyümeye başladılar. Toplam 14 havalimanı işletiyoruz ancak servis şirketlerimize baktığımızda toplam 70 havalimanında TAV'ın ayak izleri var" dedi.
TAV Havalimanları bünyesinde hizmet şirketleri olarak Havaş, ATU Duty Free, BTA, TAV Bilişim, TAV Akademi, TAV Özel Güvenlik ve TAV İşletme Hizmetleri yer alıyor.
TAV Havalimanları Holding'in geçen yıl 1.08 milyar euro olarak gerçekleşen konsolide cirosunun yüzde 54'ünün havacılık dışı gelirlerden oluştuğunu; havacılık ve yer hizmetleri gelirlerinin ise cironun kalan yüzde 46'sını oluşturduğunu söyledi.
Şener, "Uzun vadede hedefimiz gelirlerin yüzde 70'inin havacılık dışı gelirlerden kalan yüzde 30'un ise havacılık ve yer hizmetleri gelirlerinden oluşması" dedi.
Atatürk Havalimanı'nın devreden çıkacak olmasını telafi etmek amacıyla portföylerine bir ya da iki havalimanı daha eklemek istediklerini söyleyen Şener, "Güneydoğu Asya, Afrika'ya odaklandı. Manila havalimanına bakıyoruz. Öte yandan, Hindistan ve ABD'deki havaalanı özelleştirmelerine bakıyoruz" diye konuştu.
TAV'ın içinde yer aldığı konsorsiyumun Filipinler'de beş bölgesel havalimanının işletim ve bakım-onarım hakkı ihalesinde ön yeterlilik aldığını hatırlatan Şener, "Bu aslında bizim açımızdan Manila havalimanı için bir hazırlık" diye konuştu.
Geçen yıl net kârı yüzde 4 düşüşle 210 milyon euro olarak gerçekleşen TAV Havalimanları Holding, bu yıl ciroda yüzde 7-9, EBITDA'da yüzde 7-9, net kârda ise yüzde 10-12 arasında artış bekliyor. TAV'ın hizmet verdiği toplam yolcu sayısı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 8 artışla 102.5 milyon oldu.
TAV hisseleri yıl başından bu yana yüzde 19.7 değer kaybederken, değer kaybı yüzde 1.3 gerileyen BIST-100 endeksinin oldukça üzerinde seyretti.
TAV hisselerinin olumsuz performansında Ortadoğu menşeli büyük fonların satışlarının etkili olduğunu söyleyen Şener, "TAV Ortadoğu'da çok iyi bilinen bir şirket ancak petrol gelirlerindeki düşüşü telafi etmek için Ortadoğulu fonların ellerindeki hisse senetlerinden çıktığını tahmin ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.
TAV hisseleri saat 16.10 itibariyle yüzde 5.76 düşüşle 14.57 liradan işlem görüyordu.
Tunus'ta kısa zamanda anlaşma olabilir
Tunus havalimanının işletme hakkını 2008 yılında 40 yıl süreyle devraldıklarını ve bu kapsamda 360 milyon euro kredi kullandıklarını söyleyen Şener, geçen yıl Haziran ayında meydana gelen ve turistleri hedef alan saldırı sonrası yolcu sayısının yüzde 58 azaldığını kaydetti.
"Tunus'ta devlet, biz ve bankalar görüşme halindeyiz. Çok ciddi bir yolcu kaybı söz konusu oldu" diyen Şener, "Önümüzdeki 1-2 ay içinde kullandığımız kredinin geri ödemelerini üç yıl boyunca durduracak bir anlaşmayı imzalayabiliriz. Bu süre zarfında borç ve kira ödemesi olmayacak. Üç sene sonunda tekrar oturup konuşacağız" dedi.
Kredinin aralarında IFC ve Afrika Kalkınma Bankası'nın da olduğu yaklaşık 20 bankadan alınmış olduğunu söyleyen Şener, TAV'ın Tunus'taki toplam riskinin 550 milyon euro civarında olduğunu söyledi.
Atatürk Havalimanı'ndaki park pozisyonu sayısını artırarak trafiği rahatlatmayı hedefleyen 75 milyon euroluk yatırımlarının da yaz sezonundan önce devreye gireceğini söyleyen Şener, "Atatürk Havalimanı'nda ikinci bir terminal doğuyor. Bu yatırım ile hizmet vereceğimiz yolcu sayısı 65 milyondan 75 milyona çıkacak" dedi.
YORUM YAZ