Tera'dan Sabancı için "AL" önerisi
Tera Menkul Değerler, Sabancı Holding için tavsiyesini 'AL' olarak korudu. Hedef fiyat 12.17 TL
Tera Menkul Değerler, Sabancı Holding için tavsiyesini 'AL' olarak korudu. Tera Menkul Değerler konu ile ilgili raporunda, Sabancı Holding için hedef fiyatın 12,17 TL seviyesinde bulunduğunu belirtti. Raporda şu değerlendirme yapıldı:
Görünenden daha fazlası!
Hisse başına 9.78 TL/hisse fiyatında, SAHOL hesapladığımız net aktif değerine (NAD) göre yüzde 28 iskontolu işlem görmektedir ve dolayısıyla yüzde 38 yukarı potansiyel içermektedir.
Holdingler için uyguladığımız yüzde 10 iskonto sonrası ise yukarı potansiyel yüzde 24 olmaktadır. SAHOL’ün NAD’e göre iskontosunun, portföyündeki halka açık olmayan şirketler halka açıldıkça ve portföyündeki ana faaliyet konusu dışı veya düşük özsermaye getirili şirketler satıldıkça daralacağını düşünüyoruz dolayısıyla halka açılma ve iştirak satışları ile portföyün şeffaflığının artması hisse performansı açısından belirleyici olacaktır kanaatindeyiz.
9 Nisan’da açıklandığı üzere yüzde 51 iştirak SASA’nın $62 milyon’a satılması bu teorimizi destekleyen bir unsur olarak belirtilmesi gerekmektedir (henüz işlem gerçekleşmemiştir satış haberi açıklanmıştır). Hissede satış baskısının alım fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz SAHOL’ü favori hisselerimiz arasında tutmaya devam ediyoruz ve AL tavsiyemizi sürdürüyoruz. SAHOL 2014 tahminimize göre 9.5x F/K ve 2015 tahminimize göre 7.1x F/K oranından işlem görmekte olup hem BİST-100 endeksi hem de bizim takip listemizin ortalama çarpanlarına göre iskontolu işlem görmektedir.
Hedef fiyatımız 2014 beklentimize göre Holding’i 11.8x ve 2015 beklentimize göre 8.9x F/K oranına getirmektedir. Sabancı Holding’in portföyü daha ziyade defansif sektörlerden oluşmaktadır bankacılık, gıda, perakende ve enerji iştirakleri tahmini portföy değerimizin yaklaşık yüzde 80’ine denk gelmektedir (AKBNK tek başına yüzde 47’sini oluşturmaktadır).
Enerji bölümündeki kur riski dışında (yatırım döneminden kaynaklanan) aslında yatırım rasyonelinin jeopolitik riskler ve bir miktar da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaklaşması sebebiyle oluşan “daha temkinli” ortam için de uygun olduğunu düşünüyoruz. Özkaynak metodu ile konsolide olan iştirakler (enerji, sigorta ve tütün gibi) aslında Holdingin gerçek büyüklüğünün ilk bakışta ortaya çıkmasını bir miktar engellemektedir. Bu kapsamda özkaynak metodu ile konsolide olan iştirakler toplam aktiflerin yüzde 2’sini oluştururken tahmini portföy değerimizin yüzde 37’sini oluşturmaktadır.
Halka açılmak üzere hazırlık yapılan iştirakler Avivasa ve Enerjisa olarak görünmektedir. Henüz zamanlama tam olarak belli olmamakla beraber Avivasa’nın halka arzı enerji tarafından daha önce yapılması planlanmaktadır. Avivasa’nın bir büyüme hikayesi olarak oldukça yüksek çarpanlardan halka açılacağını tahmin ediyoruz. Enerji tarafında ise yatırımlar devam etmekte olup, önümüzdeki yıllarda elektrik piyasasının liberalizasyonu ile beraber yatırımların geri dönüşünün beklentileri karşılayacağı umutları yatırım stratejisini oluşturmaktadır . Enerjisa mevcut 2.623MW kapasitesini 2017 yılı sonuna kadar 5.183 MW’a çıkarmayı planlamaktadır ve hali hazırda 9 milyon aboneli üç elektrik dağıtım bölgesini işletmektedir.
YORUM YAZ