Yasak Twitter, Weibo'yu 1 numara yaptı
Twitter'ın yasak olduğu Çin'de mikro blog sitesi Weibo'yu dünya devi olma yolunda
Çin'de twitter, facebook, ve youtube gibi küresel sosyal ağlara erişimin yasak olması, ülkenin kendi mikro blog servisi Weibo'yu dünya devine dönüştürüyor.
Çin'in bilişim ve internet şirketlerinden "Sina Corp." çatısı altında faaliyet gösteren ülkenin twitter'ı "Sina Weibo", New York borsasına girmeye hazırlanıyor. Şirketin halka arzının ardından ilk etapta 500 milyon ABD doları kar etmeyi planladığı belirtilirken, yılın ikinci çeyreğinde yapılması öngörülen arz öncesinde Sina grubunun "Goldman Sachs" ve "Credit Suisse" gibi şirketlerle çalışmayı düşündüğü ifade ediliyor.
Sina grubunun 2013'te 44,5 milyon ABD doları kar etmeyi planladığı belirtilirken, yılın ikinci çeyreğinde yapılması öngörülen arz öncesinde Sina grubunun "Goldman Sachs" ve "Credit Suisse" gibi şirketlerle çalışmayı düşündüğü ifade ediliyor.
Sina grubunun 2013'te 44,5 milyon ABD doları kar ettiği, grubun çatısı altındaki Sina Weibo'nun geçen yılın son çeyreğinde 3 milyon ABD doları kar ettiği kaydediliyor.
Çin İnternet Ağları Bilgi Merkezi, ülkede mikroblog kullanıcı sayısının 2013'te bir önceki yıla oranla yüzde 9 düşerek 280,8 milyona gerilediğini açıklamıştı. Ancak buna karşın Sina grubu, Weibo'nun geçen kasım itibarıyla günlük aktif kullanıcı sayılarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 60,2 milyona ulaştığını açıklanmıştı.
Sina grubu, New York borsasına arz planının ardından Weibo'nun 2013'teki toplam gelirlerini çeyrek bazda açıklayarak, bunların sırasıyla 25,8 milyon ABD doları, 38,6 milyon ABD doları, 53,4 milyon ABD doları ve 71,4 milyon ABD doları olduğunu bildirdi.
Diğer yandan "Alibaba Group Holding" geçen nisanda Sina Weibo'nun yüzde 18'ini 586 milyon ABD dolarına alarak, Weibo'nun değerini 3,3 milyar ABD dolarına çıkarmıştı.
Çince'de "mikro blog" anlamına gelen Weibo, Çin mikro blog pazarının yarıdan fazlasının hakimi durumunda. Çinli gençlerin aktif bir şekilde kullandığı Weibo, son yıllarda oldukça dinamik bir sosyal medya platformu haline geldi ve ülke gündemini takip etmek isteyenler de bu servisten yararlanıyor.
Amerikan merkezli Facebook, Twitter ve YouTube gibi sosyal medya platformlarına erişimin Çin'de engellenmiş olması ise Weibo'nun yükselişindeki en büyük neden olarak gösteriliyor. Weibo'yu bu servislerden farklı kılan unsur ise kendi içerisinde oldukça etkili bir denetim mekanizmasına sahip olması.
Ülkede ayrımcılığa ve karmaşaya neden olabileceği savunulan mesajlar, Weibo tarafından hızla kaldırılıyor. Weibo'yu Çinli kullanıcılar arasında popüler yapan diğer önemli unsur ise birçok ünlü simanın yanı sıra işadamları ve hatta devlet görevlisinin de bu servisi kullanıyor olması. Çin'de son dönemde yolsuzlukla mücadele ve halkla iletişimi güçlendirmek adına devlet kuruluşlarının da birçok hesabı bulunuyor ve hükümete ait 170 binden fazla mikroblog hesabı olduğu ifade ediliyor. Ülkede bunun yanı sıra denetim ve soruşturma yapan disiplin otoritelerinin de bin civarında mikroblog hesabı bulunuyor ve bu hesaplara halk doğrudan ihbar yapabiliyor.
Çin pazarına ilgi duyan yabancı şirketler de hızla Weibo'da kendilerine bir hesap açıyor. Uluslararası şirketler açtıkları hesaplardan Çinli kullanıcılarla doğrudan iletişim kurmak için çaba harcarken, Çin'deki birçok diplomatik misyon ve küresel organizasyonun da Weibo hesapları bulunuyor.
Ülkenin en popüler mikro blogu olan Sina Weibo'nun Çin'deki en büyük rakibi ise "Tencent" grubunun "Weixin (WeChat)" mesajlaşma servisi olarak biliniyor.
YORUM YAZ