THY'nin 84 seferini iptal etmesine yol açan mavi ekran hatasında yeni gelişme

THY'nin 84 seferini iptal etmesine yol açan mavi ekran hatasında yeni gelişme

CrowdStrike güncellemesi sonrası Microsoft sistemlerinde yaşanan çöküşün yarattığı kriz hafifliyor.

A+A-

Bir güvenlik yazılımı güncellemesindeki hatanın saatler süren küresel bilgisayar sistemleri kesintilerine yol açmasının ardından Cuma günü havayollarından sağlık, nakliye ve finans sektörlerine kadar hizmetler yeniden çevrimiçi hale gelmeye başladı.

Kesinti çözüldükten sonra şirketler geciken ve iptal edilen uçuşlar, tıbbi randevular, kaçırılan siparişler ve çözülmesi günler sürebilecek diğer sorunlardan oluşan birikimlerle uğraşıyor. İşletmeler ayrıca, sistemlerini korumayı amaçlayan teknoloji tarafından tetiklenen gelecekteki kesintilerden nasıl kaçınacakları konusunda da sorularla karşı karşıya.

Sektörün en büyük operatörlerinden biri olan küresel siber güvenlik firması CrowdStrike tarafından yapılan bir yazılım güncellemesi, uçuşları durduran, yayıncıların yayınlarını durduran ve müşterileri sağlık hizmetleri veya bankacılık gibi hizmetlere erişemez hale getiren sistem sorunlarını tetikledi.

Küresel nakliyeci FedEx büyük kesintilerle karşı karşıya kaldı ve Meta'nın Facebook'undaki içeriği denetleyen bazı moderatörler iş yapamaz hale geldi. CrowdStrike bilinen bir isim değil ancak Amazon.com ve Microsoft dahil olmak üzere dünya çapında 20.000'den fazla abonesi olan 83 milyar dolarlık bir şirket. CrowdStrike CEO'su George Kurtz sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Microsoft müşterilerini etkileyen "Windows ana bilgisayarları için tek bir içerik güncellemesinde" bir kusur bulunduğunu söyledi.

Kurtz NBC News'e verdiği demeçte "Müşterilerimize, yolcularımıza, şirketimiz de dahil olmak üzere bu durumdan etkilenen herkese verdiğimiz zarardan dolayı son derece üzgünüz" dedi.

CrowdStrike'ın son derece rekabetçi siber güvenlik pazarının en büyük paylarından birine sahip olması, bazı sektör analistlerinin operasyonel açıdan bu kadar kritik bir yazılımın kontrolünün sadece bir avuç şirkette kalması gerekip gerekmediğini sorgulamasına yol açtı.

Kesinti aynı zamanda birçok kuruluşun, bir BT sistemi veya içindeki bir yazılım parçası gibi tek bir arıza noktası çöktüğünde acil durum planlarını uygulamaya iyi hazırlanmadığı yönündeki endişeleri de artırdı. Ancak uzmanlar, ağlara daha fazla beklenmedik durum planı yerleştirilmedikçe ve kuruluşlar daha iyi yedeklemeler yapmadıkça bu kesintilerin tekrar yaşanacağını söylüyor.

CrowdStrike hisseleri %11 düşüşle kapandı. Rakipleri SentinelOne hisseleri %8 ve Palo Alto Networks hisseleri %2 artışla kapandı. Microsoft'un güvenlik ve uyumluluk işlerini yöneten Ann Johnson, kesintinin ölçeğinin çok büyük olduğunu, ancak yalnızca CrowdStrike yazılımını çalıştıran sistemleri içerdiği için henüz ölçülemediğini söyledi.

Ann, "Şu anda müşterileri tekrar çevrimiçi hale getirmek için doğrudan CrowdStrike ile çalışan yüzlerce mühendisimiz var" dedi.

Bir Beyaz Saray yetkilisi, Başkan Joe Biden'ın kesinti hakkında bilgilendirildiğini söyledi. ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı, bilgisayar korsanlarının kesintiyi kimlik avı ve diğer kötü niyetli faaliyetler için kullandığını gözlemlediğini söyledi. ABD Gümrük ve Sınır Koruması, işlemlerde gecikmeler yaşandığını ve uluslararası ticaret ve seyahatle ilgili sorunları hafifletmek için çalıştığını söyledi. Hollanda ve Birleşik Arap Emirlikleri dışişleri bakanlıkları da kesintiler yaşandığını bildirdi.

D.A. Davidson'da kıdemli yazılım analisti olan Gil Luria, "Bu olay, küresel bilgi işlem sistemlerimizin ne kadar karmaşık ve iç içe geçmiş olduğunu ve ne kadar savunmasız olduklarını hatırlatıyor." dedi ve şöyle devam etti:

"CrowdStrike ve Microsoft'un gelecekte diğer sistemlerin ve ürünlerin bu tür bir arızaya neden olmasına izin vermeyeceğinden emin olmak için yapacak çok işi olacak."

Wall Street'in ana endeksleri Cuma günü düşerek teknoloji hisseleri ve karışık kazançların yol açtığı satışları derinleştirdi. Wall Street'in "korku göstergesi" olarak bilinen Cboe Volatility index (.VIX), Mayıs başından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve dünya çapındaki siber kesintinin yatırımcıları tedirgin etmesiyle dolar tırmandı.

İlgili Haberler