Yapay zeka dünyayı sardı, Japon şirketler kapıdan içeri sokmadı

Yapay zeka dünyayı sardı, Japon şirketler kapıdan içeri sokmadı

Bir dönem dünyaya teknoloji ihraç eden ilk ülke olan Japonya artık gerilerde kalıyor. Öyle ki yapay zeka patlamasının yaşandığı günümüzde Japon şirketlerinin %40'ından fazlasının yapay zekadan yararlanma gibi bir planı yok.

A+A-

Reuters tarafından Perşembe günü yapılan bir ankete göre, Japon şirketlerinin yaklaşık dörtte biri işletmelerinde yapay zekayı (AI) benimsemişken, %40'tan fazlasının bu son teknolojiden yararlanma planı bulunmuyor. Nikkei Research tarafından Reuters için yapılan ankette, 3-12 Temmuz tarihleri arasında 506 şirkete bir dizi soru yöneltildi ve yaklaşık 250 firma isimlerinin gizli kalması koşuluyla ankete yanıt verdi.

Ankete katılanların yaklaşık %24'ü yapay zekayı halihazırda işlerine dahil ettiklerini ve %35'i bunu yapmayı planladıklarını söylerken, geri kalan %41'inin böyle bir planı yok ve bu da kurumsal Japonya'da teknolojik yeniliği benimseme derecelerinin değiştiğini gösteriyor.

Birden fazla cevaba izin veren bir soruda yapay zekayı benimseme hedefleri sorulduğunda, katılımcıların %60'ı işçi sıkıntısıyla başa çıkmaya çalıştıklarını söylerken, %53'ü işgücü maliyetlerini azaltmayı ve %36'sı araştırma ve geliştirmede hızlanmayı hedeflediklerini belirtti.

Uygulamaya geçmenin önündeki engellere gelince, bir ulaştırma şirketindeki bir yönetici çalışanlar arasında olası personel sayısının azaltılmasından duyulan endişeyi gösterdi. Ankete göre, diğer engeller arasında teknolojik uzmanlık eksikliği, önemli sermaye harcamaları ve güvenilirlikle ilgili endişeler yer alıyor.

Anket ayrıca katılımcıların %15'inin geçtiğimiz yıl siber saldırıya maruz kaldığını ve %9'unun aynı dönemde siber saldırıya uğrayan iş ortakları olduğunu gösterdi. Zarar sorulduğunda, kendileri siber saldırıya uğrayan veya hedef olan iş ortakları olanların %23'ü işlerinin geçici olarak durduğunu ve %4'ü bilgi sızıntısı yaşadıklarını söyledi. Siber güvenliği artırmaya yönelik adımlar konusunda, katılımcıların %47'si savunmayı dış kaynaklardan sağladıklarını söylerken, %38'i kurum içi uzmanları olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz aylarda siber saldırıya uğrayanlar arasında yüksek profilli yayıncı Kadokawa da bulunuyordu. Anket ayrıca firmaların yarısının eşlerin aynı soyadını kullanmasını öngören bir yasanın değiştirilmesini desteklediğini gösterdi. Her 10 evlilikten 9'unda kadınlar kocalarının soyadını alıyor ve muhalifler bu uygulamanın kadının kimliğinin bir kısmını elinden aldığını ve değişiklik yapmak için gereken bir yığın evrak işiyle yükümlü kıldığını söylüyor.

Keidanren iş dünyası lobisinin geçen ay hükümetten evli bireylerin soyadlarını korumalarına izin vermesini istemesinin ardından konu yeniden gündeme geldi. Ankete katılanların %50'si böyle bir yasal değişikliği desteklerken %11'i karşı çıktı.

İlgili Haberler