Tesla araçlarına ilgi azaldı: Sipariş verenlerde dikkat çeken düşüş

Tesla araçlarına ilgi azaldı: Sipariş verenlerde dikkat çeken düşüş

Tesla'nın Kaliforniya otomobil kayıtları üst üste üçüncü çeyrekte de düştü.

A+A-

Perşembe günü sektör verilerine göre, Tesla'nın Kaliforniya'da araçların kayıtları Nisan-Haziran döneminde %24 düşerek, şirketin ana pazarında üst üste üçüncü çeyrekte satış düşüşü kaydetti ve elektrikli araç üreticisi için artan zorluklara işaret etti. Yüksek faiz oranları ve sert rekabet, tüketicilerin daha ucuz hibrit otomobilleri tercih etmesiyle elektrikli araçlara olan talebi zayıflattı.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki potansiyel Tesla müşterileri, kısmen CEO Elon Musk'ın kutuplaştırıcı kişiliği nedeniyle elektrikli otomobillerini satın almaktan geri duruyor. Musk'ın Cumhuriyetçileri kucaklaması ve açık sözlü yorumları, özellikle şirketin küresel teslimatlarının %10'unu oluşturan Kaliforniya gibi liberal eyaletlerde Tesla'nın markası hakkında endişelere yol açtı. Dünyanın en zengin adamı, Cumartesi günü Cumhuriyetçi adaya yönelik suikast girişiminin ardından ABD başkanlık yarışında ilk kez eski Başkan Donald Trump'ı açıkça destekledi.

Kaliforniya Yeni Otomobil Satıcıları Birliği tarafından hazırlanan bir rapora göre Tesla'nın Kaliforniya kayıtları ikinci çeyrekte 52.211 araca düştü. Bataryalı elektrikli araç pazarı bu dönemde sadece %1,3 oranında geriledi. Buna karşılık, Kaliforniya'da hibrid araç satışları %22 arttı. Raporda, "Tesla'nın cazibesi azalıyor gibi görünüyor, bu da doğrudan tüketiciye satış yapan üretici için potansiyel sorunlara işaret ediyor" denildi.

Ocak ayından Haziran ayına kadar, Hyundai Motor, Kia Motors, BMW, Mercedes-Benz, Ford  ve Rivian satışlarını çift haneli oranlarda arttırdı. Elektrikli araç üreticisinin Model Y crossover'ı eyalette en çok satan model olmaya devam ediyor, ancak yılın ilk yarısında pazar payı bir önceki yıla göre %64,6'dan %53,4'e düştü.

2021 yılında Tesla merkezini Kaliforniya'dan Teksas'a taşıdı ve Musk bu hafta yaptığı açıklamada, Vali Gavin Newsom'un transseksüel çocuklarla ilgili bir yasa tasarısını onaylamasına karşı çıktığı için Space X ve X gibi diğer şirketlerinin de aynı yolu izleyeceğini söyledi.

Salı günü üç aylık sonuçlarını açıklayacak olan Tesla, ikinci çeyrekte müşterilere analistlerin beklediğinden daha fazla araç teslim etti, ancak teslimatlar bir yıl öncesine göre daha düşüktü.

İlgili Haberler