Tesla satışlarındaki düşüşü indirimler de kurtaramıyor

Tesla satışlarındaki düşüşü indirimler de kurtaramıyor

Elon Musk'ın sahibi olduğu otomotiv devi Tesla'da teslimatlar üst üste ikinci çeyrekte de düşecek.

A+A-

Tesla'nın Haziran çeyreği teslimatları, Çin'deki sert rekabet ve uygun fiyatlı yeni model eksikliği nedeniyle yavaş taleple karşı karşıya kalırken, en iyi elektrikli araç üreticisi ilk kez iki çeyrek üst üste düşüş göstermeye hazırlanıyor.

LSEG'in anketine katılan ve yedisi son üç ayda beklentilerini düşüren 12 analistin tahminlerine dayanan ortalama bir tahmine göre, şirketin Nisan-Haziran döneminde 438.019 araç teslim etmesi bekleniyor. Elektrikli araç üreticisinin sonuçları Salı günü açıklaması bekleniyor.

Tesla, kendisini dünyanın en değerli otomobil üreticisi haline getirmeye yardımcı olan hızlı büyüme yıllarının ardından hızı kesilmiş görünüyor. Ocak ayında, aylardır süren fiyat indirimlerinin sağladığı destek azaldıkça 2024'teki teslimat artışının "önemli ölçüde daha düşük" olacağı konusunda uyardı.

Bu sorunlara bir de tüketicilerin daha ucuz benzinli-elektrikli hibrid araçlara yönelmesi eklenince Tesla'nın elinde, fiyat indirimleri ve daha ucuz finansman seçenekleri ve kiralama dahil teşviklerle hareket ettirmeye çalıştığı, giderek büyüyen bir araç envanteri kaldı.

Bu yılın başlarında CEO Elon Musk'ın tamamen yeni, daha ucuz bir elektrikli otomobil üretme planlarını rafa kaldırması ve Tesla'nın odağını robotaksilere kaydırması, otonom teknolojinin mükemmelleştirilmesinin zor olacağından korkan bazı yatırımcıları endişelendirdi. Yine de yatırımcılar geçen ay yapılan yıllık hissedarlar toplantısında ezici bir çoğunlukla 56 milyar dolarlık rekor ücret paketi lehinde oy kullandı.

Barclays analisti Dan Levy, Tesla'nın şimdiye kadarki en büyük ikinci çeyrek teslimatlarında %11'lik bir düşüş öngördü. Levy, "Yumuşak bir teslimat sonucu, dikkatleri Tesla için şu anda zorlu olan temel ortama geri döndürebilir" dedi.

Musk'ın Nisan ayında Tesla'nın bu yıl satışlarını artırabileceği yönündeki tahminine rağmen Tesla'nın hisseleri bu yıl değerinin dörtte birini kaybederek S&P 500'deki en kötü performans gösteren hisselerden biri haline geldi. Musk, Tesla'nın süper şarj ekibinin içini boşaltan toplu işten çıkarmalar da dahil olmak üzere maliyetleri düşürdü.

BYD gibi Çinli otomobil üreticilerinin güçlü ikinci çeyrek satışları açıklamasının ardından Tesla hisseleri Pazartesi günü %6,1 artış gösterdi.

İlgili Haberler