Türkiye İsveç'in NATO'ya üyeliği ile ilgili kritik kararını verdi
Türkiye'nin, İsveç'in NATO üyeliğine dair vetosunu kaldırdığını NATO Genel Sekreteri Stoltenberg açıkladı
BORSATEK.COM / Türkiye kördüğüme dönen İsveç'in NATO'ya üyeliği önündeki vetosunu kaldırıyor. Delif.lt'nin haberine göre zirveden önceki son gece liderler Türkiye'yi İsveç'in ittifaka üyeliğini engellememeye ikna etmeyi başardılar. Açıklama, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel arasında Litexpo'da üç saatten fazla süren kapalı kapılar ardındaki görüşmelerin ardından geldi.
Türkiye'nin, İsveç'in NATO'ya üyeliğini kabul etmesine karşılık pazarlıkta ne elde ettiğinin ayrıntıları henüz yok.
Erdoğan üçlü görüşmelerin ilk turunun ardından Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile görüşüyor. Ch. Michel "iyi bir toplantı" olduğunu belirterek "AB-Türkiye işbirliğini yeniden ön plana çıkarmak ve ilişkilerimizi güçlendirmek için gelecekteki fırsatları araştırdık" dedi.
Daha sonra bir başka üçlü toplantı yapılmasına karar verildi. Görüşmelerin sonucuna ilişkin raporlar bekleniyor.
Son olarak NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Türk liderlerle yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiğini ve Erdoğan'ın İsveç'in üyeliği için onay prosedürünü başlatma sözü verdiğini açıkladı.
Stoltenberg , "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İttifak'ın İsveç'le ilgili genişleme belgelerini mümkün olan en kısa sürede Genel Kurul'a sunma ve onaylanmasını sağlamak için Asamble ile birlikte çalışma sözü verdiğini duyurmaktan memnuniyet duyuyorum" dedi.
Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Stoltenberg, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'la yaptıkları görüşmenin ardından Erdoğan'ın İsveç'in NATO'ya katılım protokollerini "en kısa sürede" TBMM'ye iletmeyi kabul ettiğini söyledi. Stoltenberg, Erdoğan'ın protokollerin TBMM'den geçtiğine "emin olacağını" söylediğini aktardı.
NATO Genel Sekreteri, "Bu tüm NATO üyelerini daha güçlü ve güvenli yapan tarihi bir adım" dedi.
İsveç'in NATO'ya resmen katılabilmesi için Türkiye'nin ve Macaristan'ın katılım protokollerini ulusal meclislerinden geçirmesi gerekiyor.