Yapay zeka çipine olan yüksek talep TSMC'nin gelirlerini patlattı

Yapay zeka çipine olan yüksek talep TSMC'nin gelirlerini patlattı

Çip devi TSMC'nin üçüncü çeyrek karı güçlü yapay zeka çipi talebiyle %40 arttı.

A+A-

Yapay zeka uygulamalarında kullanılan gelişmiş çiplerin ana üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing (TMSC), artan talep sayesinde Perşembe günü üçüncü çeyrek karında %40'lık bir sıçrama raporlaması bekleniyor. Müşterileri arasında yer alan Apple ve Nvidia da yapay zekaya yönelik artıştan faydalandı. 22 analistin görüşlerinin alındığı LSEG SmartEstimate'e göre TSMC, 30 Eylül'de sona eren çeyrek için 298,2 milyar T$ (9,27 milyar $) net kâr açıklayacak. SmartEstimates, daha tutarlı bir şekilde doğru tahminler yapan analistlerin tahminlerine daha fazla ağırlık veriyor.

Bu tahmin, 2023 üçüncü çeyrek net kârı olan 211 milyar T$ ile karşılaştırıldığında, TSMC geçen hafta Tayvan doları cinsinden üçüncü çeyrek gelirlerinde bir artış olduğunu ve piyasa beklentilerini rahatlıkla aştığını bildirdi.

Şirket gelir görünümünü kazanç konferansında ABD doları cinsinden açıklıyor. President Capital Management başkanı Li Fang-kuo, "TSMC'nin Apple, Nvidia, AMD, Qualcomm ve Mediatek gibi büyük müşterilerinin çoğu, TSMC'nin gelişmiş süreç teknolojilerine büyük ölçüde dayanan yeni ürünler piyasaya sürüyor" dedi.

Li, "TSMC'nin 3. Çeyrek kazançları beklentileri çok aşacak" diye ekledi. TSMC, Perşembe günü yapacağı üç aylık kazanç çağrısında, üretimi genişletmek için yarışırken sermaye harcamaları da dahil olmak üzere mevcut çeyrek ve tüm yıl için görünümünü güncelleyecek.

TSMC, ABD'nin Arizona eyaletindeki üç tesis için 65 milyar dolar da dahil olmak üzere yurtdışında yeni fabrikalar inşa etmek için milyarlarca dolar harcıyor. Temmuz ayındaki son kazanç çağrısında TSMC, tüm yıl gelir tahminini yükseltti ve bu yıl için sermaye harcaması planlarını, önceki 28 milyar ila 32 milyar dolarlık tahminle karşılaştırıldığında 30 milyar ila 32 milyar dolar arasında ayarladı.

Yapay zeka patlaması, Asya'nın en değerli şirketinin hisse fiyatlarının artmasına yardımcı oldu ve TSMC'nin Taipei'de listelenen hisseleri bu yıl şimdiye kadar %77 artarken, daha geniş pazar (.TWII) için %28'lik bir kazanç sağladı.

Tayvan'ın ihracat odaklı ekonomisindeki önemli rolü nedeniyle halk arasında "ülkeyi koruyan kutsal dağ" olarak anılan Hsinchu merkezli TSMC, çok az rekabetle karşı karşıya.

Bir zamanlar yarı iletken endüstrisinin hakim gücü olan Intel, TSMC'ye meydan okuma umuduyla kurduğu fason üretim birimindeki kayıpların artmasıyla en kötü dönemlerinden birini yaşıyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler