Yapay zeka daha fazla oyunun önünü açacak istihdam artışı sağlayacak
Oyun geliştiricilerini temsil eden kuruluşlardan biri BBC'ye yaptığı açıklamada, Yapay Zekanın video oyun sektöründe daha fazla istihdam yaratacağını söyledi.
TIGA'nın patronu Dr. Richard Wilson, yapay zekanın "oyun yapma maliyetini düşüreceğini ve süreci hızlandıracağını" söylüyor.
Video oyunları onlarca yıldır yapay zeka formlarını kullanıyor. Ancak oyun yapımında en son teknolojinin kullanılması, iş kaybına neden olabileceği ve stüdyolar için yasal sorunlar yaratabileceği endişesi taşıyan bazılarını endişelendiriyor.
Birleşik Krallık'taki oyun şirketleriyle ilgilenen bir diğer kuruluş olan UKIE ise endişelerin farkında olduğunu ancak bu alandaki gelişmelerin sektör için "heyecan verici bir fırsat" olduğunu belirtti.
1980'lerde bile oyuncular Pacman'in (veya Bayan Pacman'in) ekrandaki beyaz noktaları toplamasına yardımcı olmak için bozuk paralarını atari makinesine koyduklarında, hayaletlere oyuncuyu nasıl avlayacaklarını söyleyen bir tür yapay zeka vardı.
Oyunlarda yapay zeka uzmanı Dr. Tommy Thompson, "Bu, bugün bahsettiklerimize kıyasla çok daha basit bir yapay zeka biçimi, ancak temelde ana ilkeler aynı. Bir oyunun anlık görüntüsüne bakarak akıllı kararlar alınmasına yardımcı oluyor ve bu sayede karakterler ne yapacaklarına dair akıllıca yargılarda bulunabiliyor." diyor.
Ancak yapay zeka yıllardır ekranda olanları etkilemek için kullanılırken, artık oyunların ilk etapta ekranlara getirilme sürecini de etkileyebilir.
Bazı üst düzey isimlere göre, yüzlerce sayfalık senaryoları hızlı bir şekilde oluşturabilmek, arka plan karakterlerini seslendirebilmek veya binlerce sanat eseri çizebilmek sektör için oyunun kurallarını değiştirebilir.
Dr. Wilson, "Oyun stüdyolarının oyun geliştirmenin rutin yönlerini otomatik hale getirmesine ve daha sonra bu alanı daha yaratıcı olmak ve diğer alanlara odaklanmak için kullanmasına izin vermelidir" dedi ve ekledi:
"Geliştirmenin toplam maliyetinin azaltılması daha fazla oyun stüdyosu anlamına gelecek ve bu da daha fazla istihdam demek."
Üretken yapay zeka tekniklerinin oyunlarda kullanılmasına olanak tanıyan bir teknoloji platformu olan Charisma.ai'nin kurucu ortaklarından Guy Gadney, bunun yapımcılara hikaye anlatmanın yeni bir yolunu sunacağını düşünüyor.
Her şey bilgisayar kontrollü karakterlerin oyuncuyla nasıl etkileşime girebileceğine bağlı.
Oyunculara rastgele söylenen önceden hazırlanmış bir avuç replik yerine, yapay zeka bu gibi karakterlerin kendileri için yazılan hikayeye ve oyuncunun davranışına bağlı olarak daha akıllıca 'düşünmelerine' ve yanıt vermelerine olanak tanıyabilir.
Kendisi şöyle açıklıyor: "Oyunlarda oyuncular genellikle üç boyutlu ortamda koştururlar, biz insanların durup daha fazla etkileşime geçmelerini istiyoruz. Oyuncuların oturup karakterlerle doğal sohbetler yaptıkları anlarda derin dalışlar yapmalarını istiyoruz. Daha önce bu, size ekranda dört konuşma seçeneği sunarak gerçekleşiyordu ki bu çok sınırlayıcı, sadece bir seçim yanılsaması. Biz bundan daha fazlasını istiyoruz."
Guy Gadney'e göre, oynanamayan karakterlerin potansiyelini ortaya çıkarmak, oyuncuların önlerindeki şeylerle şu anda yaptıklarından farklı bir şekilde etkileşime girmelerine olanak tanıyarak oyunların hikaye anlatma şeklini değiştirecek. Charisma.ai ayrıca Warner, Dreamworks ve Sky gibi şirketlerle bu teknolojinin diğer hikaye anlatma biçimlerinde de nasıl çalışabileceği konusunda çalışıyor.