Warren Buffett 189 milyar dolar nakitle piyasaların çökmesini mi bekliyor?

Warren Buffett 189 milyar dolar nakitle piyasaların çökmesini mi bekliyor?

Warren Buffett'ın 189 milyar dolarlık rekor nakit birikimi neyin habercisi? Buffett piyasaların çökmesini beklediği için mi nakit ağırlığını artırdı? Uzmanlar ne diyor?

A+A-

Berkshire Hathaway geçtiğimiz ay ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı ve bir grup yatırımcı, Warren Buffett'ın 189 milyar dolarlık rekor bir nakit yığınının üzerinde oturduğuna dikkat çekti.

Bu yatırımcılara göre bunun anlamı, borsanın yakında büyük bir düşüş yaşayacağı; çünkü Buffett, şirketinin devasa nakit yığınını mevcut çok yüksek değerlemelerle yatırıma dönüştürmede herhangi bir değer görmüyor.

Aslında, yaklaşık 550 milyon dolarlık varlığı yöneten ve Berkshire Hathaway'i en büyük pozisyonu olarak sayan Semper Augustus'un fon yöneticisi Chris Bloomstran geçen ay Business Insider'a verdiği bir röportajda Berkshire Hathaway'in nakit dağında çok daha fazla nüans olduğunu ve bunun Buffett'ın borsada düşüş eğiliminde olduğu ya da bir borsa çöküşünün yakın olduğu fikrini yansıtmadığını açıkladı.

Bloomstran, "Herkes heyecanlanıyor, bu konuda abartılı konuşuyor ama bu o kadar da büyük bir rakam değil" dedi.

Bloomstran'a göre, yatırımcılar Berkshire Hathaway'in nakit pozisyonunu mutlak olarak ölçmek yerine, nakit yığınını Berkshire'ın toplam varlıklarının bir yüzdesi olarak ölçmek daha iyi.

Berkshire Hathaway'in mevcut nakit pozisyonu %17,5 ile firmanın toplam varlıkları ile ölçüldüğünde uzun vadeli ortalaması ile hemen hemen aynı seviyede. Bloomstran'a göre Berkshire Hathaway 1997'den bu yana bilançosundaki nakdi varlıklarının ortalama %13'ünde tuttu.

Berkshire Hathaway'in nakit pozisyonuna bakmanın bir başka yolu da bunu firmanın piyasa değerlemesiyle ölçmek ki bu da benzer bir tablo çiziyor. Berkshire Hathaway'in 189 milyar dolarlık nakdi aslında oldukça normal bir seviyede ve 2004'teki yaklaşık %40'lık zirvesinin oldukça altında.

Berkshire Hathaway'in nakit tutması gerekiyor

Berkshire Hathaway'in yaklaşık 200 milyar dolar nakit parası olması, yeterince büyük bir hedef bulmaları halinde bu nakdin tamamına yatırım yapabilecekleri anlamına gelmiyor.

Bloomstran, "Bence nakit paranın kabaca yarısı yasal olarak dağıtılabilir durumda" dedi.

Bunun nedeni, Berkshire Hathaway'in devasa sigorta operasyonlarının, şirketin potansiyel sigorta ödemelerini finanse etmek için bol miktarda nakit rezervine sahip olmasını gerektirmesi.

Buffett, Berkshire Hathaway'in potansiyel sigorta ödemelerini finanse etmek için yaklaşık 30 milyar dolarlık kalıcı bir nakit rezervi tutacağını belirtirken, Bloomstran daha muhafazakar bir yaklaşım benimsiyor ve bir yıllık potansiyel sigorta kayıplarını hesaba katmak için bu rezerv seviyesine yaklaşık 50 milyar dolar ekliyor.

Bloomstran yıllık yatırımcı mektubunda "Bu nedenle 82 milyar doları aşağı yukarı kalıcı bir nakit rezervi olarak adlandırıyoruz" dedi ve Berkshire Hathaway'in yatırım yapması için yaklaşık 110 milyar dolar bıraktı.

Berkshire Hathaway'in yatırım yapılabilir alanı dar

Berkshire Hathaway'in devasa büyüklüğü nedeniyle, holding için iğneyi gerçekten hareket ettirecek yatırım yapabileceği yalnızca küçük bir şirket grubu var.

Bunu, kısa vadeli Hazine tahvilleri gibi nakit eşdeğerlerinin %5'in üzerinde getiri sağladığı gerçeğiyle birleştirdiğinizde, Buffett ve şirketi doğru yatırımı doğru fiyata bulmak için acele etmiyor - ve bu yatırım her an gelebilir, tıpkı Berkshire'ın Apple'a ilk yatırım yaptığı 2016'nın ilk çeyreğinde olduğu gibi.

O dönemde S&P 500 rekor seviyelere yakın işlem görüyordu, Apple dünyanın en büyük şirketiydi ve Berkshire Hathaway'in mutlak nakit yığını rekor seviyedeydi. Bugün de mevcut olan bu faktörlerin hiçbiri Buffett'ın Berkshire Hathaway tarihindeki en iyi yatırımlardan birini yapmasını engellemedi.

Bloomstran sözlerini şöyle sürdürdü:

"S&P 500'deki en büyük 100 şirket ve belki de yatırım yapabileceği bir avuç uluslararası şirketle sınırlı. Dolayısıyla, elindeki fırsat seti pahalı, ancak arada %5,3 kazanmayı umursamıyor, ancak bu hiçbir şekilde bir borsa çöküşünün yakın olduğu anlamına gelmiyor. O sadece parasını değerlendirmek için yeterince istikrarlı fiyatlar bulmaya çalışıyor. Yatırım yapacağı alanı sınırlı"

Bu yorumlar bir araya getirildiğinde çıkarılacak sonuç ise şu: Yatırımcılar Berkshire Hathaway'in rekor bir nakit yığını üzerinde oturuyor olması nedeniyle hisse senedi piyasası hakkında aşağı yönlü bir görüşe sahip olmamalı.

İlgili Haberler