Türk milyarderden Venezuela'ya 750 milyon dolarlık amonyak yatırımı

Türk milyarderden Venezuela'ya 750 milyon dolarlık amonyak yatırımı

Türk milyarder Robert Yüksel Yıldırım'ın 750 milyon dolarlık Venezuela fabrikasını finanse edeceği iddia edildi.

A+A-

Üst düzey bir hükümet yetkilisine göre, Türk milyarder Robert Yüksel Yıldırım'ın holding şirketi Venezuela'nın doğusunda bir amonyak tesisi inşası için 750 milyon dolarlık bir yatırıma imza attı.

Bloomberg'in haberine göre Venezuela'nın Pequiven olarak bilinen devlete ait petrokimya şirketinin, yılda 600,000 ton amonyak üretmesi öngörülen bir tesisin inşası için Yıldırım Grup ile bir anlaşma imzaladığını söyleyen yetkili, görüşmeler kamuya açık olmadığı için isminin açıklanmasını istemedi. Plan, Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro tarafından 7 Haziran'da Caracas'ın merkezinden Yıldırım ile birlikte televizyonda yayınlanan bir toplantıda kısaca dile getirildi.

Görüşme sırasında Maduro "Bu Türkiye ve Venezuela için bir kazan-kazan ittifakı Sayın Yıldırım" dedi ve altın ve doğal gaz anlaşmalarının da yolda olduğunu sözlerine ekledi. Maduro sözlerinin devamında "Yıldırım'ın şirketlerinin yatırım yapmak üzere Venezüella'ya zamanında gelmesi iyi bir karar." dedi.

Yetkili, tesisin henüz tasarım aşamasında olduğunu ve tahmini bir tamamlanma tarihi bulunmadığını söyledi. PDVSA ve Robert Yüksel Yıldırım yorum taleplerine yanıt vermedi.

Maduro, yenilenen ABD yaptırımlarının çok uluslu şirketlerin Venezuela'da iş yapmasını kısıtlaması nedeniyle Türkiye, Çin ve İran gibi müttefik ülkelerden yabancı yatırımları teşvik etmeye çalışıyor. Risklere rağmen yatırımcılar, Venezüella'nın can damarı olan petrol endüstrisinin toparlanma olasılığının cazibesine kapıldı.

Sosyalist liderin hükümeti, petrol şirketlerine PDVSA ile yerel ortak girişimlerinde daha fazla operasyonel kontrol sağladı ve yakın zamanda yabancı bir şirketin Venezuela'nın başarısız çelik endüstrisini yönetmesine yardımcı olmasına izin verdi.

Yıldırım, dünyanın en büyük konteyner hatlarından biri olan denizcilik devi CMA CGM SA'nın %24 hissesine sahip. Türkiye, İsveç, Norveç, Portekiz, Hırvatistan, Peru, Ekvador ve Guatemala'da liman terminalleri ve Rusya, Kazakistan, Arnavutluk, Kosova ve ABD'de maden tesisleri işletiyor.

İlgili Haberler