Toyota'nın Japonya'daki üretimi neden durduruldu?
Toyota Motor, Salı günü araç parçaları siparişlerini işleyen bir bilgisayar sisteminin arızalanması ve 14 montaj tesisinin kapanmak zorunda kalmasının ardından Çarşamba günü Japonya'daki fabrikalarında üretimi artırdı.
Toyota'nın Japonya genelinde yaşadığı arıza, Toyota'nın yalın üretiminin merkezinde yer alan, Japon otomobil üreticisinin öncülük ettiği ve rakiplerinin yaygın olarak benimsediği envanteri azaltma ve üretim verimliliğini en üst düzeye çıkarma yöntemi olan bir sistemi kapattı.
Sistem kesintisine neyin neden olduğu belli değil ve Toyota neyin yanlış gittiğine dair ayrıntı vermedi. Şirket bunun nedeninin bir siber saldırı olmadığını söyledi.
Geçen yıl Şubat ayında Toyota'ya plastik parçalar ve elektronik bileşenler tedarik eden tedarikçilerinden Kojima Industries, dosya sunucularından birine açıklanmayan bir tehdit mesajı taşıyan bir virüs bulaştığını açıklayınca Toyota da Japonya'daki aynı 14 fabrikayı kapatmak zorunda kalmıştı.
Toyota'nın üretimi bu yıl toparlanıyor, bu nedenle kesinti potansiyel olarak 2022'deki kapanmadan daha maliyetli olabilir.
Toyota'nın yurtiçi üretimi bu yılın ilk yarısında %29 artarak son iki yılda ilk kez bu kadar yükselmiştir. Toyota, Japonya'da ekonomik Yaris'ten lüks Lexus marka otomobiller de dahil olmak üzere en pahalı modellerine kadar geniş bir araç yelpazesi üretiyor.
Reuters'in hesaplamalarına göre, Toyota'nın Japonya'daki üretimi - küresel üretiminin yaklaşık üçte biri - yılın ilk yarısında günde ortalama 13.500 araç oldu. Bu rakama grup otomobil üreticileri Daihatsu ve Hino'nun araçları dahil değil.
Mali raporlamasına göre, en son çeyrekte ortalama küresel araç satış fiyatı 26.384 $'a eşdeğerdi. Bunu bir vekil olarak kullanmak, 14 fabrikadaki bir tam günlük üretimin 356 milyon dolar gelire eşdeğer olacağı anlamına geliyor.
Toyota, kaybettiği üretimi nasıl telafi edeceğini ya da edip etmeyeceğini açıklamadı.
Toyota, envanteri en aza indirmek için tedarikçilere hangi parçalara nerede ve ne zaman ihtiyaç duyulduğunu bildiren "kanban" sistemiyle modern otomobil montajını icat etti.
"Kanban" Japonca'da tabela anlamına gelmektedir ve sistemi geliştiren Toyota mühendisi ve daha sonra yöneticisi olan Taichi Ono, 1950'lerde Amerika Birleşik Devletleri'ne yaptığı bir seyahatte bir Amerikan süpermarket zinciri olan Piggly Wiggly'nin raf stoklarını yönetmesini izleyerek ilham aldı.
Toyota'nın yalın üretim ve tam zamanında parça teslimatı sistemi, otomobil endüstrisinde benimsenmiş ve geniş çapta incelendi. Toyota, 20 yıldan uzun bir süre önce tedarikçi iş akışını yöneten basılı kart sisteminden internet tabanlı "e-kanban" sistemine geçti.
Toyota'nın iş akışını düzenlemek için basit görsel ipuçlarına dayanan kanban sistemi, yazılım geliştirme de dahil olmak üzere diğer endüstriler için de benimsendi.
Koji Sato Nisan ayında Toyota Yönetim Kurulu Başkanı Akio Toyoda'dan CEO'luk görevini devraldı.
O zamandan bu yana geçen aylarda şirket, ABD'nin elektrikli araç lideri Tesla'yı göz önünde bulundurarak elektrikli araçlara ve ilgili üretim zorluklarına yaklaşımını elden geçirmeye çalışsa da, bazı utanç verici yanlış adımlar attığını da bildirdi.
Nisan ayında Toyota, iştiraki Daihatsu'nun, çoğu Toyota markası altında satılan 88.000 küçük otomobil için yapılan yan çarpışma güvenlik testlerinde kapının bir kısmında hile yaptığını söyledi.
Mayıs ayında Toyota, hizmet takibi için kullandığı bulut tabanlı bir sistemi yapılandırma biçimindeki bir hata nedeniyle 2 milyondan fazla Toyota sahibinin müşteri verilerini yanlışlıkla internette ifşa ettiğini açıkladı.