Tesla'nın boğa yatırımcıları hisselerini elden çıkarmaya başladı

Tesla'nın boğa yatırımcıları hisselerini elden çıkarmaya başladı

Tesla'nın kurumsal hissedarlarından bazıları, elektrikli otomobil üreticisinin baş döndürücü büyüme günlerinin geride kaldığına kanaat getirerek hisselerini elden çıkarmaya başladı.

A+A-

Tesla'nın hisseleri bu yıl yaklaşık %30 düştü ve 2021'deki en yüksek seviyesinden bu yana %50'den fazla değer kaybederek, CEO Elon Musk'ın şiddetli rekabet ve düşen satışlarla mücadele etmesi nedeniyle 600 milyar dolarlık piyasa değerini sildi. Tesla'nın ilk çeyrek sonuçları analist beklentilerini karşılayamadı, ancak Musk şirketin 2025 yılında daha uygun fiyatlı yeni modeller çıkaracağını söyledi.

Gabelli Funds'ta portföy yöneticisi olan ve 2022'nin başlarında satın aldığı 65.900 hissenin tamamını yılın ilk çeyreğinde satan John Belton, "Temellerin gerçeklikten koptuğunu hissetmeye başladık" dedi.

Tesla'nın hisselerinin son beş yılda yaklaşık 14 kat artması, yatırımcıları sıkıntılı dönemlerde tutunmaya ve otomobil üreticilerinden çok teknoloji şirketleriyle uyumlu değerlemeleri kabul etmeye şartlandırdı. Ancak bu kez, şirketin inançlı yatırımcılarından bazıları bile aynı tür bir genişlemenin devam edeceğine şüpheyle yaklaşıyor ve Tesla'nın hisselerinin çok riskli hale geldiğini düşünüyor. 

Morningstar verilerine göre, 2019'dan bu yana Tesla hisselerini elinde tutan Morningstar tarafından takip edilen 18 yatırım fonundan 10'u son çeyrekte pozisyonlarını azalttı ve dördü hisselerini %15 veya daha fazla düşürdü. Sadece beşi hisse ekledi.

Bu durum elbette Wall Street'in hisseyi gözden çıkardığı anlamına gelmiyor. LSEG tarafından takip edilen on dokuz analist, Şubat ayında 17 olan Tesla için "satın al" veya "güçlü satın al" notuna sahip. Takip edilen 49 analist arasındaki ortalama fiyat hedefi 178,95 $ ile hissenin Pazartesi günkü kapanış fiyatından yaklaşık %1,5 daha fazla.

Tesla'nın hikayesi bitti

Diğerleri ise farklı düşünüyor. Los Angeles merkezli Gerber Kawasaki Wealth & Investment Management şirketi on yıldan uzun bir süre önce 500.000 hisse satın alan Ross Gerber, bu yıl sürekli satış yapıyor. Pozisyonunu yaklaşık 300.000 hisseye indiren Gerber, "Bence hikaye bitti, bunu söylemenin en iyi yolu bu" dedi.

Gerber'in şikayetleri, Tesla'nın yetersiz finansman aldığına inandığı halkla ilişkiler departmanından, Musk'ın siyasi ve kültürel konularla dikkatini dağıtmasına kadar uzanıyor. Gerber, "Son bir buçuk yıldır, Elon'un dünyayı görme biçimine dayanan kişisel arayışları Tesla'nın ve hissedarlarının çıkarlarının önüne geçti" dedi.

Gerber, Pazartesi günü 176.29 dolardan kapanan hisselerin, Musk dümende kaldığı sürece, şu anki değerinden yaklaşık %40 daha az olan 100 dolardan adil bir şekilde değerlendiğine inanıyor. Hisse senetlerinin geri kalanının bir kısmını hayır kurumlarına bağışlayarak satışın vergi sonuçlarını hafifletmeyi ya da vergi cezalarına maruz kalmadan gelir elde etmesini sağlayan satış opsiyonlarını satmak için kullanmayı umuyor.

Yüksek değerleme

Bununla birlikte Tesla, 560 milyar doları aşan piyasa değeriyle dünyanın en değerli otomobil üreticisi olmaya devam ediyor. Buna karşılık, hacim bakımından dünyanın en büyük otomobil üreticisi olan Toyota 333,7 milyar dolar piyasa değerine sahip.

Tesla ise Salı sabahı itibariyle gelecekteki kazançlarının yaklaşık 64 katından işlem görüyor ki bu değer bazı teknoloji devlerinin değerlemelerini aşıyor. Örneğin yapay zeka devleri Nvidia ve Super Micro Computer sırasıyla kazançlarının 37,8 ve 23,2 katından işlem görüyor. Diğer otomobil üreticileri çok daha sınırlı bir şekilde değerleniyor.

General Motors 4,7 ve Ford 6,4 ileriye dönük kazançla işlem görürken, Toyota 10,1'den işlem görüyor.

Yükselen yatırımcılar Tesla'nın değerlemesini, teknolojisine ve ateşli hayran kitlesine işaret eden uzun bir listeyle gerekçelendiriyor. İyimserliğin daha yakın zamandaki nedenleri ise şirketin tam otonom sürüşe devam etmesi ve Çin'e girmesi oldu.

Wedbush Securities'de hisse senedi için 275 dolar fiyat hedefi olan analist Dan Ives, "Sokak, Musk ve Tesla için ortaya çıkacak uzun vadeli büyüme hikayesi için bu sancılı geçiş dönemine bakıyor ve (otonom sürüş) bu başarı tarifinde önemli bir bileşen" dedi.

Morningstar verilerine göre, en ateşli boğalar arasında, 2014'ten beri ARK İnovasyon Fonu'nda Tesla'yı tutan ve şirketteki hissesini ilk çeyrekte %10 artıran Ark Invest'in kurucusu Cathie Wood da yer alıyor.

Ark, Nisan 2022'de Tesla'nın 2027'ye kadar hisse başına 2.000 dolar değerinde olacağını tahmin etti ve büyük ölçüde önerilen robot taksi işinin yaygınlaştırılması nedeniyle hisse başına 1.400 dolarlık bir ayı durumu söz konusu. Wood bu fiyat hedefinin arkasında durarak Nisan 2024'te yaklaşık 100 milyon dolar değerinde yeni hisse satın aldı ve CNBC'ye "şimdi kaçma zamanı değil" dedi.

Musk kısa bir süre önce sosyal medya platformu X'te "8/8" tarihinde, muhtemelen Ağustos 2024'ü kastederek, bir "robotaksi açılışı" yapacağını duyurdu. Geçen ay Musk, Tesla'nın bir otomobil üreticisi değil, "bir yapay zeka robot şirketi olarak düşünülmesi gerektiğini" söyledi.

Tesla, fon varlıklarının yaklaşık %12'si ile ARK Innovation'ın en büyük holdingi olmaya devam ediyor. Fon, S&P 500'ün %10'dan fazla kazancına kıyasla yılbaşından bugüne yaklaşık %18 düşüş gösterdi.

Ancak eleştirmenler, sürücüsüz araçların riskli bir bahis olduğunu çünkü teknolojinin mühendislik ve yasal engellerle karşı karşıya olduğunu söylüyor. Deutsche Bank Nisan ayında yayınladığı bir raporda tam sürücüsüz otonominin şifresini çözmenin önemli bir teknolojik, düzenleyici ve operasyonel zorluk teşkil ettiğini belirtti.

Graham Tanaka'nın 21,5 milyon dolarlık Tanaka Büyüme Fonu'ndaki Tesla pozisyonunun tamamını son altı ay içinde tasfiye etmesinin bir nedeni de bu. Fon, hisse senedine 2 dolardan işlem gördüğü 2011 yılından beri sahipti.
Bunun yerine, hisseleri bu yıl %130'dan fazla yükselen çip üretim devinin yapay zekanın iş potansiyeli konusundaki heyecandan faydalanmaya devam edeceğinden emin olarak Nvidia hisselerini satın alıyor.

Tanaka "Nvidia gibi değerlemenin yarısında işlem gören harika bir hisse varken Tesla'da çok fazla risk var" dedi.

İlgili Haberler