Warren Buffett BofA satışından kasasına 10 milyar dolar koydu
Warren Buffett'ın Berkshire Hathaway'i, BofA hisse satışı çılgınlığından 10 milyar dolar elde etti.
Warren Buffett liderliğindeki Berkshire Hathaway, Bank of America'daki hisselerini daha da azalttı. Pazartesi günü geç saatlerde yapılan bir dosyalama, yatırım devinin Temmuz ayında hisse satışına başladığından bu yana 10 milyar dolardan fazla nakde döndüğünü gösterdi. 2011 yılında ABD'nin en büyük ikinci kredi kuruluşuna yatırım yapmaya başlayan Buffett, Temmuz ayı itibariyle yaklaşık 45 milyar dolar değerinde % 13,1 hisseye sahipti. Son satış turu hisseyi %10,1'e düşürdü.
Buffett'ın satış çılgınlığı, olası bir ABD resesyonuna ilişkin korkuların ortasında bankacılık sektörünün görünümünün belirsizliğini koruduğu bir dönemde, diğer BofA hissedarlarını tedirgin ediyor gibi görünüyor. Berkshire'ın Temmuz ayındaki ilk satışından bu yana, BofA hisseleri değerinin yaklaşık %7'sini kaybederken, JPMorgan Chase - ABD'nin en büyük bankası - %0,5 artış gösterdi. KBW Banka endeksi aynı dönemde yaklaşık %2 yükseldi.
Fonlar aracılığıyla BofA'ya yatırım yapan Gabelli Funds portföy yöneticisi Macrae Sykes, "Amerika'nın en önde gelen yatırımcılarından biri satış yapıyorsa, bu endişe yaratır" dedi.
Analistler, hissesini daha da azaltması halinde bunun hisse üzerindeki baskıyı daha da kötüleştirebileceğini söyledi. Kişisel finans şirketi WalletHub'ın CEO'su Odysseas Papadimitriou, "Buffett'ın işlem yaptığı herhangi bir şirketi ondan daha iyi anladığınızı söylemek için çok, çok, çok derin bir anlayışa sahip olmanız gerekir" dedi. Buffett, hissesini satma nedenlerini açıklamadı.
BofA, Citigroup ile birlikte önümüzdeki hafta sonuçlarını açıklayacak ve yatırımcılar daha yüksek mevduat maliyetleri ve durgun kredi talebinin potansiyel etkisini yakından takip edecek. 2023'ün en düşük seviyelerinden yaklaşık %50 toparlanan hissenin "ucuz olmadığını" söyleyen Morningstar Research finansal hizmetler hisse senedi analisti Suryansh Sharma'ya göre BofA hisselerinin yakın gelecekte toparlanması pek olası değil.
Sharma, "İleriye dönük olarak, hisse senedini daha da yükseltebilecek çok az olumlu şey olabilir" dedi.
Buffett, birçok yatırımcının finansal krizden sonra bankanın sermaye ihtiyaçları konusunda endişelendiği 2011 yılında BofA'ya yatırım yapmaya başladı. BofA CEO'su Brian Moynihan geçen ay Buffett'ı överek onu "şirketimizi istikrara kavuşturan (büyük) bir yatırımcı" olarak nitelendirdi. Buffett'ın yatırımından bu yana bankanın hisseleri yaklaşık altı kat arttı.
Moynihan, hisse satışının arkasındaki mantığı bilmediğini söyledi. Buffett son yıllarda, 1989'dan bu yana sahip olduğu Wells Fargo'dan da çekildi. Portföyünde hala CEO Jane Fraser yönetiminde bir canlanmanın ortasında olan Citi'de yaklaşık 3,5 milyar dolarlık bir hisse bulunuyor.
Bazı yatırımcılar Buffett'ın bu hamlesini, enflasyon ve yüksek faiz oranları karşısında ABD ekonomisine ilişkin şüphelerinin bir işareti olarak görürken, bazıları da onun bu hamlesini 'oyun' olarak sergilediğini söylediği borsaya olan güvenin azalmasının bir yansıması olarak yorumladı.
Ancak BofA, Buffett'ın son dönemde elden çıkardığı tek hisse senedi değil. Bu yılın başlarında Berkshire, teknoloji devi Apple'daki hisselerini yarıya indirdi. Yatırım devinin Mayıs ayındaki yıllık toplantısında Buffett, ABD seçimlerini kimin kazandığına bağlı olarak sermaye kazançları üzerindeki federal vergi oranının artabileceği için satışın mantıklı olduğunu söyledi.