Ünlü hedge fon yöneticisi Türkiye'de yeni yatırım fırsatlarını görüşüyor 

Ünlü hedge fon yöneticisi Türkiye'de yeni yatırım fırsatlarını görüşüyor 

Makro yatırımcı ve hedge fon yöneticisi Greg Coffey, yatırım yapmak amacıyla Türkiye'de bankacılar ve ekonomistlerle görüşmeler yapıyor

A+A-

Makro yatırımcı ve hedge fon yöneticisi Greg Coffey, yatırım yapma amaçlı görüşler için Türkiye'ye ziyaret etti. Bloomberg News'ta yer alan haberde şu ayrıntılara yer verildi: 

Kirkoswald Asset Management LLC'nin kurucusu Coffey, toplantıların özel olması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişilere göre, yatırım fikirleri edinmek için Eylül ayı sonlarında Türkiye'de bankacılar ve ekonomistlerle toplantılar düzenledi. greg-coffey.png

Toplantılar, faiz oranlarının düşük olduğu ülkelerde borç alıp faiz oranlarının ve getirilerin daha yüksek olduğu yerlerde kullanan makro odaklı carry yatırımcıları için zorlu bir Ağustos ayının ardından gerçekleşti.

Uzun süredir carry trade işlemleri için borç almak için favori para birimi olan Japon yeni, Japonya merkez bankasının faiz oranlarını artırmaya hazır görünmesiyle o ay tırmanıyordu ve bu da Türkiye de dahil olmak üzere gelişmekte olan piyasalarda bir satış dalgasına neden olmuştu.

Coffey, Türkiye'deki durumu kendi gözleriyle görmek istedi ve öncelikle boğa duygularını ifade eden kişiler tarafından bilgilendirildi. Bazıları Coffey'e liradaki oynaklığın geçici olması gerektiğini ve mevcut politikaların enflasyonla mücadelede etkili olma yolunda olduğunu söyledi.

%50'lik bir referans faiz oranı ve lirayı nispeten istikrarlı tutmaya kararlı bir hükümet ile Türkiye bu yıl büyük yatırımcıların radarına geri döndü. Şimşek yönetiminde ülke, çoğu Türkiye'nin ultra düşük faiz oranlarına dayalı alışılmadık ekonomik politikalarla yıllardır sürdürdüğü deney sırasında paralarını çeken yabancı fonlara piyasayı yeniden açmayı önceliklendirdi.

Coffey'nin yatırım yönetimi işini çeşitlendirmek için kuluçkaya yatırdığı Kirkoswald Özel Kredi Fonu, Ağustos ayında Türk tekstil şirketi Altınyıldız'a, fonun ilk özel kredi yatırım anlaşması olan teminatlı bir kredi verdiğini duyurdu.

Bloomberg'in merkez bankası ve bankacılık düzenleyicisinden alınan verilere dayanan hesaplamalarına göre, Mart ayından bu yana Türkiye 20 milyar dolardan fazla carry-trade girişi çekti. Yerel para birimi tahvilleri de 10 milyar dolardan fazla yurtdışı yatırımı çekerken, hisse senetlerine olan ilgi düşük kaldı.

Eylül ayı enflasyon verilerinin tahminlerden yüksek olması ve faiz oranı kesintileri beklentilerinin gelecek yıla ertelenmesiyle, Türk lirası tahvilleri geçen haftadan bu yana yenilenen bir baskı altına girdi. Ancak bu, yabancı yatırımcıların tercih ettiği bir politika karışımının bozulmadan kalma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına geliyor: gerçek para birimi değerlenmesiyle desteklenen sıkı para politikası.

Çoğunlukla gelişmekte olan piyasalardaki makro işlemlere odaklanan Coffey'nin New York merkezli firması, geçen yıl neredeyse hiç para kazanamadı ve dört yıllık çift haneli getiri serisini sonlandırdı.

 

İlgili Haberler