Yatırımcılar Fed'i bekliyor, Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq nasıl açılacak?

Yatırımcılar Fed'i bekliyor, Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq nasıl açılacak?

Küresel borsalar yükseliş eğiliminde olsa da yatırımcılar ABD ekonomisinin durumu ve Fed'in faiz indirimi kararına dair önemli verileri bekliyor.

A+A-

New York borsasında haftanın ilk işlem günü vadeli işlemler Wall Street'te pozitif bir açılışı işaret ederken Asya borsaları da hafif yükselişte. Avrupa'da borsa endeksleri genelde yükseliş kaydederken Stoxx 600 endeksi daha durgun. Londra Borsası'nda BT Group, Bharti Global'in %24,5'luk hisse satın alma anlaşmasının ardından yüzde 7'den fazla yükseldi.

Geçen hafta piyasaları sarsan endişeler yatışıyor gibi görünüyor. Yatırımcılar Fed'in faiz indirimini geciktirdiği endişesiyle gerginlik yaşıyordu. Wall Street'in "korku endeksi" olarak bilinen Cboe Volatilite Endeksi, Covid-19 pandemisinin başlangıcından bu yana görülen en yüksek seviyelerden geriledi.

Nomura Holdings analistleri, ABD resesyonu korkularının azalması ve Japon Merkez Bankası'nın daha ılımlı bir tutum benimsemesi ihtimalini gerekçe göstererek "Tüm sıkıntılar bitmiş olmasa da önümüzdeki dönemde piyasalarda nispeten sakin bir seyir bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Ancak yine de bu sakinliğin ne kadar süreceği belirsizliğini koruyor. Bu hafta içinde en önemli veri Çarşamba günü açıklanacak ABD enflasyon rakamları olacak. Citigroup'a göre yatırımcılar, tüketici fiyat endeksi açıklandıktan sonra S&P 500 endeksinin her iki yönde de %1,2 civarında oynaklık yaşayabileceğini hesaba katıyor.

Yatırımcılar daha fazla faiz indirimi bekliyor olsa da ABD Merkez Bankası Başkanı Michelle Bowman, hafta sonunda yaptığı açıklamada enflasyonda yukarı yönlü riskler ve istihdam piyasasındaki güçlü seyrin devam ettiğini belirtti. Bu açıklamalar, Eylül ayında yapılacak Fed toplantısında faiz indirimini desteklemeyeceği sinyalini veriyor. Bloomberg tarafından derlenen swap verilerine göre piyasalar, Eylül ayında bir faiz indirimini ve yılın geri kalanında toplam 100 baz puanlık gevşemeyi tamamen fiyatlamış durumda.

Petrol fiyatları, geçen haftanın %4,5'luk yükselişini sürdürerek Pazartesi günü de artışta. Bazı ABD rafinerilerinin bu çeyrekte üretimi kısması, küresel piyasada ham petrol fazlası endişelerini artırıyor.

Altın fiyatları ise hafif bir yükseliş kaydetti.

Haftanın önemli gelişmeleri

Borsalar

-Stoxx Europe 600 Londra saatiyle saat 12 itibariyle %0,018 düşüşte

-S&P 500 vadeli işlemleri %0,2 yükseldi

-Nasdaq 100 vadeli işlemleri %0,3 yükseldi

-Dow Jones Endüstriyel Ortalama vadeli işlemleri çok az değişti

-MSCI Asya Pasifik Endeksi %0,2 yükseldi

-MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi %0,5 yükseldi

Kurlar

-Japon yeni %0,5 düşüşle dolar başına 147,30 seviyesine geriledi

-Offshore yuan %0,1 düşüşle dolar başına 7,1817 seviyesine geriledi

Kripto Para Birimleri

-Bitcoin %0,5 artışla 58.792,16 $'a yükseldi

-Ether %1 artışla 2.583,26$'a yükseldi

Tahviller

-10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi çok az değişerek %3,94 oldu

-Almanya'nın 10 yıllık getirisi iki baz puan artışla %2,24'e yükseldi

-İngiltere'nin 10 yıllık getirisi %3,95 ile çok az değişiklik gösterdi

Emtia

-Brent ham petrolü %0,9 artışla varil başına 80,34 dolara yükseldi

-Spot altın %0,4 artışla ons başına 2.441,67 dolara yükseldi

 

İlgili Haberler