"Yabancı gelmediği için büyük halka arzlar yapılamıyor"
TSPB) Başkanı İbrahim Öztop, büyük halka arzların yapılmamasının nedeninin yabancı yatırımcının gelmemesi olduğunu söyledi.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı İbrahim Öztop, “Neden büyük halka arz gelmiyor’un sebebi yabancı yatırımcının olmaması. Aracı kurumlarımız şu anda büyük halka arzı yapabilmeleri için yabancı yatırımcıya bunları ulaştırmaları gerekiyor. Şu anda böyle bir ilgi maalesef az, yok denecek kadar az. Bu yüzden bu ilgiyi bulamadıkları için büyük halka arzlar gelmiyor” diye konuştu.
Dünya gazetesinin sorularını yanıtlayan Öztop, halka arzların seyrine ilişkin bir soruya verdiği yanıtta bu sene de bir rekor gelebileceğini söyledi. Öztop, "2021 yılında malumunuz 52 şirket 21.6 milyar TL kaynak sağladı sermaye piyasalarından. Bu çok rekor bir seviyeydi. 2022’nin aslında ilk altı ayı da bence çok iyi geçti yaklaşık 23 halka arz, 12 milyar gibi bir rakama ulaştı. Şu anda SPK ve Borsa İstanbul’a olan başvuruların çok yoğun olduğunu biliyoruz. Muhtemelen biz şirket sayısı anlamında 52’yi geçeceğimizi yılsonu itibariyle. Ama miktar tarafında nispeten biraz daha küçük ölçekli şirketlerin halka arzının yapılacağını düşünüyorum" yanıtını verdi.
Öztop, büyük halka arzların yaşanmamasını ise şöyle açıkladı: "Bizler geçmişte halka arzlarda, büyük halka arzların çoğunda, büyük bir kısmını yurt dışına plase ederdik. Yani halka arz miktarı hatta yüzde 65-70’i yabancı yatırımcılara satılırdı, geri kalanı yerli bireysel ve yerli kurumsal yatırımcılara satılırdı. Yabancı yatırımcı genelde küçük halka arzlara ilgi göstermezdi, likiditesi az olduğu için. Şimdi ise son yapılan halka arzların çoğunda yabancı yatırımcı sayısı yok denecek kadar az. Bu yüzden de büyük halka arz yapılma ihtimali biraz düşük oluyor. Yabancı yatırımcının şu anda az olduğu için halka arzları yapmak konusunda sektör biraz daha imtina ediyor. Dolayısıyla biz şu anda daha küçük halka arzların olacağını tahmin ediyoruz ve bekliyoruz."
Öztop yabancı yatırımcının neden gelmediği sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Bu sorunun cevabı ise özellikle para piyasalarında yani ulusal olarak baktığımız zaman bunu çok rahat anlayabiliyorsunuz yani mevcut işte jeopolitik risklerden tutun da özellikle faizlerin artmasından dolayı yabancılığın genelde kendi memleketlerindeki finansal enstrümanlara ilgi gösteriyor, özellikle gelişmekte olan ülkeler için gerçekte bir risk."
Öztop, özelleştirme ile ilgili de bazı hazırlıkların olduğunu bunun da umut verici bir gelişme olduğunu kaydetti.