Warren Buffett Apple hisselerini sata sata Coca-Cola varlığıyla eşitledi

Warren Buffett Apple hisselerini sata sata Coca-Cola varlığıyla eşitledi

Ünlü yatırımcı Warren Buffett'ın Apple hisselerini azaltarak Coca-Cola hisse sayısıyla eşitledi. Buffett'ın bu hareketi "Buffett'ın Apple hisse satışı sona ermiş olabilir" yorumlarına yol açtı.

A+A-

Bir tesadüf mü yoksa ana plan mı? Warren Buffett, teknoloji holdingini yarı yarıya azalttıktan sonra şu anda Coca-Cola ile aynı sayıda Apple hissesine sahip.

Birçok Buffett takipçisi, Çarşamba gecesi Berkshire Hathaway'in ikinci çeyreğin sonundaki hisse senedi varlıklarını açıklayan “13-F” dosyalamasının ardından ilginç bir gözlemde bulundu. Buffett'ın en eski ve en uzun hisse senedi pozisyonu olan Apple ve Coca-Cola'da aynı 400 milyon hisse sayısı görüldü.

Bu durum bazılarının “Omaha Kahini ”nin iPhone üreticisindeki hisselerini satmayı bitirdiğine inanmasına yol açtı.

Maryland Üniversitesi Robert H. Smith İşletme Okulu'nda finans profesörü olan David Kass, “Buffett yuvarlak rakamları seviyorsa, Apple'ın başka hisselerini satmayı planlamıyor olabilir” dedi ve ekledi: “Nasıl ki Coca-Cola Buffett için 'kalıcı' bir holdingse, Apple da öyle olabilir.”

93 yaşındaki efsanevi yatırımcı ilk olarak 1988 yılında 14.172.500 Coca-Cola hissesi satın aldı ve sonraki birkaç yıl içinde hissesini 1994 yılına kadar 100 milyon hisseye çıkardı. Böylece yatırımcı, Coca-Cola hisselerini 30 yıl boyunca esasen aynı yuvarlak rakamlı hisse sayısında sabit tuttu.

Berkshire'ın Coca-Cola'daki hisseleri 2006 ve 2012 yıllarında yapılan iki tur 1'e 2 hisse bölünmesi sonucunda 400 milyona ulaştı.

Buffett, Coca-Cola'yı henüz 6 yaşındayken keşfettiğini söyledi. Buffett, 1936'da ailesinin bakkalından tanesi 25 sentten altışar kola alıp mahallede beş sent daha fazlaya satmaya başladı. Buffett, “ürünün olağanüstü tüketici çekiciliğini ve ticari olanaklarını” o zaman fark ettiğini söyledi.

screenshot_1-122.jpg

Apple gibi yüksek teknolojili şirketlere yatırım yapmak Buffett'ın uzun süredir benimsediği değer yatırımı ilkelerine aykırı gibi görünse de ünlü yatırımcı Apple'ı bir teknoloji yatırımından ziyade Coca-Cola gibi bir tüketici ürünleri şirketi olarak değerlendirdi.

Buffett, iPhone'un sadık müşteri tabanını övdü ve insanların akıllı telefonlarından vazgeçmeden önce arabalarından vazgeçeceklerini söyledi. 

Bu nedenle Berkshire 'ın ikinci çeyrekte iPhone üreticisindeki hisselerinin %49'undan fazlasını elden çıkardığı ortaya çıktığında bazıları için şok edici oldu.

Birçok kişi bunun Apple'ın gelecekteki beklentilerine ilişkin radikal bir karar değil, portföy yönetiminin ya da daha büyük bir genel piyasa görüşünün bir parçası olduğundan şüphelendi. Satış, Apple'ın Berkshire'ın portföyündeki ağırlığını geçen yılın sonunda neredeyse %50'den yaklaşık %30'a düşürdü.

Ve bu yuvarlak sayıya yerleşmesiyle, Buffett'ın en sevdiği Apple ve en uzun süre elinde tuttuğu Coca-Cola hisse senetleri için eşitlik sağlandı.

Yine de bazıları bunun sadece bir tesadüf olabileceğini söyledi.

Glenview Trust Co. baş yatırım yetkilisi ve Berkshire hissedarlarından Bill Stone, “Buffett'ın bu şekilde düşündüğünü sanmıyorum” dedi.

Ancak Berkshire'ın Mayıs ayındaki yıllık toplantısında Buffett ikisini karşılaştırdı ve her ikisi için de elde tutma süresinin sınırsız olduğuna atıfta bulundu.

Buffett, “Harika bir iş olan Coca-Cola'ya sahibiz. Ve daha da iyi bir iş olan Apple'a sahibiz ve gerçekten olağanüstü bir şey olmadığı sürece Apple'a, American Express'e ve Coca-Cola'ya sahip olacağız” dedi.

İlgili Haberler