Deniz Yatırım, ASELS-ASELSAN için hedef fiyatını 62,2 TL'den 89,7 TL'ye yükseltti, tavsiyesini "al" olarak korudu.
Aselsan (ASELS TI)
Toplantı ve Değerlendirme Notu
Aselsan, yıl sonu finansal sonuçlarının ardından, 27 Mart 2024 tarihinde analist toplantısı ve Gölbaşı Tesis gezisi düzenleyerek son dönem gelişmeleri, gelecek planları ve beklentileri hakkında Ankara’da bilgilendirmelerde bulundu. Söz konusu toplantıdan derlediğimiz notların da yer aldığı detaylı
değerlendirmelerimize ilerleyen sayfalarda ulaşabilirsiniz.
■ Aselsan Genel Müdürü Ahmet Akyol toplantıda, Aselsan’ın 2023 yılında; insan kaynağı, yurt içi ve yurt dışındaki iştirakleri, geniş tedarikçi yapısı ve envantere kazandırılan yeni ürünlerini kapsayan 4 ana başlık altında büyümeye devam ettiklerinin üzerinde durdu.
➢ İnsan kaynağı. Aselsan, bugün, yaklaşık 10.600 çalışanla hizmet vermektedir ve bu çalışanların %63’ü mühendislerden oluşmaktadır. İnsan kaynağına oldukça önem veren Şirket, lise döneminden başlayan birçok akademik programla nitelikli insan gücü yaratımının destekçisidir.
➢ İştirakler. Şirket’in 16 yurt içi ve 4 yurt dışı iştirakti bulunmaktadır. Buna ek olarak yurt dışında 3 bağlı ortaklığı ve 9 ofisi söz konusudur. İhracat payını artırma hedefi bulunan Aselsan’ın yurt dışı iştirakleri ve ofisleri bu noktada oldukça önem kazanmaktadır.
➢ Geniş tedarikçi yapısı. 3.400’ü yerli olmak üzere toplamda 5.600 tedarikçisi bulunmaktadır. Artan yerli tedarikçilerin sayısı savunma sektörü açısından millileştirmede önemli rol oynamaktadır. Şirket, İstanbul Teknopark’ta 2024 yaz döneminde açılması planlanan merkezi ile hem tedarikçilerini eğitecek hem de tedarikçileri ile yeni projeler üretebilecektir.
➢ Envantere kazandırılan ürünler. 2023 yılında yıllardır geliştirilen hava savunma sistemleri başta olmak üzere 20’den fazla ürün envantere kazandırılmıştır. MİLGEM Projesi’nde 80 milyon EUR olan envanter tutarı, 2023 yılında envantere giren yeni ürünler ile 120 milyon EUR’ya ulaşmıştır. Aselsan’ın bugün envantere kazandırdığı ürün sayısı 500’ü aşmış durumdadır. 2024 yılında yeni envanter kazanımlarının devam edeceğinin üzerinde durulmuştur.
■ Genel Müdür Ahmet Akyol, 4 yeni stratejik yatırım planlarını da ön plana çıkardı. Bu yatırımların birincisinin, sunumun gerçekleştirildiği Gölbaşı kampüsünde seri üretimi planlanan radar sistemi, ikincisinin yine bu tesiste üretilecek olan hava savunma sistemi, üçüncüsünün ASEL Flir (Elektro-Optik Keşif Gözetleme ve Hedefleme Sistemi) radar sistemi ve son olarak Ar-Ge çalışmaları neredeyse tamamlanmış olan dedektör sistemi olduğuna değinildi. Tüm bu yatırımlarla Aselsan’ın Ar-Ge şirketi konumundan seri üretim yapan şirket konumuna geçeceği ifade edildi.
■ Şirket, 2024 yılına yönelik reel ve nominal beklentilerini yatırımcıları ile halihazırda paylaşmıştı. Toplantıda 2024 yılı beklentilerine ek 2030 yılı stratejik yol haritalarını çizdiklerini, hangi ürünün hangi teknolojisini hangi yıl devreye alınmasını planladıklarının planlı olduğu söylendi. İhracat tarafında agresif büyümeye işaret edilirken, yurt dışı iştirak ve ofislerinin bu doğrultuda büyüdüğüne ve Defence New Top 100 listesinde ilk 30 şirketin arasında yer almayı planladıklarını açıkladılar. Ayrıca, Aselsan, 2023 yılında Defence New Top 100 listesinde 49.sıradan 47. sıraya çıkmayı başarmıştır.
■ 2024 yılı Strateji Raporumuzda 2023 yılını oldukça başarılı tamamlayan savunma sanayiinin açıkladığı yeni hedefler doğrultusunda 2024 yılındaki büyüme iştahına dikkat çekmiştik. Hatırlayacak olursak; Türkiye, 2023 yılında savunma ve güvenlik bütçesini yaklaşık 16 milyar dolar olarak belirlemişti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, savunma sanayii ekosisteminin dışa
bağımlılığını asgari seviyeye indirmek için Savunma Sanayii Destekleme Fonu için ayrılan kaynak da dahil edildiğinde savunma ve güvenlik sektörü için 2024’te yaklaşık 41 milyar dolar ödenek tahsis edildiğini açıklamıştı. Buna ek olarak, 2022’de 4,4 milyar dolara ulaşan savunma ve havacılık sanayii ihracatının 2028 yılında 11 milyar dolar seviyelerine ulaşması öngörülüyor. Savunma sanayiinde gerçekleşen gelişmelere paralel olarak, Aselsan’ın, 2023 yılını beklentilerinin üzerinde güçlü finansal
sonuçlarla tamamladığını görmekteyiz. Hatırlayacak olursak, Şirket’in 2023 yılı beklentileri; i) %65 üzeri net satış geliri büyümesi ii) %24 üzeri FAVÖK marjı iii) 10 milyar TL yatırım harcaması yönündeydi. Şirket, 2023 yılında enflasyon muhasebesi etkisi göz ardı edildiğinde, %69 satış gelir büyümesi, %27 FAVÖK marjı ve 10 milyar TL yatırım harcaması gerçekleştirmiştir.
Genel değerlendirme: Şirket’in paylaştığı 2024 yılı beklentileri ve yıl sonu finansallarının ardından modelimizi güncellememiz neticesinde Aselsan için 12-aylık hedef fiyatımızı 62,20 TL’den 89,70 TL’ye yükseltiyor, AL tavsiyemizi sürdürüyoruz.
ASELS’i 17 Temmuz 2023 tarihinden bu yana, 36,49 TL ortalama maliyet ile Döngüsel Portföyümüzde taşıdığımızı ve mevcut pozisyonu ile beğenmeye devam ettiğimizi önemle hatırlatmak isteriz. Söz konusu tarihten bu yana ASELS, son kapanış rakamına göre, nominal bazda %53, BIST 100 endeksine göre rölatifte ise %13 düzeylerinde performans sergilemiştir. Bununla birlikte, Ekim 2023 döneminden bu yana Bölüm olarak tüm analizlerimizde, 2024’ün öne çıkan sektör ve şirketleri arasında “savunma” ve “Aselsan”ı da belirtmiş ve belirtmeye de devam ediyoruz.
>>>SONRAKİ SAYFA: TEB Yatırım, CCOLA-Coca Cola İçecek