Tek kullanımlık plastik çatal-bıçak yasağı başladı
İngiltere'de tek kullanımlık plastik çatal-bıçak takımı, balon çubukları ve polistiren bardaklar yasaklandı.
İngiltere'de bazı tek kullanımlık plastik ürünlere yönelik yasak yürürlüğe girdi Yeni kurallar uyarınca mağazalar ve konaklama işletmeleri artık plastik çatal bıçak takımı, balon çubukları ve polistiren bardaklar tedarik edemeyecek.
Hükümet bu hamlenin "çöp belasıyla mücadele edeceğini ve çevreyi plastik kirliliğinden koruyacağını" söylüyor. Ancak belediyeler bazı firmaların değişime hazır olmadığı konusunda uyarıda bulundu.
Hükümet rakamlarına göre İngiltere'de her yıl yaklaşık 1.1 milyar adet tek kullanımlık tabak ve dört milyardan fazla plastik çatal bıçak kullanılıyor. Bu ürünlerin büyük çoğunluğu geri dönüştürülemiyor ve çöp sahalarında doğada çözünmesi yüzlerce yıl alabiliyor.
Pazar gününden itibaren, tek kullanımlık plastik tabak, kase ve tepsilerin tedarikine de bazı yeni kısıtlamalar getirilecek; ancak paket servis yapan yerler ve önceden paketlenmiş gıda satan diğer işletmeler için muafiyetler uygulanacak.
İlk olarak Ocak ayında duyurulan yeni kurallar, 2042 yılına kadar önlenebilir plastik atıkları ortadan kaldırmaya yönelik daha geniş bir hedefin parçası. Çevre Bakanı Rebecca Pow, hükümetin pipetler, karıştırıcılar ve pamuk tomurcukları için "dünya lideri" yasaklar uyguladığını, bunun yanı sıra taşıma poşetleri için ücret ve büyük plastik ambalaj ithalatına endüstri vergisi getirdiğini söyledi.
Kurallar Birleşik Krallık'ın farklı bölgelerinde değişiklik gösterse de Galler ve İskoçya, İngiltere'de yürürlüğe girecek olanlara benzer politikalar izliyor.
İngiltere'deki yasak yerel ticaret standartları yetkilileri tarafından uygulanacak ancak konseyleri temsil eden bir kuruluş bazı işletmelerin ve müşterilerin değişiklikten haberdar olmadığı uyarısında bulundu.
LGA'nın çevre sözcüsü Darren Rodwell şunları söyledi: "Bu atıkları azaltmaya yönelik değerli bir politika ancak daha yapılacak çok şey var."
Bazı çevre kampanyacıları hükümeti plastik ürünlere daha geniş kısıtlamalar getirmediği için eleştirdi.
Greenpeace UK plastik kampanyacısı Anna Diski ise BBC'ye şunları söyledi: "Her birkaç yılda bir birkaç tek kullanımlık plastik ürüne göstermelik yasaklar getirmek sorunun büyüklüğü karşısında tamamen yetersiz kalmaktadır. Hükümetin bu parçalı yaklaşım yerine sorunu kaynağında ele alması ve üretilen plastik miktarını azaltmak için ciddi bir strateji geliştirmesi gerekiyor."
Analiz:
İngiltere'de yürürlüğe girecek olan tek kullanımlık plastik yasağı, çevreyi korumaya yönelik önemli bir adım. Ancak, bazı çevre kampanyacılarının da belirttiği gibi, bu yasak tek başına sorunu çözmeye yeterli olmayacak.
Hükümetin daha geniş kapsamlı bir strateji geliştirerek üretilen plastik miktarını azaltması gerekiyor. Bu, plastik ambalajların kullanımını azaltmak, yeniden kullanılabilir alternatifler geliştirmek ve plastik geri dönüşümünü iyileştirmek gibi önlemleri içerebilir.