Yapay zeka yarışında geride kalan Samsung yatırımcılarından özür diledi

Yapay zeka yarışında geride kalan Samsung yatırımcılarından özür diledi

Samsung Electronics, yapay zeka çiplerinde zorlandığı için hayal kırıklığı yaratan karı için özür diledi.

A+A-

Samsung Electronics üçüncü çeyrek kârının piyasa beklentilerinin altında kalacağı uyarısında bulundu ve teknoloji devinin gelişen yapay zekâ pazarında Nvidia'ya üst düzey çip tedarikinde rakiplerinin gerisinde kalmasıyla hayal kırıklığı yaratan performans için özür diledi.

Samsung, kimliği açıklanmayan büyük bir müşteriyle yaptığı yapay zekâ çipi işinin gecikmeden etkilendiğini, Çinli çip rakiplerinin ise geleneksel çip tedarikini artırarak yarı iletken kazançlarındaki düşüşe yol açtığını söyledi.

Yorumlar, otuz yıldır dünyanın en büyük bellek yongası üreticisi olan ancak hem geleneksel hem de gelişmiş yongalarda artan rekabetle mücadele eden şirketin karşı karşıya olduğu zorlukları gösteriyor. Dünyanın en büyük bellek yongası, akıllı telefon ve TV üreticisi, 30 Eylül'de sona eren üç ay için 10,3 trilyon wonluk LSEG SmartEstimate tahminine karşılık 9,1 trilyon won (6,78 milyar dolar) işletme karı tahmin etti.

Bu rakam bir önceki yılın aynı dönemindeki 2,43 trilyon won ve bir önceki çeyrekteki 10,44 trilyon won ile karşılaştırıldığında, BNK Investment & Securities analisti Lee Min-hee, "Kazançlar, birçok analistin başlangıçta beklediğine kıyasla bir şok etkisi yarattı" dedi.

Nvidia'ya yüksek bant genişliğine sahip bellek (HBM) çiplerinin satışını artırmada SK Hynix'in gerisinde kaldığını ve Çin pazarına yüksek oranda maruz kalmasının zarar verdiğini söyleyerek, "Mevcut çeyrekte kazançlarının arttığını görmüyorum" dedi.

Analistler, Samsung'un yapay zeka çip pazarına geç yanıt vermesinin, geleneksel, düşük marjlı çiplere olan bağımlılığını artırdığını, Çin'den gelen rekabete ve akıllı telefonlar ile PC'lere yönelik yavaşlayan talebe karşı daha savunmasız hale getirdiğini söylüyor.

Yapay zeka sunucularında kullanılan yüksek marjlı çipler, geçen yıl pandemi sonrası yaşanan gerilemenin ardından çip pazarında bir toparlanma sağlıyor. Yine de Samsung, yapay zeka lideri Nvidia'ya yüksek bant genişliğine sahip bellek (HBM) çipleri tedarik etme konusunda SK Hynix'in gerisinde kaldı.

Samsung Electronics Cihaz Çözümleri Bölümü Başkan Yardımcısı Young Hyun Jun, "Teknolojik rekabet gücümüzle ilgili endişelere neden olduk, bazıları Samsung'un karşı karşıya olduğu krizden bahsediyor" dedi.

"Bunlar test zamanları" diyen Jun, bu zorluğu fırsata çevirme ve uzun vadeli teknolojik rekabet gücünü artırmaya odaklanma sözü verdi. Bu yıl şimdiye kadar %20'den fazla düşüş gösteren Samsung'un hisse fiyatı, bu açıklamaların ardından da %1,6 düştü.

İlgili Haberler