Tesla hisseleri son 4 yılın en sert düşüşünü yaşadı

Tesla hisseleri son 4 yılın en sert düşüşünü yaşadı

Tesla hisseleri, 2020'den bu yana en büyük düşüş için kazançların kaçırılmasının ardından %12 düşüşle kapandı.

A+A-

Tesla hisseleri, elektrikli araç üreticisinin beklenenden daha zayıf üç aylık kazançlar ve otomotiv gelirinde bir başka düşüş bildirmesinin ardından 2020'den bu yana en fazla düşüşü yaşadı.

Hisse senedi Çarşamba günü %12 düşüşle 215,99 dolardan kapandı. Nasdaq bu dönemde %16 yükselirken, hisse senedi bu yıl %13 düşüş gösterdi. Tesla Salı günü yaptığı açıklamada, otomobil gelirinin bir önceki yıla göre %7 azalarak 19,9 milyar dolara gerilediğini ve marjların da düştüğünü söyledi. Şirket, yavaşlayan satışlar ve özellikle Çin'de artan rekabetle karşı karşıya kaldığı için küresel olarak fiyatları düşürmek ve teşvikler sunmak zorunda kaldı.

Tesla, ABD'de açık ara en çok elektrikli araç satan şirket olmaya devam ediyor, ancak kısmen yaşlanan sedan ve SUV serisi ve Musk'ın kışkırtıcı ve siyasi yorumlarının etkisi nedeniyle artan sayıda rakibine pazar payı kaybediyor.

LSEG'e göre, ikinci çeyrek için hisse başına 52 sentlik düzeltilmiş kazanç, 62 sentlik ortalama analist tahminini geride bıraktı. Tesla'nın düzeltilmiş faaliyet marjı ise son üç yılın en düşük seviyesine gerileyerek bir önceki yılın %18,7'sinden %14,4'e düştü.

Yatırımcılar, şirketin araç serisini yeniden canlandırmak için yeni bir kitlesel pazar otomobilini ne zaman tanıtacağı da dahil olmak üzere Tesla hikayesiyle ilgili bir dizi başka alana odaklandı. Musk Salı günü yaptığı kazanç çağrısında Tesla'nın önümüzdeki yılın ilk yarısında yeni bir "uygun fiyatlı" otomobil sunma yolunda ilerlediğini söyledi.

Robotaksiler kazanç çağrısında önemli bir konuydu. Musk, araç sahiplerinin Tesla araçlarını Uber tarzı bir araç çağırma hizmetinin bir parçası olarak kullanılmak üzere yetkilendirebilecekleri ve araçların otonom sürüş yapacağı bir dünya öngörüyor.

İlk robotaksi sürüşünü ne zaman gerçekleştirmeyi planladığı sorulduğunda Musk şöyle dedi:

"Bunu önümüzdeki yıl yapamazsak çok şaşırırım"

Musk'ın belirli bir zaman çizelgesinde söz verip yerine getirmeme gibi bir geçmişi var. Salı günü, daha önce Ağustos ayında gerçekleşeceğini söylediği şirketin robotaksi etkinliğinin tarihini Ekim ayına erteledi. "Bunun nedeni, aracı geliştireceğini düşündüğüm bazı önemli değişiklikler yapmak istemem" diyen Musk, Tesla'nın "birkaç başka şey daha göstereceğini" de sözlerine ekledi. Detay vermedi.

İlgili Haberler