Turizm sektörü sabit kurdan rahatsız
Sabit kur, ihracatı ve turizmi olumsuz etkiliyor. Turizm sektörü temsilcileri kurda yaşanan yatay seyir nedeniyle artan maliyetlerin neredeyse satış fiyatlarına yaklaştığını ve bu durumun rakip ülkelerle olan rekabetçiliği düşürdüğünü söyledi.
Kurdaki istikrar ihracat gibi Döviz kazandırıcı bir diğer sektör olan turizmde de etki yaratmaya başladı.
Yükselen maliyetlerle satış fiyatlarının arasındaki makasın çok fazla daraldığını söyleyen turizm sektörü, rekabette fiyat indirimi yapamadıkları için yüzde 5-10 arasında bir turist kaybının da yaşanabileceğinin altını çizdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açıklamalarına göre bu yıl turizm sektöründe 60 milyon turist ve 56 milyar dolar gelir hedefleniyor.
Bloomberg HT'nin haberine göre yüksek enflasyon nedeniyle maliyetlerinin satış fiyatına yaklaştığını söyleyen Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu, “Kurda enflasyona yakın artış oranı bizler için çok daha iyi olacaktır” dedi.
Bülbüloğlu, paket turlarda Türkiye'nin çok büyük bir hacme sahip olduğunu, bu konuda İspanya ile aynı konumda olduğunu belirtti.
Dünyada 'her şey dahil' sisteminde en ucuz ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Bülbüloğlu aradaki fiyat makasının daralmasının rekabeti zorlaştırdığını söyledi.
Bülbüloğlu, "Dolar ve sterline bakıldığında yıllık artışı yüzde 30 civarında. Ama yıllık konaklama maliyeti yüzde 300’ü buldu. Enerji maliyetleri, asgari ücret artışı derken maliyetlerimiz neredeyse satış fiyatına geldi” dedi.
Paket turda İspanya Türkiye’den daha ucuz hale geldi
Türk turizminin en büyük rakibi olan İspanya, paket turlarda Türkiye’den daha ucuz hale geldi.
İngiltere Tüketiciler Derneği, Travel- Supermarket.com’da en çok tercih edilen ilk yedi destinasyonun bir haftalık paket tur fiyatlarını karşılaştırdı.
Araştırmaya göre İngiltere için yaz sezonunda en ucuz bir haftalık paket tur İspanya’da. Araştırmaya göre İngilizler için Türkiye İspanya’dan daha pahalı, Yunanistan ise daha ucuz bir konumda bulunuyor.
“Turist sayısında yüzde 5-10 kayıp olabilir”
Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, İspanya’ya giden turistin Türkiye’den daha fazla ücret ödemek zorunda kaldığını ancak aradaki makasın azalması nedeniyle de rekabetçiliğin düştüğünü söyledi.
Onaran, “Tek rakibimiz İspanya değil Yunanistan, İtalya, Fransa gibi önemli rakiplerimiz var. Maliyetler nedeniyle acenteler ve oteller indirim yapamıyor. Dolayısı ile aradaki fiyat makası daraldığından rekabetçilik oranı da düşüyor" dedi.
Türkiye turizm sektörünün hizmet konusunda bu ülkelerle rekabet edebileceğini söyleyen Onaran artan enflasyon ve sabit kalan kurun turizm sektörünü etkilediğini ifade etti.
“Turist sayısına değil turizm gelirlerine odaklanmak lazım”
Bodrum Profesyonel Otelciler Derneği Onursal Başkanı Serdar Karcılıoğlu, Türkiye’deki 'ultra her şey dahil' fiyatla İspanya’daki yarım pansiyon fiyatının kıyaslandığını ancak İspanyol otelin kâr marjıyla Türkiye’deki otelin kar marjına bakmak gerektiğini söyledi. Karcılıoğlu, "Türkiye’nin turizm sektörü gelen turist sayısı ile ölçülüyor. Oysa gelirlere ve gecelik konaklamaya odaklansak ve bu konuda iyileştirmeler yapsak sektörün hiçbir sorunu kalmayacak. Ülkeye gelen turist sayısını baz alıyor ve başarı sayıyoruz. Bu çok yanlış bir durum” değerlendirmelerinde bulundu.
Turizm geliri 2022’nin 3. çeyreğinde yüzde 27,1 arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre turizm geliri 2022’nin 3. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 27,1 artarak 17 milyar 952 milyon 361 bin dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 14,3'ü Türkiye'yi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan elde edildi.
Aynı verilere göre ziyaretçiler, seyahatlerini bireysel olarak veya paket tur aracılığıyla organize etti.
Bu çeyrekte yapılan harcamaların 12 milyar 562 milyon 557 bin dolarını kişisel harcamalar, 5 milyar 389 milyon 804 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.