WhatsApp yazışmaları yüzünden işçiler tazminatsız kovuldu
İzmir'de bir otelde yaşanan olayda yönetimin WhatsApp üzerinden yazışmaları delil olarak kabul edildi. Mahkeme, işvereni haklı buldu.
Birtakım anlaşmazlıklar yargıya taşındığı zaman WhatsApp konuşmaları delil olarak sayılıyor. Bir kez daha bunun bir örneği yaşandı. İzmir’de bir iş yeri, çalışanlarına WhatsApp üzerinden izinlerinin iptal olduğuna dair bilgi paylaşmış ancak çalışanlar WhatsApp üzerinden yapılacak bildirimin delil olarak geçerli olmayacağını iddia ederek bu kararı dikkate almadı. Mahkeme, Yargıtay’ın emsal kararını gerekçe göstererek çalışanların haksız olduğuna karar verdi.
Donanımhaber'in haberine göre olay Covid-19 kısıtlamalarının uygulandığı ilk dönemlerde başladı. Ülke genelindeki kısıtlamalarda otellerin de kapanmasına karar verilmişti. Ancak sonrasında Sağlık Bakanlığı’nın aldığı karar doğrultusunda otellerin koronavirüs tedavisinde görevli sağlık çalışanları ile tedaviye muhtaç, yalnız yaşayan yaşlı vatandaşlara hizmet verebilmesi için açık olmasına karar verildi.
Sağlık Bakanlığı’nın son kararı sonrasında otel yönetimi, yeniden hizmet kararı alarak izne çıkardığı personellerini Whatsapp üzerinden işe geri çağırdı. Bazı personeller yapılan çağrı üzerine işlerine geri dönerken, bazı personeller ise sağlık açısından ne gibi önlemler alındığını sorgulayarak ve WhatsApp üzerinden yapılan çağrılmanın geçerli olmadığını iddia ederek işlerine geri dönmedi. Otel yönetimi bu personellerin iş akdine son verdi.
İşten çıkartılan personeller mahkemeye başvurdu. İş yerinin koronavirüs tedbirleri almadığını ve WhatsApp üzerinden izin iptali çağrısının yasal olmadığı iddia edildi. Mahkeme, koronavirüs tedbirleri hakkında otelin turuncu çember sertifikası bulundurduğunu ve Sağlık Bakanlığı tarafından belirtilen tedbirlerin uygulandığına karar verdi.
WhatsApp üzerinden yazışmalar hakkında ise mahkeme heyeti, Yargıtay'ın şu kararına atıfta bulunarak WhatsApp yazışmalarını delil niteliğinde saydı:
"Yasada; Uyuşmazlık konusu vakıaları ispata elverişli yazılı veya basılı metin, senet, çizim, plan, kroki, fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ile elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcıları bu Kanuna göre belgedir' yazılıdır. Bu düzenleme ile mail yazışmaları da belge olarak kabul edilmiştir"
Özetlemek gerekirse İzmir’deki bu olayda yerel mahkeme Yargıtay’ın daha önceki emsal kararını gerekçe göstererek WhatsApp yazışmalarını delil olarak kabul etti ve çalışanların sözleşmesinin fesih edilmesini haklı buldu. İşçiler tazminatsız olarak işten çıkartılmış oldu.