Tedbirler krediler üzerinde etkisini gösteriyor
Temmuz ayı başında getirilen makroihtiyati tedbirlerin etkileri kredi büyümeleri üzerine yansımaya başladı. BDDK verilerine göre Haziran başında yüzde 96 olan taşıt kredisi büyüme oranı 13 Ağustos itibariyle söz konusu oran yüzde 52’ye indi.
Bloomberg HT'nin haberine göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun kredi büyümesine karşı uygulamaya başladığı tedbirler etkisini göstermeye başladı.
BDDK verilerine göre Haziran başında yüzde 96 olan taşıt kredisi büyüme oranı, 13 Ağustos itibariyle söz konusu oran yüzde 52’ye indi. Aynı dönemlerde ihtiyaç kredisi büyüme hızı yüzde 26’dan yüzde 16’ya geriledi. Açılmaların etkisiyle kredi kartlarındaki düşüş daha sınırlı oldu bu dönemde kredi kartı harcamalarındaki artış yaklaşık 5 puanlık azalışla yüzde 40,7’e geriledi.
Ekonomi yönetimi de tedbirlerin etkisine dikkat çekti
Ekonomi yönetiminin açıklamaları da kredi büyümesi üzerinde tedbirlerin etkili olmaya başladığına işaret etmişti. Son olarak Kocaeli'de konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, iç talebin dengeli artışını destekleme amacıyla makro-ihtiyati tedbirlerin uygulamaya alındığını ve bu tedbirlerin olumlu etkisini kısmen görmeye başladıklarını söyledi.
Konu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) metinlerine de yansıdı. Son toplantının özetlerinde konuyla ilgili olarak, son dönemde açılma ve ertelenmiş talebe bağlı olarak artış gösteren bireysel kredilerin ılımlı seyre dönmesi için alınan makroihtiyati tedbirlerin yeterliliğine dikkat çekilirken bireysel kredilerin daha ılımlı bir büyüme sergilemesinin, enflasyon görünümü ve dış denge üzerindeki riskleri sınırlamak için önemli olduğuna dair yaptığı vurgu korundu.
Temmuz başında önlemler açıklanmıştı
Temmuz ayı başında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), makro ihtiyati tedbirler kapsamında kredi kartlarında taksitlendirme sürelerini kuyum, mobilya ve elektrikli eşya alımlarında 3'er ay düşürürken, taşıt alımlarında kredi vade sınırlarını nihai fatura değerlerine göre 12'şer ay indirmişti.
BDDK'dan yapılan açıklamaya göre, kredi kartlarında taksitlendirme sürelerinin, basılı ve külçe halinde olmayan kuyumla ilgili harcamalarda 6 aydan 3 aya, mobilya ve elektrikli eşya alımlarında 12 aydan 9 aya indirilmesine karar verilmişti.
Öte yandan televizyon alımlarındaki 3 bin 500 TL sınırının 5 bin lira olarak belirlenerek, fiyatı 5 bin liraya kadar olan televizyon alımlarında kredi taksit sınırının 9 ay olarak belirlenmesi, fiyatı 5 bin lira ve üzerinde olan televizyon alımlarında 4 ay olarak uygulanmasına devam edilmesi kararı alınmıştı.