Türkiye büyümede Çin'i geçti

Türkiye büyümede Çin'i geçti

İkinci çeyrekteki yüzde 2.1'lik büyüme ile Türkiye, G20 ülkeleri arasında büyüme şampiyonu oldu

A+A-

OECD’nin açıkladığı ikinci çeyrek rakamlarına göre Türkiye yılın ikinci çeyreğinde gerçekleştirdiği yüzde 2.1 büyüme ile G20 üyesi ülkeler arasında en güçlü büyümeyi sağladı. Türkiye ikinci çeyrekte yüzde 1.7 büyüme sağlayan Çin’i geçmiş oldu. OECD, yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdiği açıklamasında G20 üyesi ülkelerin bu yılın ikinci çeyreğinde ortalama yüzde 0.9 büyüme sağladıklarını bildirdi. Birinci çeyrekte G20 büyüme ortalaması yüzde 0.6 oldu. Büyüme, dünyanın büyük ekonomilerinin çoğunda hızlandı ancak Kanada, Japonya ve özellikle Meksika’da yavaşladı.

TÜRKİYE ÇİN’İ GEÇEREK G20, YANİ DÜNYA ŞAMPİYONU OLDU

G20 ekonomileri arasında Türkiye yüzde 2.1 ile ikinci çeyrekte en güçlü büyümeyi kaydetti. Türkiye ilk çeyrekte yüzde 1.5 büyüme sağlamıştı. Türkiye’yi yüzde 1.1 ile Kore takip etti. Kore de ilk çeyrekte yüzde 0.8 büyüme elde etmişti. İngiltere ve ABD’de GSYİH büyümesi sırasıyla yüzde 0.7 ve yüzde 0.6’ya çıkarak hızlandı. İki ülkenin ilk çeyrekteki büyümesi yüzde 0.3 idi. Almanya ilk çeyrekte büyüme sağlayamamış iken ikinci çeyrekte yüzde 0.7 büyüdü. Fransa’da ise GSYİH artışı yüzde 0.5 oldu. Fransa ilk çeyrekteki yüzde 0.2 daralmadan çıkarak büyümeye geçiş yaptı. Diğer yandan Japonya’da büyüme ilk çeyrekteki yüzde 1’lik seviyeden yüzde 0.9’a inerek yavaşlama gösterdi. Kanada da yüzde 0.5’lük büyümeden yüzde 0.4’e marjinal bir düşüş gördü. Meksika’da ekonomi 0.7 daralma gösterdi. İtalya birbiri ardına sekizinci çeyrekte de daralmaya devam etti, ancak daralmanın adımları yavaşladı. İtalya ilk çeyrekte yüzde 0.6 daralırken, ikinci çeyrekte rakam yüzde 0.3 oldu.


Büyüme Brezilya’da yüzde 0.6’dan yüzde 1.5’e yükseldi. Güney Afrika ilk çeyrekteki yüzde 0.2 rakamından yüzde 0.8’e çıkarken, Hindistan yüzde 0.4’ten yüzde 0.6’ya yükseldi. Büyümede Türkiye’nin ardından ikinci çeyrekte G20 ve dünya ikincisi olan Çin’de büyüme ilk çeyrekteki yüzde 1.6’lık orandan yüzde 1.7’ye yükseldi. Büyüme Endonezya’da yüzde 1.4 rakamla durağan kaldı.

2012’nin ikinci çeyreğiyle kıyaslandığında G20 ülkelerinin ortalama GSYİH’sı yüzde 2.6 artış sağladı. 2012-2011 ikinci çeyrek artışı yüzde 2.2 idi. Yıldan yıla hesaplamada ise G20 ülkeleri arasında Çin yüzde 7.5 ile en fazla büyüme oranını yakalayıp şampiyon oldu. İtalya ise yüzde 2.1’lik daralmayla en kötü sonucu elde etti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.