Türkiye'deki Suriyeliler için 10 milyon Avro hibe

Türkiye'deki Suriyeliler için 10 milyon Avro hibe

AFAD’ın koordinasyonunda yürütülen Suriyelilere yardımlarla ilgili niyet mektubunun imzalanması çerçevesinde yaklaşık 10 milyon Avro Türkiye’ye hibe edilecek

A+A-

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’in tüm birimleri başta olmak üzere uluslararası camiaya, "Türkiye’deki Suriyeliler konusunda daha fazla işin içinde olmaları" çağrısında yaptı

Türkiye’de kamp dışındaki Suriyelilerin korunması ve temel hizmetlerin sağlanmasını amaçlayan niyet mektubu imzalandı. AFAD Genel Merkezi’nde düzenlenen ve Oktay ile Avrupa Birliği (AB) Komisyonu üyesi Cecilia Malmström, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Kurulu (BMMYK) Temsilcisi Carol Batchelor ile AFAD Başkanı Oktay’ın imza attığı törende konuşan Oktay, AFAD’ın koordinasyonunda yürütülen Suriyelilere yardımlarla ilgili niyet mektubunun imzalanması çerçevesinde yaklaşık 10 milyon Avro'nun Türkiye’ye hibe edilmesi için toplandıklarını belirtti.

Oktay, bu tür karşılıklı yardımların ileride de yapılması için görüş alışverişi ve onun ötesinde de karşılıklı proje çalışmalarının devamı niteliğindeki mektubun ayrıca sağlık malzemeleri ve ambulansların da yer aldığı yaklaşık 12 sağlık kliniği ve özellikle Güneydoğu’da bulunan Suriyelilere eğitimle alakalı yardım faaliyetlerini içinde barındırdığını söyledi.

AFAD Başkanı Oktay, “AB, ve BM’nin tüm birimleri başta olmak üzere uluslararası camiaya Türkiye’de Suriyelilere yapılan yardımlar konusunda daha fazla işin içinde olmaları gerektiğiyle ilgili bir kez daha çağrıda bulunmak istiyorum. Şu ana kadar Türkiye olarak 2 milyar doların üzerinde harcamamız oldu. Yaptığımız hizmetler uluslararası camianın da Türkiye’deki vatandaşlarımızın da malumudur” dedi

-Suriyede Yaşananlar Korkunç Bir Trajedi

AB Komisyonu üyesi Malström de Türkiye'nin yüzbinlerce Suriyeli'ye cömertçe sınırlarını açtığı için teşekkür etti. Suriye'de yaşananların korkunç bir trajedi olduğunu belirten Malmström, Türkiye'nin bu durum karşısında mümkün olan tüm yardımları sunduğunu söyledi. 

AB'nin şu ana kadar Ürdün, Lübnan ve  Irak'taki mülteciler için 2 milyar avro yardımda bulunduğunu anlatan Malmström, şu anda Türkiye ile AB arasında imza atılan bu çalışmanın, iki taraf arasındaki daha kapsamlı bir çalışmanın da bir parçası olduğunu vurguladı. Hibe edilen 10 milyon avronun eğitim, sağlık gibi alanlarda kullanılacağını hatırlatan Malmström, bunun dışında vize serbestisi diyalogunun başlatılması ve geri kabul anlaşmasının sağlanmasına ilişkin anlaşmanın da imzalandığını ve bütün bu gelişmelerin AFAD'ın önemini bir kez daha ortaya koyduğunun altını çizdi. Malmström, "Bu kapsamda Türkiye ile AB arasında atılan bütün adımlar hepimizin ortak değer ve çıkarlarına hizmet edecektir" dedi. 

BMMYK Temsilcisi Batchelor da Türkiye ve Türk halkına 2,5 yıldır cömert bir şekilde Suriyeli mültecilere ellerinden gelen tüm yardımları sunduğu için teşekkür etti. İşbirliği çalışmalarının başarıya ulaşması halinde Türkiye'deki Suriyelilerin ülkelerine güvenli ve onurlu bir şekilde ulaşmasının sağlanmasını hedeflediklerini dile getiren Batchelor, "İmza attığımız bu belge bir arada çalışırsak neler yapabileceğimizin çok somut bir göstergesidir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından niyet mektubu imzalandı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.