Teknoloji devlerinin bilançoları Asya borsalarında dalga yarattı

Teknoloji devlerinin bilançoları Asya borsalarında dalga yarattı

Asya hisseleri teknoloji kazançlarının ardından dalgalandı, yen yedi haftanın zirvesinde.

A+A-

Asya hisse senetleri, ABD'li teknoloji devleri Tesla ve Alphabet'in zayıf kazançlarının risk iştahını azaltmasının ardından Çarşamba günü düşerken, yen, faiz artırımının masada olduğu gelecek haftaki merkez bankası toplantısı öncesinde yedi haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

ABD doları, yatırımcıların Cuma günü açıklanacak enflasyon verilerini ve gelecek haftaki Fed toplantısını beklemesiyle genel olarak istikrarlı seyretti. Japonya Merkez Bankası da önümüzdeki hafta toplanacak ve 10 baz puanlık bir artış %44 ihtimalle fiyatlanıyor.

MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi %0,35 düşerken, Japonya'nın Nikkei %1 düştü. Tayvan finans piyasaları tayfun nedeniyle kapalı. Nasdaq vadeli işlemleri %1 düşerken, S&P 500 vadeli işlemleri Tesla'nın beş yıldan uzun bir sürenin en düşük kar marjını açıklamasının ardından %0,6 düştü ve diğer elektrikli araç hisseleri üzerinde baskı oluşturdu.

Google'ın ana şirketi Alphabet'in hisseleri, firmanın gelir ve kar hedeflerini aşmasına rağmen mesai sonrası işlemlerde düştü.

"Alphabet için çıta o kadar yüksek tutuldu ki, sınırlı bir kazanç artışı bile hisseyi yukarı çekemedi. Dolayısıyla, piyasanın satın alabileceği bir haber yok" diyen Capital.com kıdemli finans piyasası analisti Kyle Rodda, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu aynı zamanda teknoloji hisselerinin değerinin çok üzerinde bir şekilde değerlendiğine dair endişelere de işaret ediyor. Diğer teknoloji devlerinin nasıl rapor vereceğini ve piyasaların nasıl tepki vereceğini görmemiz gerekecek."

Bölgedeki şirketlerden gelen bir dizi kazanç öncesinde Eurostoxx 50 vadeli işlemlerinin %0,65, Alman DAX vadeli işlemlerinin %0,44 ve FTSE vadeli işlemlerinin %0,3 düşmesiyle, karamsar ruh hali Avrupa'ya taşınmaya hazırlanıyor.

Dünyanın en büyük lüks grubu LVMH'nin Çinli müşterilerin harcamalarını azaltmasıyla satış büyümesinin yavaşladığını bildirmesinin ardından yatırımcıların odağı Avrupa merkezli lüks devlerinin hisselerinde olacak. Çin hisseleri dalgalı işlemlerde durgun seyrederken, Şanghay Bileşik endeksi yatay seyretti; mavi çipli CSI300 endeksi Salı günü Ocak ortasından bu yana en büyük bir günlük düşüşünü kaydetmesinin ardından %0,26 düştü.

Makro açıdan, yatırımcılar bu yıl faiz indirimi beklentilerini ölçmek için Perşembe günü ABD GSYH verilerini ve Cuma günü Fed'in tercih ettiği enflasyon ölçütü olan PCE verilerini bekliyor.

CME FedWatch aracına göre, piyasalar bu yıl 62 baz puanlık gevşemeyi fiyatlıyor ve Eylül ayında yapılacak bir indirim %95 olarak fiyatlanıyor.

Reuters anketine katılan ekonomistlerin giderek artan bir çoğunluğu, Fed'in bu yıl Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere sadece iki kez faiz indireceğini, çünkü dirençli ABD tüketici talebinin, gevşeyen enflasyona rağmen temkinli bir yaklaşım gerektirdiğini söyledi.

İlgili Haberler