Trump'ın ayak sesleri doları yen karşısında 38 yılın zirvesine taşıdı

Trump'ın ayak sesleri doları yen karşısında 38 yılın zirvesine taşıdı

Biden'ın kötü performans göstermesi ve Trump'ın seçilme olasılığının artması sonrası dolar yen karşısında 38 yılın zirvesine yaklaştı.

A+A-

ABD doları, yatırımcıların ikinci bir Donald Trump başkanlığı potansiyelini düşünmesiyle Hazine getirilerindeki artışın ardından Salı günü yen karşısında neredeyse 38 yılın en yüksek seviyesine yakın seyretti.

Euro, rakip Fransız siyasi partilerinin aşırı sağcı Ulusal Birlik'in (RN) iktidara gelmesini engellemek için güçlerini birleştirmesiyle sağlam kaldı. Asya'da hisse senetleri genel olarak karışık seyrederken, ham petrol bir önceki seanstaki güçlü yükselişin ardından sınırlı bir artış gösterdi.

Günün ilerleyen saatlerinde ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Jerome Powell, Avrupa Merkez Bankası'nın ev sahipliğinde düzenlenen bir etkinlikte konuşacak ve Fed'in gözdesi olan Salı günkü JOLTS iş ilanları verisi de dahil olmak üzere yakından izlenen birkaç istihdam raporunun görüleceği bir haftada ABD para politikasının izleyeceği yola odaklanacak.

Dolar Salı günü 161,56 yen ile biraz daha güçlendi ve Aralık 1986'dan bu yana görülmeyen 161,72 yen seviyesine yakın seyretti.

Döviz çifti ABD getirilerine oldukça duyarlı ve gösterge 10 yıllık Hazine getirisi haftaya başlarken yaklaşık 14 baz puan artarak %4,479'a yükseldi. Analistler bu hareketi, Trump'ın başkanlığı kazanarak daha yüksek gümrük vergileri ve devlet borçlanmasına yol açacağı beklentilerine bağladı. 10 yıllık getiri Tokyo saatlerinde %4,4534 seviyesindeydi.
Pepperstone araştırma müdürü Chris Weston, Başkan Joe Biden'ın geçen haftaki bocalayan münazara performansının getiri artışının arkasındaki tetikleyici olduğunu, ancak Yüksek Mahkeme'nin Pazartesi günü Trump'ın 2020 seçim kaybını tersine çevirme girişimleri konusunda kovuşturmadan geniş bir dokunulmazlığa sahip olduğuna karar vermesinin ek bir katalizör olduğunu söyledi.

Weston, "Tahvil yatırımcılarının gözü Trump'ın Beyaz Saray'ı alma ihtimalinin artmasında ve piyasa Trump 2.0'ın enflasyonist olacağını hissediyor" dedi.

Yetkililerin, para biriminin dolar başına 160,82'ye düştüğü Nisan sonu ve Mayıs başını kapsayan günlerde yaklaşık 9,8 trilyon yen (60,65 milyar dolar) harcamasının ardından, yendeki kötü gidişat yatırımcıları Japon müdahalesi için alarma geçirdi.

Bu arada Euro, Pazartesi günü 13 Haziran'dan bu yana ilk kez 1,0776$'a kadar yükseldikten sonra dolar karşısında %0,07 gevşeyerek 1,0733$'a geriledi.

Yatırımcılar, Marine LePen'in göçmen karşıtı, Avrupa şüphecisi RN partisinin hafta sonunda ilk tur oylamasında daha büyük bir pay almamasından dolayı rahatladıklarını ifade ettiler.

Şimdi partinin muhalifleri Pazar günü yapılacak ikinci tur oylamasında adayları taktiksel olarak elemek için bir araya geliyorlar, böylece parti ayrımı gözetmeksizin sadece en iyi sıradaki aday RN'nin temsilcisiyle karşı karşıya gelecek. Oy pusulasından çekilmek için son tarih Salı günü.

Asya hisse senetleri Salı gününe genel yönden yoksun, sessiz bir performansla başladı. Bankalar Japonya Nikkei'nin yükselmesine yardımcı oldu, yurtiçi tahvil getirilerinin artmasıyla %0,6 ve emlak hisseleri Hong Kong Hang Seng'i (.HSI) destekledi, %0,3 yükseldi.

Ancak anakara mavi çipleri yatay seyrederken, teknoloji ağırlıklı Tayvan göstergesi %0,8 ve Güney Kore'nin Kospi'si %0,6 geriledi.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %0,2 düştü.

Kuzey yarımkürede yaz sürüş sezonu başlarken, ham petrol Pazartesi günü yaklaşık %2'lik bir artış gösterdikten sonra yükselişe geçti.

Brent vadeli kontratları %0,21 artışla varil başına 86,78$'a yükseldi ve gecelik %1,9 artış kaydetti. ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü %0,13 artışla 83,49 $'a yükseldi ve bir önceki seansa göre %2,3'lük bir sıçrama gerçekleştirdi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler