Teknoloji hisselerindeki satışlar etkisini azalttı
Teknoloji hisselerindeki satış dalgası, yatırımcılar önümüzdeki hafta açıklanacak ABD enflasyon verilerini beklerken kısmen zayıfladı
Küresel piyasalarda teknoloji hisselerindeki satış dalgası, yatırımcılar önümüzdeki hafta açıklanacak ABD enflasyon verilerini beklerken etkisini haftanın son işlem günü kısmen azalttı. Açıklanacak veriler, beklenenden daha sert bir ekonomik yavaşlama korkularının haklı olup olmadığını gösterecek olması açısından önemli.
Avrupa'nın Stoxx 600 endeksi, arka arkaya ikinci haftalık düşüşe doğru ilerlerken neredeyse değişmeden işlem gördü. ABD hisse senedi vadeli işlemleri yükseliş eğiliminde.
Geçen hafta başlayan teknoloji devlerinden çıkış, zayıf şirket sonuçlarına ve ABD ekonomisinde olası bir yavaşlamanın faiz indirimlerine agresif bir geçiş gerektirmesine odaklanarak daha geniş kapsamlı bir riskten kaçınma eğilimine dönüştü.
Perşembe günü beklentileri aşan gayri safi yurt içi hasıla verileri bile endişeleri gidermeyi başaramadı ve yatırımcılar artık önümüzdeki haftaki Federal Rezerv toplantısından önceki son büyük veri noktası olan aylık PCE istatistiklerine bakıyor.
Öte yandan ABD piyasalarında düzeltmenin hızı yatırımcıları tedirgin etti. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksinde bu yıl sadece 10 işlem günü içinde %8'lik bir düşüş yaşanırken, 2023'te bu oran 20 işlem günü idi.
Bu arada, küçük sermayeli şirketler daha iyi performans göstererek, yatırımcıların daha geniş ekonomiyi destekleyecek faiz indirimlerine hazırlandıklarına dair bir işaret daha verdi.
Önemli Şirket Haberleri:
- Amundi SA, analistlerin tahminlerini aşan ikinci çeyrek net girişi kaydetti ve yönetim altındaki varlıklarını rekor seviye olan 2,16 trilyon €'ya (2,3 trilyon $) çıkardı.
- Mercedes-Benz Group AG'nin ikinci çeyrek kazancı, binek elektrikli araçlarının satışları keskin bir şekilde düştüğü ve Çin'deki talep zayıfladığı için %19 oranında azaldı.
Asya piyasalarında, Tayvanlı hisseler en kötü performansı gösterdi. Tayfun Gaemi'nin neden olduğu kesintilerin ardından ticaret yeniden başladığında %4,3'e varan oranlarda düştü. Bu düşüşler, küresel hisse senetlerindeki önceki teknolojiyle ilgili düşüşlere bir yakalama operasyonu anlamına geliyor ve %6,5'e varan bir düşüş yaşayan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. için de geçerli.
Japon Merkez Bankası Yönetim Kurulu önümüzdeki hafta toplandığında olası bir faiz artırımına dair bahisleri güçlendiren Tokyo'daki enflasyon, Temmuz ayında üçüncü ay üst üste hızlandı.
Petrol fiyatları, yatırımcılar ABD'deki daha düşük stokları ve Çin talebindeki zayıflığı değerlendirirken, üçüncü gün üst üste yükseliş gösterdi ancak dar bir aralıkta işlem gördü.
Haftanın ana hareketlerinden bazıları:
Hisse Senetleri
-Stoxx Europe 600 Londra saatiyle sabah 8:06 itibariyle çok az değişiklik gösterdi
-S&P 500 vadeli işlemleri %0,4 yükseldi
-Nasdaq 100 vadeli işlemleri %0,6 yükseldi
-Dow Jones Endüstriyel Ortalama Vadeli İşlemleri %0,3 yükseldi
-MSCI Asya Pasifik Endeksi %0,3 düştü
-MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi %0,3 düştü
Para Birimleri
-Avro çok az değişerek 1,0852$'da kaldı
-Japon yeni %0,1 artışla dolar başına 153,78 seviyesine yükseldi
-Offshore yuan %0,2 düşüşle dolar başına 7,2567 seviyesine geriledi
Kripto Para Birimleri
-Bitcoin %2,6 artışla 66.971,27 $'a yükseldi
-Ether %3,4 artışla 3.261,33$'a yükseldi
Tahviller
-10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi bir baz puan artarak %4,25'e yükseldi
-Almanya'nın 10 yıllık getirisi üç baz puan artışla %2,45'e yükseldi
-İngiltere'nin 10 yıllık tahvil faizi dört baz puan artışla %4,17'ye yükseldi
Emtia
-Brent ham petrolü %0,2 artışla varil başına 82,57 dolara yükseldi
-Spot altın %0,2 artışla ons başına 2.369,35 dolara yükseldi