Türk lirası/rand 1'e geriledi
Türk lirası/Güney Afrika randı 1 seviyesine geriledi. Wall Street bankaları bir dönem Türk lirası/rand paritesinde uzun pozisyon tavsiyesinde bulunuyordu. Söz konusu seviyelerin bu pozisyonlarda dönüş işareti verdiği yorumları yapıldı.
Türk lirası (TRY) bu hafta Güney Afrika randına (ZAR) karşı 1 seviyesine inerken, uzun bir dönemdir popüler olan “lira al, rand sat” yatırım stratejisinde tersine dönüş işareti verdi.
TD Securities Stratejisti Izidor Flajsman, yatırımcıların her halükarda iki para birimini karşılık trade etmeye devam edeceklerini öngördü.
Bloomberg’e değerlendirmelerde bulunan Flajsman, “ZAR ve TRY gibi çok yüksek getirili ulaşılabilir başka gelişen ülke para birimleri yok. Ancak TL’nin kuyruk riskleri birçok yatırımcıyı kenarda tutmaya devam edecek” dedi.
Wall Street bankalarının gözde pozisyonuydu
Türk lirasında uzun pozisyona karşılık, randda kısa pozisyon açmak ekonomik görünümün Güney Afrika’da bozulduğu, Türkiye’de ise iyileşiyormuş gibi gözüktüğü bir dönemde -2017 yılının başından ortasına kadar geçen süreçte- popüler hale gelmişti.
TRY/ZAR’da uzun pozisyon açmak Bank of America Corp. ve JPMorgan Chase & Co.’nun aralarında olduğu Wall Street bankaları tarafından tavsiye edilen bir yatırımdı.
Standard Chartered, iki yıl önce elde ettiği karla bu işlemde zamanlamayı doğru tutturanlar arasındaydı. Citigroup Inc., bir yıldan kısa bir süre önce randa karşı lirada pozisyon açtı ve iki haftadan kısa bir süre içinde yüzde 1,7 kar elde etti.
Emtia fiyatlarının Güney Afrika ticaret hadlerini iyileştirmesiyle, rand son dönemde destek buldu. Buna ek olarak ülkeye yabancı girişleri, hem hisse senedi hem de tahvillerdeki cazip değerlemelerin etkisiyle hız kazandı.
Rand, Bloomberg’in takip ettiği gelişmekte olan ülke para birimleri içinde 2022 yılının başından bu yana dolara karşı değer kazanan sadece 6 gelişmekte olan para biriminden birisi konumunda.
Türk lirasında zayıflık öngörüsü
Türk lirası ise para politikası adımlarının etkisiyle önemli ölçüde değer kaybetti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, enflasyonun şubat ayında yüzde 54,4’e yükselmesine karşın, Aralık ayından bu yana politika faizini yüzde 14 seviyesinde tutuyor.
Flajsman, “Türkiye’nin para politikasını sürdürülemez olarak görmeye devam ediyoruz ve bu yıl içinde önemli bir lira zayıflığı öngörüyoruz” dedi.
Bloomberg’in TRY/ZAR alım ve satım opsiyon fiyatlarına dayanan tahmin modeline göre Türk lirasının bu yıl randa karşı yüzde 10 daha değer kaybetme olasılığı yüzde 87 seviyesinde.