Warren Buffett'in şirketinin değeri 1 trilyon doları aştı

Warren Buffett'in şirketinin değeri 1 trilyon doları aştı

Warren Buffett'ın Berkshire Hathaway'i 1 trilyon dolar piyasa değerinin üzerinde kapandı.

A+A-

Berkshire Hathaway'in piyasa değeri Çarşamba günü ilk kez 1 trilyon doların üzerinde kapanarak, Warren Buffett'ın yaklaşık altmış yıl boyunca inşa ettiği ve birçok kişinin Amerikan ekonomisinin simgesi olarak gördüğü holdinge olan yatırımcı güvenini yansıttı.

Buffett'ın şirketi, hepsi teknoloji sektöründe yer alan ya da bu sektörle bağlantılı olan ve 1 trilyon doların üzerinde değere sahip diğer altı ABD şirketine katıldı: Apple, Nvidia, Microsoft, Google'ın ana şirketi Alphabet, Amazon.com ve Facebook'un ana şirketi Meta Platforms.

Berkshire'ın A Sınıfı hisseleri %0,7 artışla 696.502,02$'dan kapandı. Daha yaygın olarak tutulan B Sınıfı hisseler ise %0,9 artışla 464,59 dolara yükseldi.

Cuma günü 94 yaşına basacak olan Buffett, 1965 yılından bu yana Nebraska merkezli Berkshire'ı yönetiyor.
Şirketi başarısız bir tekstil şirketinden Geico araba sigortası, BNSF demiryolu, Berkshire Hathaway Enerji, Brooks koşu ayakkabıları, Dairy Queen dondurması, Ginsu bıçakları ve World Book ansiklopedisi gibi düzinelerce eski ekonomi işletmesine sahip bir deve dönüştürdü.

Faaliyet gösteren işletmeler yılın ilk yarısında 22,8 milyar dolar kâr elde ederek 2023'e göre %26 artış gösterdi.

Berkshire ayrıca, 2024 yılında en büyük ve yakın zamana kadar ikinci en büyük hisse senedi holdingleri olan Apple ve Bank of America'nın on milyarlarca dolarını sattıktan sonra bile büyük bir hisse senedi portföyüne sahip.

Satışlar, Berkshire'ın ağırlıklı olarak ABD Hazine bonolarında bulunan nakit stokunun 30 Haziran itibariyle 276,9 milyar dolara yükselmesinin önemli bir nedeni. Berkshire ayrıca kendi hisselerinin geri alımını da yavaşlattı.

California'da bulunan ve 2 milyar dolarlık varlığının üçte birini Berkshire hisselerine ve opsiyonlarına yatıran Check Capital Management'ın başkanı Steve Check, “Buffett Berkshire'ı sistematik ve nispeten düşük riskli bir şekilde inşa etti. Büyük bir holding olarak her zaman iyi işleyen kısımları olacaktır.” dedi.

1 trilyon dolarlık değerleme, Berkshire'ın 23 Temmuz itibariyle tedavülde olan 553.234 A Sınıfı ve 1.325.192.508 B Sınıfı hissesine dayanıyor.

Buffett'ın göreve geldiği yıldan bu yana Berkshire hisseleri %5.600.000'den fazla değer kazandı.

Bu, yıllık yaklaşık %20'ye denk geliyor ve Standard & Poor's 500 hisselerindeki yıllık kazancın neredeyse iki katına denk geliyor.

Çarşamba günkü kazancı tek bir katalizör tetiklemedi. Berkshire'ın A Sınıfı hisseleri bu yıl %28 artış gösterirken, temettüler hariç S&P 500 %17 artış gösterdi.

Buffett, 2006'dan bu yana hisselerinin yarısından fazlasını hayır kurumlarına bağışlamış olmasına rağmen hala Berkshire'ın %14'ünden fazlasına sahip.

Forbes dergisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 146 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin altıncı kişisi olduğunu belirtti.

Check, 16 Ağustos'ta dede olduğunu ve o gün torunu Zealand için 100 adet Berkshire B Sınıfı hisse satın aldığını söyledi.

“Yatırımcılar kesinlikle piyasa değeri 1 trilyon dolara ulaştı ve hisse senedi belki de 2008 mali krizinden bu yana olduğu gibi tam olarak fiyatlandırıldı diye atlamamalı” diyen Check, “10 yıllık ufku olan biri için iyi bir yatırım.” dedi.

İlgili Haberler