Ünlü banka açıkladı, bakır fiyatları düşüyor, yatırım yapılır mı?

Ünlü banka açıkladı, bakır fiyatları düşüyor, yatırım yapılır mı?

Bakır Fiyatlarındaki Düşüşte Yatırım Yapmak Doğru mu? UBS Analistleri Gelişmelerle İlgli Açıklama Yaptı

A+A-

Son dönemde bakır fiyatlarındaki düşüş, yatırımcıları şimdi alım yapmanın doğru zaman olup olmadığını sorgulamaya itiyor. UBS analistleri, bakırın mevcut ve gelecekteki görünümü hakkında ayrıntılı bir değerlendirme sundu.

UBS'ye göre, Mayıs ayında bakır fiyatlarını rekor seviyelere yaklaştıran spekülatif ivme, temellerden bağımsız olarak ortaya çıktı. Değerlendirmede, yatırımcıların, seküler enerji dönüşüm talebi artışı ve madencilik arzı kısıtlamalarının neden olduğu orta vadeli yapısal açıklar için konumlandıkları belirtildi.

Ancak UBS, odak noktasının şimdi Çin'deki kısa vadeli talep risklerine ve Avrupa ile ABD'deki somut iyileşme eksikliğine kaydığını düşünüyor.

UBS, "Rafine bakır için kısa vadeli temel sinyaller zayıf kalmaya devam ediyor," diyerek zayıf verilerin ve Çin'den gelen desteğin eksikliğinin durumu daha da kötüleştirdiğini belirtiyor.

Bankanın analistleri, bu değişimin LME net uzun pozisyonlamada %60'lık bir düşüşe ve bakır fiyatında %20'lik bir düzeltmeye yol açtığını belirtiyor.

Ayrıca UBS, kısa vadeli temellerin beklenenden daha fazla kötüleştiğini, artan stoklar ve Çin'in rafine ihracatlarındaki artışla birlikte düşünüyor.

Rafine bakır talebindeki zayıflık, orta vadeli stok azaltma ve devlet şebekesi alımlarındaki gecikmelerle daha da belirginleşti. UBS, "Avrupa talebi maddi olarak kötüleşmiyor olabilir... ancak iyileşmiyor da," diyerek bölgede süregelen zayıf duyarlılığa dikkat çekiyor.

Arz tarafında ise banka, büyük bakır madencilerinin üretim tahminlerini düşürdüğünü belirtiyor. Konsantre piyasasındaki sıkışıklığa rağmen, özellikle Çin'de rafine üretim güçlü kalıyor.

UBS, yıllık referans işleme ücretinin düşeceği geç 2024 veya erken 2025'te eritme kesintilerinin gerçekleşmesini bekliyor.

Bu kısa vadeli zorluklara rağmen, UBS bakırın orta vadeli görünümü konusunda iyimserliğini koruyor. Analistler, "Seküler talep sürücüleri (yenilenebilir enerji, şebekeler, elektrikli araçlar) büyük ölçüde sağlam kalıyor," diyor. Önümüzdeki 6-12 ay içinde fiziksel piyasada sıkılaşma öngörerek, daha yüksek fiyatların geleceğini düşünüyorlar.

Genel olarak, kısa vadeli temeller zayıf olsa da, yatırım bankasına göre bakırın uzun vadeli görünümü olumlu kalmaya devam ediyor.

İlgili Haberler