Tayvanlı Foxconn'dan Hindistan'a çip darbesi

Tayvanlı Foxconn'dan Hindistan'a çip darbesi

Tayvan merkezli Foxconn, Hindistan'da yürüttüğü 19,5 milyar dolarlık projeden çekildiğini açıkladı. Çip üretme konusunda emekleme aşamasında olan ülke böylece çip yarışına yine giremedi.

A+A-

Tayvanlı Foxconn tarafından yapılan son açıklamaya göre Başbakan Narendra Modi'nin Hindistan'a yönelik yonga üretim planlarını sekteye uğratacak şekilde, Hintli metal-petrol şirketi Vedanta ile 19,5 milyar dolarlık yarı iletken ortak girişiminden çekildi.

Dünyanın en büyük sözleşmeli elektronik üreticisi, Modi'nin memleketi Gujarat'ta yarı iletken ve ekran üretim tesisleri kurmak için geçen yıl Vedanta ile bir anlaşma imzaladı. Foxconn'dan yapılan açıklamada, "Foxconn, Vedanta ile ortak girişim konusunda ilerlemeyeceğine karar vermiştir" denildi.

Vedanta, yarı iletken projesine tamamen bağlı olduğunu ve "Hindistan'ın ilk dökümhanesini kurmak için diğer ortakları sıraya koyduğunu" söyledi. Vedanta yaptığı açıklamada Modi'nin vizyonunu gerçekleştirmek için "çabalarını iki katına çıkardığını" da sözlerine ekledi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, Foxconn'un girişimden çekilme kararında Hindistan hükümetinin teşvik onayı gecikmeleriyle ilgili endişelerinin etkili olduğunu söyledi. Kaynak, Yeni Delhi'nin hükümetten teşvik talep etmek için sağlanan maliyet tahminleri konusunda da çeşitli sorular yönelttiğini sözlerine ekledi.

Modi, elektronik üretiminde "yeni bir çağ" arayışında olan Hindistan'ın ekonomik stratejisinde çip üretimini en önemli öncelik haline getirdi ve Foxconn'un hamlesi, yabancı yatırımcıları ilk kez yerel olarak çip üretmeye çekme hedeflerine bir darbe anlamına geliyor.

Counterpoint Araştırma Başkan Yardımcısı Neil Shah, "Bu anlaşmanın gerçekleşmemesi 'Make in India' hamlesi için kesinlikle bir gerileme" dedi ve bunun Vedanta'ya da iyi yansımadığını ve "diğer şirketler için kaşları ve şüpheleri artırdığını" sözlerine ekledi.

Bakan Rajeev Chandrasekhar, Foxconn'un kararının Hindistan'ın planları üzerinde "hiçbir etkisi olmadığını" söyledi ve her iki şirketin de ülkede "değerli yatırımcılar" olduğunu sözlerine ekledi.

"İki özel şirketin neden ya da nasıl ortaklık yapmayı ya da yapmamayı seçtiğine karışmanın" hükümetin işi olmadığını söyledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler