TÜFE bazlı reel efektif kurda sınırlı yükseliş
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Kasım ayına ilişkin olarak TÜFE ve ÜFE bazlı reel efektif döviz kurunu yayımladı. ÜFE bazlı reel kurda yüksek seyir Kasım'da devam ederken, TÜFE bazlı reel efektif kurda sınırlı bir yükseliş izlendi.
Türk lirası üretici fiyatları bazında reel olarak değerli seyrini Kasım ayında da korudu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre, ÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Kasım'da 89,9 oldu.
Ekim ayı verisi ise 90,44'ten 92,52 seviyesine revize edildi. Revizyon sonrası kaydedilen bu seviye Kasım 2016'dan bu yana en yüksek seviye oldu.
TÜFE bazlı reel efektif Döviz kuru ise 55,70 olarak kaydedildi. Ekim ayına TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru 55,48 olmuştu.
Türkiye'nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, ikili ticaret akımları kullanılarak ağırlıklandırılan Türk lirasının ortalama değeri ile nominal efektif döviz kuru hesaplanıyor. Nominal efektif döviz kurundan da nispi fiyat etkileri arındırılarak reel efektif döviz kuruna (REK) ulaşılıyor.
REK, TÜFE, ÜFE ve birim işgücü maliyetlerden biriyle arındırılarak üç farklı alt endeks oluşturuyor. TCMB enflasyon hedefi kapsamında TÜFE bazlı REK'i esas alıyor.
İhracatçı kurdan şikayetçi
ÜFE bazlı reel kur yüksek seviyelerde kalırken, ihracatçının da kurla ilgili şikayetleri sürüyor.
Daha önce Bloomberg HT ekranlarında kurun enflasyon kadar artması gerektiğini söyleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe kurun ihracat üzerindeki etkisine dikkat çekmeye devam etti.
Gültepe ile birlikte ihracatçı birliklerinin yöneticileri de bu konudaki şikayetlerini sürdürüyor.
Antalya'da, Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği tarafından (TDKD) düzenlenen 9. Leather&Fur Fuarı'nda konuşan İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Güven Karaca, kurların olması gereken seviyenin altında kaldığını ve sektörlerin bu durumdan dolayı zor günler geçirdiğini vurguladı.
Karaca, "Rakiplerimizle aynı döviz cinsi ile rekabet ederken kendi para birimlerimizde artan maliyetler belirleyici oluyor. Bu kur seviyesi ile artan TL maliyetini karşılamak da rakiplerimizle rekabet etmek de zor. İhracatçı TL maliyetlerle döviz kuru arasında sıkıştı” diye konuştu.