Wall Street'te yapay zeka etkisi ne zaman bitecek, Goldman açıkladı

Wall Street'te yapay zeka etkisi ne zaman bitecek, Goldman açıkladı

Goldman Sachs analistleri yapay zeka ile yürüyen hisselerle ilgili büyük riske dikkat çekti ve yapay zekanın piyasalar üzerindeki etkisinin nasıl sona erebileceğini yazdı.

A+A-

Yapay zekâ hisseleri, Nvidia ve Microsoft gibi şirketlerin piyasayı yeni rekorlara taşımasıyla birlikte yükselişe geçti. Ancak Goldman Sachs, bu şirketlerin yüksek değerlemelerini korumak istiyorlarsa, sonunda büyük harcamalardan sonra gösterecek bir şeyleri olması gerektiğini söylüyor.

Şirket; Amazon, Meta, Microsoft ve Alphabet'in son dört çeyrekte sermaye harcamalarına ve araştırma ve geliştirmeye toplam 357 milyar dolar akıttığını belirtiyor. Goldman'a göre, bu dokuz rakamlı meblağın "önemli bir kısmı" yapay zekaya ayrıldı.

Ryan Hammond liderliğindeki raporun yazarları, yapay zeka harcamalarının işe yaramadığına dair işaretler için aşağı yönlü gelir revizyonlarını yakından izliyor. Eğer bu sonuçlar gerçekleşmezse, piyasanın en büyük liderleri için hisse senedi kayıpları öngörüyorlar.

Analistler, "Bugünün hiper ölçekleyicileri eninde sonunda yatırımlarından gelir ve kazanç elde edileceğini kanıtlamak zorunda kalacaklar" diye yazdı ve şöyle devam etti: "Negatif satış revizyonlarıyla ölçüldüğü üzere, bu gelir ve kazançların elde edilemeyeceğine dair ilk işaretler, değerlemenin düşmesine yol açabilir"

Goldman, endişelerin piyasa katılımcılarıyla yaptıkları konuşmalara sızmaya başladığını belirtiyor. Analistler, "Yatırımcılar, mega-cap teknoloji hisseleri için bu yatırımların geri dönüşü konusunda belirsizliklerini dile getirdiler, ancak bu hisseler son derece popüler olmaya devam ediyor" diye yazdılar ve şu sözlerle devam ettiler:

"Yapay zekanın benimsenmesinden elde edilecek potansiyel kazançlar konusunda uzun vadeli yükselişe geçen yatırımcılar arasında bile, zaman çizelgesi konusunda önemli bir belirsizlik var gibi görünüyor."

Goldman ayrıca, takip ettiği bir ölçüme göre, şirketlerin sadece %5'inin şu anda mal ve hizmet üretmek için yapay zekayı kullandığına dikkat çekiyor. Yine de, sermaye harcamaları ile gerçek satışlar ve kâr arasındaki kopukluk, geçmişte algılanan aşırılık dönemlerinde olduğu kadar belirgin değil.

Analistler, "Bu şirketlerin kârları için ayarlama yapıldığında, yapay zeka sermaye döngüsü hala teknoloji balonuna kıyasla sönük kalıyor" diye yazdı.

İlgili Haberler