Yatay seyreden petrol fiyatları ABD verilerine odaklandı

Yatay seyreden petrol fiyatları ABD verilerine odaklandı

Petrol, ABD stok verileri öncesinde aşağı yönlü baskıyla çoğunlukla yatay seyrediyor

A+A-

Piyasalar ABD ham petrol stokları verilerini beklerken petrol fiyatları Perşembe günü çoğunlukla yatay seyretti, ancak dirençli ABD ekonomik faaliyeti, talebe potansiyel bir darbe olarak borçlanma maliyetlerinin daha uzun süre yüksek kalacağına işaret etti.

Brent vadeli kontratları sabah saatlerinde %0,05 düşüşle varil başına 83,56 dolara gerilerken, ABD'nin West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü 10 sent veya %0,13 düşüşle 79,13 dolara geriledi.

IG'de piyasa stratejisti olan Yeap Jun Rong, "Daha geniş riskten kaçış ortamı, petrol fiyatları üzerinde bazı aşağı yönlü baskılara dönüştü, bu da son API verilerinden ABD ham petrol stoklarında beklenenden daha büyük düşüşü geçersiz kılıyor" dedi.

Çarşamba günü Amerikan Petrol Enstitüsü rakamlarına atıfta bulunan piyasa kaynaklarına göre, ABD ham petrol ve benzin stokları geçen hafta düşerken damıtılmış ürün stokları yükseldi.

Kaynaklar, API rakamlarının 24 Mayıs'ta sona eren haftada ham petrol stoklarının 6,49 milyon varil azaldığını, benzin stoklarının 452.000 varil azaldığını ve distile ürünlerin 2,045 milyon varil arttığını gösterdiğini söyledi.

Analistler ABD'li enerji firmalarının 1,9 milyon varil ham petrolü depodan çekerken, 0,4 milyon varil distile ürün ve 1 milyon varil benzin stoklayacağını tahmin ediyordu.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verileri Perşembe günü açıklanacak.

OPEC+ delegeleri ve analistlere göre, zayıf yakıt talebi nedeniyle Nisan ayı boyunca artan küresel petrol stokları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya'nın da aralarında bulunduğu müttefiklerini içeren OPEC+ üreticilerinin 2 Haziran'da bir araya geldiklerinde arz kesintilerini sürdürmeleri için durumu güçlendirebilir.

Yeap, "Önümüzdeki dönemde petrol fiyatları için daha büyük bir itici güç, OPEC üyelerinin fiyatları desteklemek için mevcut üretim kesintilerini potansiyel olarak üçüncü çeyreğin sonuna kadar uzattığını görebilecekleri bu hafta sonu yapılacak OPEC+ toplantısı etrafında dönebilir" diye ekledi.

Petrol piyasaları, Fed'in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağı beklentileri nedeniyle baskı altında kaldı ve Brent 23 Mayıs'ta üç aydan uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Fed anketi, ABD ekonomik faaliyetlerinin Nisan başından Mayıs ortasına kadar genişlemeye devam ettiğini, ancak firmaların gelecek konusunda daha kötümser hale geldiğini ve enflasyonun sınırlı bir hızda arttığını gösterdi.

Daha yüksek borçlanma maliyetleri fonları ve tüketimi sınırlama eğiliminde olup, ham petrol talebi ve fiyatları için olumsuz bir durum. Fed'in faiz indirimine en erken Eylül ayında gidebileceği düşünülürken, piyasaların yıl başında beklentisi Haziran ayıydı.

İlgili Haberler