Vestel hangi şirketi satın alacak

Vestel hangi şirketi satın alacak

Türkiye'nin AR-GE'ye en çok para ayıran şirketlerinden Vestel, bir yandan yeni ürünlerini piyasaya sürerken bir yandan da satın alma ile büyümeyi planlıyor

A+A-

Vestel, son dönemde cep telefonu pazarındaki büyümesiyle dikkat çekiyor. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkam Turan Erdoğan, samı almalar için radarlarının açık olduğunu söylüyor. Erdoğan, "Yeni giriş yaptığımız LED aydınlatma ve 'digital signage' ekranları alanında büyümeyi hedefliyoruz" diyor. Cirosunun yüzde 2'sini AR-GE'ye ayıran Vestel, bu oram yüzde 3'e çıkarmayı planlıyor.
Son dönemde cep telefonu pazarındaki büyümesiyle ve yatırımlarıyla dikkat çeken Vestel Şirketler Grubu, bu alanda işbirlikleri ve yeni teknik hizmet servisleriyle payını artırmayı hedefliyor. Elektronik tarafında ise yeni giriş yaptığı alanlara odaklananrak genişlemeyi planlıyor. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan ile büyüme planlarını ve gelecek hedeflerini konuştuk. Erdoğan'ın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Cep telefonu pazarındaki payınız yüzde 3,5 civarında. Hedefiniz ise bu payı bir yıl içinde yüzde 10'a çıkarmak. Bu hedefe ulaşmak için nasıl bir strateji izleyeceksiniz?

Bu hedefe ulaşma yolunda özel teknik servis hizmeti veren 'Güven Üsleri' kurduk. Artık telefonlar birbirine benzemeye başladı. Önümüzdeki dönemde pazarı domine eden büyük markalarla bizim telefonlarımız arasında teknik farklar kalmayacak. Yüksek katma değerli dediğimiz cihazlarımız da var ve bu cihazlarımızla da ciddi müşteri memnuniyeti görüyoruz. Bizim hem en alınabilir ve erişilebilir hem de en üst ekonomik seviyeyi kapsayacak bir skala yaratmamız gerekiyor. Şu anda piyasada bunu sağlayabilecek yeteri kadar telefonumuz var. Pazardaki 10 modelimiz, 5 inç'ten 5,5 inç'e kadar değişik özelliklere sahip. Televizyonda şu anda pazar lideri konumundayız ve akıllı televizyonda yaptığımızı akıllı telefonda da yapmamamız için hiçbir sebep yok. Sahip olduğumuz teşkilat, bayi ağı ve servislerle, bize güvenen operatör¬lerle yüzde 10 hedefimize ulaşacağız. Şu an akıllı telefon tarafında Turkcell ile işbirliğimiz var. Tüm operatörlerle işbirliğine de her zaman açığız.

'Güven Üssü'nü ne zaman kur¬dunuz, bunun diğer servis hizmetlerinden farkı nedir?

Zaten 350 adet Vestel yetkili servisimiz var ve telefonların hepsinin bu servislerde tamiri ve bakımı yapılabiliyor. Biz cep telefonlarının ne kadar acil bir ürün olduğunu, insanların cep telefonsuz bir saat bile geçiremediklerini fark ettik ve artı bir hizmet sunmaya karar verdik, İstanbul, İzmir, Ankara olmak üzere üç büyük şehirde 'Güven Üssü' dediğimiz servis ve tamir merkezleri kurduk ve 2016 yılının başından itibaren hizmete soktuk. Cep telefonlarını bu üslerimize getirenler, bir saatlik tamir süreci sonunda telefonlarını geri alabiliyor. Eğer tamir edilmesi o an mümkün değilse, müşterilerimize telefonların yenisini veriyruz. Böyle bir hizmeti, yerli bir üretici olarak ancak biz verebilirdik. Böylece kendimizi diğer markalardan da ayrıştırmış olduk ve fark ya¬rattık. Müşterilerimizin memnuniyetine ve talebine göre, üslerimizi üç şehir dışındaki şehirlerde de hizmete geçirmek istiyoruz.

AR-GE'de nelere odaklanacaksınız ve cirodaki payını ne kadara çıkarmayı hedefliyorsunuz?

AR-GE'miz artık tüketici elektroniği konusunda oldukça uzman hale geldi. Bin 200 kişilik bir ekipten oluşuyor. Ciromuzun minimum yüzde 2'si AR-GE'ye ayırıyoruz. Bu oranı yüzde 3'e çıkarmayı hedefliyoruz. Hedefimiz her altı ayda bir yeni bir cihaz çıkarmak ve bu hedefimizi şu an için gerçekleştiriyoruz. Yol haritamızda yeni ürünler de var. Dünyadaki son teknolojileri takip ederek onu cihazlarımız için uyguluyoruz. 'Ben yerli bir markayım bu nedenle dünyadaki teknolojilerden biraz geriyim' diye bir şey olamaz. 'Son teknolojiyi ve hızı, en iyi fiyatla sunuyorum' dediğinizde ise tüketici size inanır.

Lokal satın almalar konusunda planlarınız neler, hangi bölgeler öne çıkıyor?

Satın almalar konusunda radarlarımız açık. Bu yönde olanaklar oluştuğunda, karşımıza fırsatlar çıktığında elbette bunu düşünebiliriz. Ana işlerimiz her ne kadar tüketici elektroniği ve dayanıklı tüketim malları olsa da, bunlar dışında yeni olarak LED aydınlatma ve 'digital signage' dediğimiz bilgilendirme ekranları alanına da girdik. İlgi alanımıza giren bu dallarda da büyümek istiyoruz.

Bunlar dışında girmeyi düşündüğünüz yeni alanlar var mı?

Otomotiv elektroniği alanına da girmek istiyoruz. Bu alanla ilgili olarak elektrikli arabaların şarj ünitelerini de geliştirdik. Hazır olan bu ürün¬lerimizle ilgili elektrikli araç üreticileriyle görüşmelerimiz devam ediyor.

Bu yıl hedefleriniz neler?

2015 yılı zordu ancak bizim için iyi geçti. 2016 yılı da bizim açımızdan iyi başladı, umutluyuz. Hizmet verdiğimiz sektörlerde Türkiye'de şu an için herhangi bir daralma yok, büyüme devam ediyor.

Yurtdışında da bu yıl Avrupa Şampiyonası futbol finalleri var ve Türkiye de bu finallere katılıyor. Bu durum özellikle televizyon tarafımıza çok yardımcı oluyor. Futbol finalleri, büyük ekranlı ve 4K uyumlu televizyonlarımız için iyi bir olanak ve satışları da her zaman pozitif etkiliyor.

Ayrıca temmuz ayında Brezil¬ya'da olimpiyatlar var. İnsanlar, olimpiyatlardaki aktiviteleri seyretmek için de televizyon değiştiriyorlar. Bu nedenle de hem dünyada hem de Avrupa'da 2016 bizim için iyi bir yıl olarak görünüyor, ihracatımızı da çift haneli artırmayı hedefliyoruz. (Gözde Yeniova/Ekonomist Dergisi) 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.