'Türkiye'deki tablo çok güzel'
UniCredit Global Başekonomisti Erik F. Nielsen Türkiye'nin ekonomisinin toparlanmaya devam edeceğini, tablonun çok güzel olduğunu belirterek, "Türkiye, ihracatını nispi olarak Avrupa'dan Ortadoğu'ya kaydırmakla büyük avantaj yakaladı" dedi.
A+A-
Türkiye'nin ekonomisinin toparlanmaya devam edeceğini, tablonun çok güzel olduğunu belirterek, "Türkiye, ihracatını nispi olarak Avrupa'dan Ortadoğu'ya kaydırmakla büyük avantaj yakaladı" dedi.
Nielsen, Yapı Kredi Portföy'ün düzenlediği "2014 Makroekonomik Beklentiler Konferansı" kapsamında "Normalleşme: Global ekonomi iyileşirken karşılaşılacak finansal zorluklar" başlıklı bir sunum yaptı. Sunumunda, 2014 yılında global piyasalarda beklenen gelişmelere değinen Nielsen, gelişmekte olan ülke piyasalarında yaşanabilecek ekonomik gelişmeler ve piyasalara yönelik makroekonomik beklentiler hakkındaki görüşlerini paylaştı.
Nielsen, küresel bazda yaşanan krize atıfta bulunarak, "5 yıl çok kötü bir süreçten geçtik ama normalizasyonun geri döndüğünü söyleyebilirim. Bugün en azından artık dünya değişiyor ve artık normal bir duruma kavuşmaya başlıyor. Büyüme de dünyada geri gelmeye başlıyor. Aslında büyüme çoğu kişinin beklediğinden de daha iyi geri geliyor. Parasal politikaların normalizasyonu da geri geliyor" ifadelerini kullandı. Sunumunda Türkiye'ye ilişkin değerlendirmeler de yapan Nielsen, Türkiye'deki toparlanmanın devam edeceğini, tablonun çok güzel olduğunu belirterek, buna rağmen Türkiye'de yüzde 8 yüzde 9 büyümeler beklemenin gerçekçi olmadığını söyledi. Nielsen, Türkiye'deki cari açık problemine değinerek, bunun çözümü yolunda atılan adımların devam etmesi gerektiğini dile getirdi.
Türkiye'nin ihracatını nispi olarak Avrupa'dan Ortadoğu'ya kaydırmakla büyük avantaj yakaladığı yorumunu yapan Nielsen, "Türkiye önümüzdeki süreçte daha hızlı büyüyecek, ihracat piyasaları genişleyecek. Bunun dışında bir para birimi sıkıntısı var. Önümüzdeki yıl büyüme rakamı beklenenden daha az olabilir. Bunun sebebi de şu; ihracat iyi olabilir ama biraz da ithalat kısmının üzerinde de çalışılması lazım. Yine de ben 2014 yılında Türkiye'nin hızlı büyüyeceğini düşünüyorum" öngörüsünde bulundu. Erik F. Nielsen, 2014 yılı sonu itibariyle avro/dolar paritesinin 1,40 seviyelerinde olmasını bekledikleri bilgisini vererek, altındaki düşüşün ise devam edeceğini söyledi.
Yapı Kredi Portföy Genel Müdürü Emir Alpay da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, global ekonomide başlayan toparlanmayı yavaş yavaş hissedeceğini belirterek, "Normalleşme sürecinde piyasalarda dalgalanmalar yaşanabilir. İyi günler olduğu gibi aynı zamanda piyasalarda hareketin çok olduğu günler de olacak. Piyasalar, Fed'den gelecek sinyallere odaklanmış durumda. Fed'den net sinyal gelince, yatırımcı, sepetine hangi ülkeyi koyacağına karar verecek. Yatırımcılar daha fazla mevduat ve sabit getirili ürünlere yöneliyor. Yatırımlara uzun dönemli bakmak lazım. Faize 1 ay vadede bakabilirsiniz ama varlık dağılımını daha uzun vadelere doğru kaydırmakta fayda olacaktır" değerlendirmesinde bulundu. Yapı Kredi Portföy'ün 2014 hedeflerinden de bahseden Alpay, "Yapı Kredi Portföy olarak portföy yönetiminde en yüksek not olan Highest Standards (tur) notuna Türkiye'de sahip olan ilk ve tek kurum olduğumuzu gururla bir kez daha söylemek isteriz. Şu anda 10,6 milyar liralık bir portföy yönetiyoruz. Önümüzdeki dönemde ise müşterilerimiz için yeni ürünler üzerinde çalıştığımızı söyleyebilirim" diye konuştu.
Etiketler : Merkez Bankası, FED, Avrupa Merkez Bankası, kredi, büyüme, cari açık, ithalat, ihracat, dolar, mevduat, yatırım, istihdam, Türkiye, kriz, Dünya, küresel, portföy, Avrupa, Yapı Kredi, ekonomi, finansal kriz, Yapı Kredi Por
YORUM YAZ