Teknoloji devleri merkezlerini soğuturken tüm şehri kuruttu

Teknoloji devleri merkezlerini soğuturken tüm şehri kuruttu

ABD'nin Arizona eyaletinde su kaynakları hızla tükeniyor. Büyük teknoloji veri merkezlerinin de bu yaşananlarda kısmen suçu var.

A+A-

Business Insider yazarı Alistair Barr, Arizona'daki kuraklık sorununu farklı bir perspektiften ele aldı. İşte o yazı:

1990'ların başında Arizona'da aşık oldum. Gözlerimi kapattığımda, kız arkadaşımın (şimdiki eşim) Phoenix'in doğusundaki Superstition Dağları'nda yarım bir bluzla yürüyüş yaptığını görebiliyorum.

Hatırladığım bir diğer şey ise ne kadar sıcak ve kuru olduğuydu.

Bu yüzden yıllar sonra Google'ın Phoenix'in hemen doğusundaki Mesa'da devasa bir veri merkezi planladığını duyduğumda çok şaşırmıştım. Anlaşma Google'a tesisi soğutmak için günde 1 milyon galon su ve projenin kilometre taşlarına ulaşması halinde günde 4 milyon galona kadar su garantisi veriyordu. (Bu çok fazla su demek. Arizona'da yaşayanların her biri günde yaklaşık 146 galon su kullanıyor). 

O zamandan beri Phoenix metro bölgesi yerel halk tarafından "veri merkezi destinasyonu" olarak adlandırılıyor. Microsoft 2021 yılında Arizona'da bir tane açtı. Meta, Mesa'da bir tesis inşa ediyor ve genişletiyor.   

Bu devasa veri merkezleri inanılmaz miktarlarda su kullanıyor çünkü içerideki bilgi işlem donanımı tüm bu YouTube videolarını, Zoom toplantılarını ve mobil uygulama oturumlarını işlerken gerçekten çok ısınıyor. Ekipmanı soğutmak için genellikle su kullanılır.

Google bu konudaki verileri açıklamaya başladı. 2021 yılında şirketin tüm veri merkezleri 4,34 milyar galon su tüketti. 

Meta'da da durum pek farklı değil: Şirketin veri merkezleri 2021 yılında 5 milyon metreküpün biraz üzerinde su çekti. Bu da yaklaşık 1,33 milyar galon demek.

Bu bizi Arizona'ya geri getiriyor. Eyalette su tükeniyor. Birkaç hafta önce vali, yeraltı sularının mevcut inşaat hızını destekleyemeyeceğini tespit ettikten sonra Phoenix çevresindeki bölgelerde inşaatı sınırlandırma planını açıkladı.

Bunun pek çok nedeni var. Ancak Arizona'nın su sıkıntısında bu veri merkezlerinin de payı var. Üstelik buna Google'ın henüz tamamlanmamış olan Mesa tesisi dahil değil. Facebook da şehirde veri merkezini inşa etmeye devam ediyor. Yani muhtemelen yakında eyaletten daha fazla su çekilecek.

Valinin getirdiği yeni sınırlamalar halihazırda onaylanmış binlerce projeyi kapsam dışı bırakıyor, dolayısıyla Google eğer isterse muhtemelen tesisini tamamlayacak. Şirkete bunu sordum ve projenin hala canlı olduğunu söyledi. Google'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bölgenin geliştirilmesi için onaylanmış bir zaman çizelgemiz bulunmamakla birlikte, işimizin gerektirmesi halinde daha fazla büyüme seçeneğine sahip olduğumuzdan emin olmak istiyoruz."

Büyük teknoloji şirketleri neden veri merkezlerini çölün ortasına inşa ediyor? Daha fazla suya sahip daha soğuk bölgelere yerleştirmek daha iyi olurdu, değil mi?

Ne yazık ki burada hız genellikle çevrenin önüne geçiyor. Veri merkezlerini büyük nüfuslara yakın konumlandırmak daha önemli. Kullanıcılara ne kadar yakın olursanız, internet hizmetleriniz o kadar hızlı yanıt verir. Daha hızlı demek daha fazla kullanım demek, bu da daha fazla dijital reklam ve bulut hizmeti satışı ve daha yüksek gelir demek.

Phoenix metro bölgesi 5 milyon nüfusa sahip ve hızla büyüyor, dolayısıyla veri merkezleri de bunu takip ediyor. Yeterli su olmasa bile.

Google, Microsoft ve Meta veri merkezlerini soğutmanın daha sürdürülebilir yollarını bulmak için çalışıyor. Ayrıca su tasarrufu projeleri için gerçek para ve çaba harcıyorlar. Ancak Arizona'nın kavurucu derecede sıcak ve kuru günlerinin gerçekliğiyle mücadele etmek için yapabileceğiniz çok şey var.

Microsoft 2021 yılında Arizona'daki veri merkezlerinde soğutma için su yerine dışarıdaki havayı kullanan adyabatik soğutma kullanarak "sıfır su" kullanacağını söyledi. Ancak bu sadece sıcaklıklar 29C sıcaklığın altında olduğunda işe yarıyor. Bu hafta sonu Phoenix'te hava sıcaklığı 45C olacak - yürüyüş için biraz fazla sıcak.

İlgili Haberler