Trump'ın koltuğa oturmasıyla gelişmekte olan ülkere yabancı para akışı azalacak
Uluslararası Finans Enstitüsü'ne göre Trump'ın gümrük vergisi tehditleri yaklaşırken gelişmekte olan ülkelere giden yabancı para azalacak.
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), küresel büyümenin 2025 yılında yavaşlayacağını ve ABD Başkanı Donald Trump'ın vaat ettiği politikaların küresel piyasalarda yankı bulmasıyla offshore yatırımcıların gelişmekte olan piyasalara gönderdikleri nakdi neredeyse dörtte bir oranında azaltacaklarını söyledi.
Tehdit edilen gümrük vergileri, daha güçlü bir ABD doları ve ABD Merkez Bankası'nın Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), tehdit edilen gümrük vergileri, daha güçlü bir ABD doları ve ABD Merkez Bankası'nın beklenenden daha yavaş faiz indirimlerinin yatırımcı planlarını şimdiden etkilediğini söyledi. IIF yarı yıllık raporunda, "Sermaye akışları için ortam daha zorlu hale geldi ve risk varlıkları için yatırımcı iştahını azalttı" dedi.
Bu değişim en çok Çin'i etkiliyor ve Çin dışındaki gelişmekte olan piyasaların, Orta Doğu ve Afrika'daki kaynak zengini ekonomilerin öncülüğünde tahvil ve hisse senetlerinde "güçlü" girişler çekmesi bekleniyor. 2024'te Çin, on yıllardır ilk kez doğrudan yabancı yatırım çıkışına işaret etti ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisine yönelik toplam portföy akışlarının 2025'te 25 milyar dolarlık bir çıkışla negatife dönmesi bekleniyor.
IIF, "Bu farklılık, risk duyarlılığının artması, tedarik zinciri çeşitlendirmesi gibi yapısal değişimler ve yerel para cinsinden borçlanmaya yönelik güçlü taleple desteklenen Çin dışındaki GOÜ'lerin devam eden direncini vurgulamaktadır" dedi.
IIF, küresel büyümenin bu yıl %2,9'dan 2025'te %2,7'ye gerileyeceğini, gelişmekte olan piyasaların ise %3,8 büyüyeceğini öngördü.
Bununla birlikte, gelişmekte olan piyasalara yönelik sermaye akışlarının, özellikle Çin'e yönelik zayıf akışların etkisiyle, bu yıl 944 milyar dolardan 716 milyar dolara düşmesini bekliyor.
IIF, baz senaryosunun yalnızca seçici tarife uygulamasını varsaydığı konusunda uyardı. Trump'ın Çin'e %60, dünyanın geri kalanına ise %10 gümrük vergisi tehdidinin yürürlüğe girmesi halinde senaryonun daha da kötüleşeceğini belirten IIF, "ABD'nin gümrük vergilerini daha güçlü ve hızlı bir şekilde uygulaması, aşağı yönlü riskleri artırabilir, küresel ticaret ve tedarik zincirlerindeki aksaklıkları artırarak GOÜ sermaye akışları üzerinde ilave baskı yaratabilir" dedi.