TUSAŞ, halka arz için bekliyor

TUSAŞ, halka arz için bekliyor

Daha önce halka arzı dalgalı piyasa koşulları nedeniyle süresiz ertelediğini duyuran TUSAŞ, halka arz için yılın ikinci yarısını kollayacak

A+A-

Daha önce halka arzı dalgalı piyasa koşulları nedeniyle süresiz ertelediğini duyuran TUSAŞ, halka arz için yılın ikinci yarısını kollayacak. Elde edilecek gelirle de Avrupa'da şirket satın alma planlar dahilinde…

TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, şirketin uzun zamandır gündemde olan halka arzını yılın ikinci yarısında tekrar değerlendireceklerini belirterek, halka arz gelirlerini yurtiçindeki yatırımlar ve özellikle Batı Avrupa'da şirket satın alımı için kullanabileceklerini söyledi.

Reuters'ın sorularını yanıtlayan Dörtkaşlı, "Ötelediğimiz, Şubat ayının hemen başında yapmayı düşündüğümüz bir halka arzımız vardı ama talihsiz bir döneme denk geldi; Yunanistan seçimleri, ECB, volatilitenin arttığı bir döneme denk geldi. Bizim şirketi halka arz için yapmamız gereken her türlü düzenlememizi yaptık. Yapılması gereken işlerin yüzde 85'ini tamamlamış durumdayız" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu elbette hissedarların vereceği bir karardır ama ben tahmin ediyorum ki seçimleri geçeriz, ikinci çeyreği geçeriz; duruma üçüncü ve dördüncü çeyrekte bakarız."

Halk arz için İş Yatırım ve JP Morgan'ı yetkilendirdiğini duyuran TUSAŞ geçen yıl Ocak ayında da Şubat ayı için planlanan halka arzı dalgalı piyasa koşulları nedeniyle süresiz ertelediğini duyurmuştu.

Dörtkaşlı, "Halka arz gelirlerinin bir kısmını içeride planladığımız yatırımlarımız vardı ama büyükçe bir kısmını inorganik büyümede kullanmayı düşünüyorduk ve aklımızda bazı adaylarımız vardı; onlarla ilgili görüşmeleri yapıyorduk. Yatırım finansmanı gibi harcamayı planlıyorduk. Cari bir borcumuz, likit sıkıntımız yok, şirketimizin de gerçekten çok değerli olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla halka arz için doğru zamanı bekleriz" dedi.

Halka arz geliriyle Batı Avrupa'da şirket alabiliriz

Halka arz geliri ile yapmayı düşündükleri satın almaları değerlendiren Dörtkaşlı "ağırlıklı olarak yabancı şirket düşündüklerini" belirterek, "Orada aklımızdan geçenleri iki kategoriye ayırmak lazım. Biri, bizim alt sistemlerimizi yapan ve bizim burada içeride milli ve egemen ürün sahibi olma konusundaki derdimizi azaltacak, bizi hızlandıracak cinsten teknoloji şirketleri olabilir. Birisi de sivil havacılık konusunda mevcut iş yükü olan, özellikle Airbus ve Boeing'den bol miktarda siparişi olan, bugüne kadar onların tedarikçisi olarak gelmiş... Avrupa esaslı firmalar olabilir. Lokasyonları da önemli" dedi ve Batı Avrupa şirketlerinin ön plana çıktığını belirtti.

2020’de 2 milyar dolar ciroyu yakalarız

TUSAŞ'ın cirosunun 2014 itibariyle ilk kez 1 milyar doların üzerine çıktığını belirten Dörtkaşlı, "Bir önceki seneden yüzde 13 civarında bir artışımız var. 2020 civarında 2 milyar dolar ciroyu rahat göreceğimizi tahmin ediyorum. Burada organik büyümeden bahsediyorum. Bir şirket satın alması olursa bu rakamlar daha da büyüyecektir" dedi.

Atak helikopterlerinin satışı

Dörtkaşlı, TUSAŞ'ın İtalyan AgustaWestland ile birlikte ürettiği ve motoru ABD tarafından üretilen T129 Atak helikopterlerinin satışı konusunda pek çok ülkeyle görüşmelerin devam ettiğini belirtti, ancak diğer ortaklar nedeniyle ürünün ihracat lisansının kendilerinde olmadığını hatırlattı ve "Bu silah sistemini satacağınız ülke ile ilgili göbeğinizi kendiniz kesemiyorsunuz. Burada aslında bu alıcı ülke ile ABD'nin dış politikası ile de ilgili... Bu bizim pazarlama hızımızı düşürüyor" dedi ve bu tür projelerdeki milli katılımı artırmak gerektiğine dikkat çekti. Dörtkaşlı, Atak helikopteri ile Güney Kore'de katıldıkları ihalenin ardından Pakistan'da açılan bir ihale ile de ilgilendiklerini belirtti.

"Kulaklarımıza gelen hayırlı haberler var"

TUSAŞ'ın üzerinde çalıştığı Türkiye'nin ilk milli muharip uçağı projesine ilişkin soruları da yanıtlayan Dörtkaşlı, Pazartesi günü Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) toplantısında bu projeye ilişkin bir karar alınmış olabileceğini belirtti. Ocak ayındaki SSİK toplantısında milli muharip uçak geliştirme projesinde ön tasarım aşamasına geçildiği duyurulmuştu. TUSAŞ'ın bu uçağın tasarımına ilişkin üç konfigürasyon içeren raporu SSM'ye sunduğunu belirten Dörtkaşlı, "(SSİK'te) hangi bütçeyle, nasıl bir senaryo yapılanmasıyla yapılacak, o detay konuşulmuş olabilir. Kulaklarımıza gelen hayırlı haberler var" dedi.

Airbus firması ile TUSAŞ'ın ciddi bir işbirliği içinde olduğunu da belirten Dörtkaşlı, bugünse Airbus firmasıyla tek koridorlu yolcu uçaklarının arka yolcu kapısının arkasındaki bir bölümün TUSAŞ'ta üretilmesi için sözleşme imzalayacaklarını ve bunun finansal büyüklüğünün 500 milyon dolar civarında olduğunu söyledi.  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.