Yapay zeka çalışanları korkutmaya başladı!
Amerikalıların yarıdan fazlası, yapay zekânın çalışma hayatındaki 'büyük etkisi' nedeniyle endişeli
Amerikalıların yarıdan fazlası, yapay zekânın çalışma hayatındaki 'büyük etkisi' nedeniyle endişeli. ABD'de yapılan bir ankete katılanların çoğu, yapay zekânın önümüzdeki 20 yıl içerisinde Amerikalı işçilere "zarar" vereceğine, "yardımcı" olacağından daha fazla inanıyor.
Amerikalıların yaklaşık %62'si, iş yerlerinde yapay zekâ kullanımının önümüzdeki 20 yıl boyunca Amerikalı çalışanlar üzerinde "büyük bir etkisi" olacağını düşünüyor ve bu durum, birçok çalışanı gelecekten "tedirgin" ve "endişeli" hâle getiriyor.
Pew Research'in 20 Nisan tarihli raporuna göre, ABD'deki 11.004 yetişkinin %56'sı yapay zekânın ABD ekonomisine de büyük bir etkisi olacağına inanıyor. Ankete katılanların %22'si ise, yapay zekânın ekonomiyi sadece küçük ölçüde etkileyeceğini düşünüyor.
Katılımcıların sadece %13'ü "yapay zekânın Amerikalı çalışanlara daha çok yardımcı olacağına" inanırken, %32'si bunun aksine düşünüyor. Katılımcıların % 32'si "yapay zekânın Amerikalı işçilere hem yardım hem de zarar vereceğini" inanırken yüzde 22'si ise olası sonuçtan emin olmadığını söylüyor.
Ankette, katılımcılara yapay zekâ yüzünden işlerini kaybetme ihtimalleri sorulmamış olsa da, katılımcılar yapay zekâ destekli işyerlerinin artan gözetim, veri yönetimi ve yanlış yorumlara yol açacağı endişelerini dile getiriyor.
Pew Research, çalışmanın sonucuna bağlı olarak Amerikalı çalışanların büyük bir çoğunluğunun (%81) "Büyük Birader" benzeri gözetim düşüncesiyle endişelendiğini belirtti.
Katılımcıların çoğu (%71), işe alım sürecinde yapay zekâ kullanılmasına da karşı çıkıyor.
Anketi cevaplayanların yaklaşık üçte ikisi, yapay zekânın her an hareketlerini izlemesinden rahatsız olduklarını belirtirken, yaklaşık yarısı, yapay zekânın çalışma saatlerini ve üzerinde çalıştıkları konuları takip etmesiyle ilgili potansiyel sıkıntılardan bahsetti.
Katılımcıların yarıya yakını, yapay zekânın performans değerlendirmelerinde kullanılacağı fikrinden endişe duydu.
Yapay zekânın iş dünyasına ne katacağı konusunda görüşler karışık olsa da, katılımcıların %66'sı, işe alım kararlarında yapay zeka kullanılan bir işe başvurmak istemediklerini söyledi.
60'lı yaşlardaki bir erkek katılımcı, yapay zekanın işe alım süreçlerinde kullanılmaması gerektiğini belirtti çünkü karakter değerlendirmesinde başarılı olamayacağını düşünüyor:
"Yapay zeka, bir çalışanın iyi ya da kötü olmasını belirleyen ölçülemeyen soyut özellikleri hesaba katamaz. Sabır, merhamet ve nezaket gibi kişilik özellikleri göz ardı edilecek veya önemsenmeyecektir."
Fakat herkes aynı fikirde değil. 50'li yaşlarındaki bir erkek katılımcı, yapay zekanın bir işe alım yöneticisinin yerini doldurma potansiyeline sahip olduğunu belirtti:
"Bence bir insan sadece işin gerektirdiklerine odaklanabilirken, yapay zeka tüm becerilerimi ve deneyimlerimi bütünüyle değerlendirebilir. Yapay zeka bugünün ötesini görecek ve zaman içindeki potansiyelimi görecektir."
Katılımcıların yarıya yakını, yapay zekanın tüm başvuru sahiplerine işe alım yöneticilerinin yaptığından "daha iyi" şekilde davranacağını düşünürken, %15'i "daha kötü" olacağını düşünüyor.Yine, %15'ten azı ise "hemen hemen aynı" muamele beklentisinde.
Ankette, yapay zekanın "daha iyi" muamele sağlayacağını düşünenler, teknolojinin yaş, cinsiyet ve ırk temelli önyargıları ve ayrımcılığı önlemeye yardımcı olacağını da ifade etti. Diğerleri ise yapay zekanın şirketlerin ortadan kaldırmaya çalıştığı önyargıları güçlendirebileceğine inanıyor.
Çalışmayı gerçekleştirmeye yönlendiren motivasyonlardan biri, Pew Research'ün "ChatGPT'nin hızlı yükselişi" olarak nitelendirdiği, OpenAI tarafından 30 Kasım'da piyasaya sürülen bir yapay zeka sohbet robotu.