Wagner isyanı sonrası küresel piyasaları yeni haftada neler bekliyor?
24 saat süren Wagner isyanının Rusya Devlet Başkanı Putin'i zayıflatmasının ardından piyasaların yönü ne olacak? Küresel piyasalar nasıl bir haftaya başlıyor?
Yatırımcılar haftaya, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i zayıflattığı görülen paralı asker Wagner Grubu'nun kısa süreli isyanının sonuçlarını endişeyle değerlendirerek başlıyor.
New York'taki AXS Investments'ın CEO'su Greg Bassuk Pazar günü yaptığı açıklamada, "Pazartesi günü küresel piyasalar işlem görmeye başlarken, yatırımcılar kısa ömürlü Rusya ayaklanmasının önümüzdeki günlerde ve haftalarda jeopolitik, ekonomik ve piyasa istikrarını sarsacak çok daha derin bir yıldırımın sadece başlangıcı olup olmadığına odaklanmış durumda" dedi.
ABD hisse senedi endeks vadeli işlemleri Pazar gecesi elektronik işlemlerin başlamasının ardından yükselirken, petrol ralli yaptı. Dow Jones Endüstriyel Ortalama Vadeli İşlemleri 75 puan yükselirken, S&P 500 Vadeli İşlemleri %0,2 ve Nasdaq-100 Vadeli İşlemleri %0,3 değer kazandı.
Avrupa merkez bankalarının faiz artırımlarının resesyon korkularını körüklemesiyle küresel hisse senetleri geçen hafta düştü. ABD'de S&P 500 beş haftalık kazanç serisini sonlandırırken, Dow Jones Endüstriyel Ortalama ve Nasdaq Composite de geri çekildi.
Gözlemciler, zayıflamış bir Rusya'nın Putin'in işgal kararından 16 ay sonra Ukrayna için olumlu bir sonuç doğurma ihtimalini arttırırken, dünyanın en büyük nükleer cephaneliğine sahip ülkede daha fazla iç çekişme potansiyelinin daha az rahatlatıcı olduğunu belirtiyor.
Washington D.C.'deki bir dış politika düşünce kuruluşu olan Defense Priorities'in politika direktörü Benjamin Friedman, Putin'in iktidarının "birkaç gün öncesine göre kesinlikle daha sarsıcı göründüğünü" ancak "seçim ya da darbe yoluyla onun yerini alacak net bir rakip olmadığını" söyledi.
Bununla birlikte Friedman MarketWatch'a verdiği demeçte Ukrayna'daki savaşın Rusya'yı "iç çekişmeler ve bir miktar güce sahip tehlikeli derecede hoşnutsuz elitler yaratmak da dahil olmak üzere çeşitli şekillerde zayıflattığını" söyledi ve ekledi: "Putin'in yanılabilirliği ve zayıflığı algısı giderek artıyor ve kendi gerçekliğini yaratıyor. Bu onun için tehlikeli. Bunun istikrarsızlık yaratabileceğini tahmin etmek zor değil" dedi.
AXS Investments'tan Bassuk, daha fazla kargaşanın "Ukrayna ile savaş, G-8 süper güçleri arasında değişen denge ve halihazırda artan ABD ve küresel durgunluk potansiyeli üzerindeki etkisi nedeniyle piyasalarda dalgalanmayı kan gölüne çevirebileceğini" söyledi.
Analistler volatilitede bir yükselişin gecikmiş olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Önümüzdeki 30 gün içinde S&P 500'de beklenen oynaklığın bir ölçüsü olan Cboe Volatilite Endeksi geçen hafta Ocak 2020'den bu yana en düşük seviyesine geriledi ve Cuma gününü 14'ün altında tamamladı. Uzun vadeli ortalaması 20'ye yakın seyrediyor. S&P 500 endeksinin yılbaşından bugüne %13'ü aşan yükselişine eşlik eden bu durgun performans, bazı piyasa gözlemcileri tarafından bir rehavet işareti olarak görülüyor.
Ancak Bannockburn Global Forex'in genel müdürü Marc Chandler, isyanın hızlı bir şekilde sona ermesinin, ticaret yeniden başladığında sermaye piyasaları için daha çok bir "olay olmayan" hale getirebileceğini söyledi.
Geleneksel bilgelik Putin'in zayıflığına dair işaretler görse de, Rus liderin çoğu zaman hafife alındığını söyledi.
Chandler yaptığı açıklamada "Wagner isyanı sonrası Ukrayna'daki savaş muhtemelen etkilenmeyecek ve Kiev'in karşı saldırısı şu ana kadar oldukça sessiz görünüyor. Risk, Kiev'in Kırım'daki ve muhtemelen Rusya'daki Rus varlıklarını vurmak için orta ve uzun menzilli füzelere başvurması halinde savaşın tırmanmasıdır" dedi.
Wagner Grubu şefi Yevgeny Prigojin liderliğindeki isyan, paralı paramiliter gücün Moskova'ya doğru büyük ölçüde rakipsiz ilerlemeden önce çok az bir direnişle Rusya'nın Rostov-on-Don'daki güney askeri karargahını ele geçirdiğini gördü. Putin, ismini anmadan Prigojin'i vatana ihanetle suçladı.
Prigojin'in Belarus'a gönderilmesini ve hakkındaki silahlı isyana liderlik etme suçlamalarının düşürülmesini sağlayacak bir anlaşma sonrası Wagner ordusunun ilerleyişi Moskova sınırına 200 km kala durdu.
Cumartesi günü olaylar devam ederken analistler, piyasalar yeniden açıldığında ABD Hazine tahvilleri, ABD doları, Japon yeni, İsviçre frangı ve altın gibi araçlara ilginin artabileceğine dikkat çekti.
Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana emtia ve finans piyasalarında büyük dalgalanmalar yaşandı.
Her şeyden önce işgal küresel bir enerji şoku yarattı. Rusya, ABD ve Suudi Arabistan'ın ardından dünyanın en büyük üçüncü ham petrol üreticisi ve Batı Avrupa'nın önemli bir doğal gaz tedarikçisiydi.
Ham petrol vadeli işlemleri işgalin hemen ardından yükselişe geçti ve küresel gösterge Brent ham petrolü, işgalin arifesinde 94,05$'dan kapandıktan sonra Mart 2022'nin başlarında varil başına 140$'ın hemen üzerine çıktı.
Doğal gaz fiyatları da yükselmiş ve kıtlık korkuları, 2022-'23 kışının sert geçeceğine dair kıyamet tahminleri arasında Avrupa hükümetlerinin depoları doldurma çabasına yol açmıştı.
Enerji fiyatları daha sonra geriledi. Ham petrol, işgal öncesinde görülen seviyelerin oldukça altında işlem görüyor. Avrupa ve ABD hükümetlerinin yaptırım dalgalarına ve Moskova'nın kasasını doldurma kabiliyetini sınırlamayı amaçlayan fiyat sınırlamalarına rağmen, Rus ham petrol arzı güçlü kalmaya devam ediyor.
Petrol fiyatları Pazar gecesi yükselişe geçerek %1,3 artışla varil başına 70,03 dolardan işlem görürken, Brent %1,2 artışla varil başına 74,76 dolara yükseldi.
Ağustos teslim Brent ham petrolü, geçen hafta %3,6 düşerek Cuma günü varil başına 73,85 dolardan kapandı. Ağustos teslim Batı Teksas Intermediate ham petrolü, geçen hafta %3,9 düşerek Cuma günü varil başına 69,16 dolardan kapandı.
Rystad Energy'de kıdemli başkan yardımcısı olan Jorge Leon, son 35 yılda büyük petrol üreticilerinin dahil olduğu jeopolitik şokların, tetikleyici olayın başlamasından sonraki beş gün içinde ham petrol vadeli işlemlerinin ortalama %8 oranında arttığını belirtti