Ukrayna Rusya ile savaşta Tesla bataryalarını kullanmaya başladı

Ukrayna Rusya ile savaşta Tesla bataryalarını kullanmaya başladı

Rusya ile savaşta giderek daha fazla güç kaybeden Ukrayna, Tesla araçlarından bataryaları sökerek yeniden kullanmaya başladı. Peki bu bataryalar Ukrayna'nın ne işine yarıyor?

A+A-

Kiev'in kenar mahallelerindeki küçük bir garajda bir grup tamirci, hurdaya dönmüş eski bir Tesla'nın parçalarını sökerek inceliyordu. Ancak adamlar arabayı tamir etmeye çalışmak yerine, yerel işletmelere ve evlere güç sağlamak için kullanmayı umarak bataryasını çıkarmakla meşguldü. Financial Times'ın haberine göre bir Tesla araçtan bir düzine ev batarya sistemi yaratan bu tamirciler, Ukraynalı işletmelerin Rusya'nın bu yılın başlarında enerji şebekesine bir dizi saldırı başlatmasından bu yana ülkenin karşılaştığı düzenli elektrik kesintilerine yanıt verdiği sayısız yoldan biri.

Rusya şu ana kadar Ukrayna'nın elektrik üretim kapasitesinin yarısından fazlasını devre dışı bıraktı ya da ele geçirdi ve enerji şirketlerini, evleri ve işyerlerini günde 20 saate kadar elektriksiz bırakan ülke çapında kesintiler uygulamaya zorladı.

İşletmeler uyum sağlamak zorunda kaldı. Kiev'in dört bir yanında, dükkanların ve kafelerin önüne park edilmiş dizel jeneratörler elektrik kesilir kesilmez devreye giriyor ve başkentteki pek çok ev aleti evdeki şarj edilebilir pil sistemlerine bağlanıyor.

30 yaşındaki Oleksandr Bentsa, elinde potansiyel bir çözüm olduğunu fark etti. İşadamı yıllardır ABD'deki sigorta müzayedelerinde hurdaya çıkmış Tesla'ları satın alıp Ukrayna'ya ithal ediyor ve burada tamircileri arabaları onarıp yeniden satıyordu. Bu bahar en şiddetli elektrik kesintileri başladığında, ticareti için yeni bir kullanım alanı olduğunu fark etti. Bentsa, hurdaya çıkmış Tesla pillerini çoklu şarj edilebilir sistemlere dönüştürmek gibi tehlikeli bir işi yapabilecek elektrikçiler buldu.

Tamircilerden biri "Eski bir Tesla, teslimat maliyeti de dahil olmak üzere, yaklaşık 10.000 $ olacaktır. Bunu 12 bataryaya dönüştürebilir ve parçaları da satabilirsiniz" dedi. Bu şekilde üretilen her bir sistem 5 kilovat saat kapasiteye sahip, bu da normal bir Kiev apartmanının ışıklarını ve elektrikli ekipmanlarını çalıştırmaya yetiyor - ancak enerjiye aç elektrikli ısıtma için de yetersiz.

Bazılarını marjsız olarak orduya satıyor ama müşterilerinin çoğu sivil. Son iki ayda talep sıfıra yakın seviyelerden çok yüksek seviyelere çıktı ve Bentsa kış yaklaştıkça talebin artmasını bekliyor. "Şu anda yolun başındayız. Kışın göreceğimiz ise çok büyük bir sorun olacak" dedi. Analistler, Rus saldırılarının devam edeceği ve onarım çabalarının yetişmeye çalışacağı için Ukraynalıların savaş bitene kadar elektrik kesintileriyle karşı karşıya kalacağını söylüyor.

Razumkov Centre düşünce kuruluşunda enerji uzmanı olan Volodymyr Omelchenko, onarım çalışmaları tamamlandıktan sonra bazı önemli nükleer ve termik ünitelerin önümüzdeki ay tekrar devreye girmesinin beklendiğini ve durumun bir dereceye kadar hafifleyeceğini söyledi. Ancak onarımlar tüketiciler için elektrik arzını günde en az 12 saate kadar geri getirecek ve daha fazla Rus saldırısı daha fazla zarar verebilir.

İlgili Haberler