Yapay zekaya olan ilgi altına olan talebi patlattı

Yapay zekaya olan ilgi altına olan talebi patlattı

Dünya Altın Konseyi, Merkez Bankası alımlarının etkisiyle altın talebinin ikinci çeyrekte rekor seviyeye ulaştığını duyurdu.

A+A-

Dünya Altın Konseyi'nin 2024 yılı 2. Çeyrek raporu, altın talebinde bir önceki yıla göre artışa işaret ederek 2000 yılından bu yana en yüksek ikinci çeyrek talebine işaret ediyor. Bu artış merkez bankası alımları ve OTC yatırımlarından kaynaklanırken, merkez bankası altın alımları %6, teknoloji sektörü talebi ise %11 oranında arttı.

Dünya Altın Konseyi'nin 30 Temmuz'da yayınlanan son raporu, 2024 yılının 2. çeyreğindeki trendleri vurgulayarak, kayıtların başladığı 2000 yılından bu yana en yüksek ikinci çeyrek altın talebini gösteriyor.

Raporda “2. çeyrekte OTC hariç altın talebi, mücevherat tüketimindeki keskin düşüşün diğer tüm sektörlerdeki ılımlı artışlara ağır basmasıyla yıllık %6 düşüşle 929 tona geriledi” denilirken, “toplam altın talebine OTC yatırımları da eklendiğinde yıllık %4 artışla 1.258 tona ulaşılıyor ki bu 2000 yılına kadar olan veri serimizdeki en yüksek 2. çeyrek.” ifadelerine yer veriliyor.

Rapor şunları da ekliyor:

Merkez bankası net altın alımları, portföy koruma ve çeşitlendirme ihtiyacının etkisiyle yıllık %6 artışla 184 ton oldu.
Mücevher talebi, büyük ölçüde 2. çeyrekte ons başına ortalama 2.338 dolar olan ve Mayıs ayında ons başına 2.427 dolara ulaşan rekor yüksek altın fiyatları nedeniyle yıllık bazda %19 düşerek 391 ton ile son dört yılın en düşük seviyesine geriledi.

Dünya Altın Konseyi ayrıca şunları paylaştı:

“Toplam altın arzı yıllık %4 artışla 1.258 tona ulaştı. Maden üretimi 929 ton ile ikinci çeyrek için bir rekor oldu. Geri dönüşüm arzı, yükselen altın fiyatına yanıt vererek 2012'den bu yana ikinci çeyrekte görülen en yüksek seviyeye ulaştı."

Raporda ayrıca 2. çeyrekte küresel altın borsa yatırım fonu (ETF) varlıklarında 7 tonluk bir düşüş yaşandığı ve özellikle Batı piyasalarından gelen zayıf talep nedeniyle perakende külçe ve sikke yatırımlarının %5 azalarak 261 tona gerilediği belirtiliyor. Raporda ayrıca şunlar vurgulanıyor:

Yapay zeka trendinin sektördeki talebi artırmaya devam etmesiyle teknolojide kullanılan altın yıllık bazda %11 artış gösterdi.

İlgili Haberler