Türk bankalarının riski artıyor
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, kredi büyümesi ve dış borçlarınTürk bankaları için riskleri artırdığını açıkladı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, bugün yayınladığı raporda hızlı kredi büyümesi ve yüksek dış borcun aşırı şekilde stres altındaki piyasa şartlarında Türk bankaları için riskleri artırdığını bildirdi. Dört büyük özel banka, Akbank, İş Bankası, YKB ve Garanti Bankası'nın sağlam sermaye tamponlarına sahip olduklarını belirten Fitch, bununla birlikte sermaye tamponlarını istikrarlı şekilde zayıfladığına da işaret etti.
Kredi talebinin mevduatta büyümeyi aştığı ortamda, Türk bankalarında yabancı para cinsinden yükümlülüklerin arttığını, özelliklede kısa vadeli yükümlülüklerin arttığını belirten Fitch, artan kısa vadeli borçlanmalar ve döviz cinsinden varlıkların parasallaştırılması kabiliyetine ilişkin belirsizliğin bankaları aşağı yönlü risklere karşı daha kırılgan hale getirdiğini vurguladı. Bankaların yabancı para cinsinden nakitlerinin sınırlı olduğunu belirten Fitch, bu ortamda bankaların dış borç servisi için merkez bankası rezervlerini kullanmalarının gerekeceğine de işaret etti.
Fitch raporunda, "4 büyük özel bankanın 2008 yılı sonunda bu yana toplam kredilerinin 2,5 kat arttı. Kredi kalitesi ölçümleri kredilerin sağlıklı olduğunu rapor etse de hızlı büyümenin performansta kötüleşmenin maskelenmesine kısmen yardım ettiği de görülüyor. 2014'ün ilk yarısında kredilerde büyümede bir yavaşladı. Sektör kredi büyümesi yüzde 7,3'e yavaşladı ve toplam kredi büyümesini bu yıl tarihi hızın altında yüzde 15-20 civarında olacağına inanıyoruz" ifadelerine yer verdi.
Faizlerde kekin değişiklikler ve TL'nin önemli para birimleri karşısında dalgalanmasının büyük olasılıkla süreceğini belirten Fitch, 4 büyük özel bankanın kredi profillerinin oynak faaliyet ortamına karşı hassas olduğunu vurguladı. Bununla birlikte Fitch,bu bankaların geniş ve çeşitlendirilmiş şube ağlarının kredibilitelerinin güçlü bir kaynağı olduğuna da işaret etti.
4 bankanın sermaye seviyelerinin uluslararası standartlara göre hala rahat olduğunu ifade eden Fitch, Çekirdek Sermaye rasyolarının yüzde 10'ün üzerinde olduğunu belirtti. Ancak Fitch, sermaye tamponlarının 2010'dan bu yana aşınmakta olduğuna, sıkı regulatör talepleri, TL'nin değer kaybının döviz cinsinden varlıklar üzerinde etkisinin düzenleyici otoritenin öngördüğü sermaye rasyolarını aşağı çektiğine dikkat çekti.
YORUM YAZ